Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στη βραδιά ενημέρωσης με θέμα: «Ο κρατούμενος μέσα από τα μάτια της Θεολογίας, της ψυχολογίας και της νομικής»

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στη βραδιά ενημέρωσης με θέμα: «Ο κρατούμενος μέσα από τα μάτια της Θεολογίας, της ψυχολογίας και της νομικής»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ο ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ» ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ELMIP: EMPOWERING LEARNING MODELS IΝ PRISON

 

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζουμε τη σημερινή εκδήλωση, η οποία αφορά την παρουσίαση του προγράμματος ELMIP. Χαιρόμαστε, μάλιστα, ιδιαίτερα για τη συμβολή της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Θεολογικής μας Σχολής Δρος Όλγας Σολομώντος-Κουντούρη στην ανάπτυξη και επιτυχία του.

Η έγνοια για τους κρατούμενους, για την πνευματική τους οικοδομή και για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, αποτέλεσε μια από τις προτεραιότητες που θέσαμε, με τη σύσταση το 2010 του «Ιδρύματος Σοφίας Πολυζωΐδου και Χρυσήλιου Γεωργίου». Κατά την περίοδο 2011-2013, το Ίδρυμα Σοφίας Πολυζωΐδου και Χρυσήλιου Γεωργίου χρηματοδότησε το «Πρόγραμμα επιμόρφωσης, κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης κρατουμένων-αποφυλακισθέντων», το οποίο ενισχύθηκε για την περίοδο 2014-2017  με τη λειτουργία Σχολής Τεχνικής Εκπαίδευσης εντός των Φυλακών.

Στην πορεία της Εκκλησίας η φυλακή αποτέλεσε μέρος των βιωμάτων και της ιστορίας της. Από την φυλάκιση του Ιωσήφ του παγκάλου στην Αίγυπτο, μέχρι την αιχμαλωσία Βαβυλώνος και τη φυλάκιση του Προφήτη Δανιήλ, ως τη φυλάκιση του Ιωάννη του Προδρόμου και αυτού του ίδιου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού… Στην μετά Χριστόν εποχή συνεχίζεται η ίδια εμπειρία, από τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους με τους αποστόλους, με τους πρώτους μάρτυρες, μέχρι τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, μέχρι τους νεομάρτυρες, μέχρι τις φυλακίσεις πιστών στα καθεστώτα αθεΐας της εποχής μας.

Στην Καινή Διαθήκη, στις πράξεις των Αποστόλων περιγράφονται συγκλονιστικές εμπειρίες που αφορούν τόσο τους φυλακισμένους όσο και τους δεσμοφύλακες. Η επιστήμη και η τεχνογνωσία προχωρά, οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη, η ψυχοσύνθεση όμως του ανθρώπου και η πνευματική του κατάρτιση δεν παύουν να αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο της ύπαρξής του. Ένα πρόγραμμα όπως το ELMIP που στοχεύει στην πρόληψη του ριζοσπαστισμού και την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, αλλά και στην εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους για να αντιμετωπίζουν τους κρατούμενους με ευαισθησία και κατανόηση, δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην πρόοδο της κοινωνίας μας.

Δεν γνωρίζω αν είναι ευτυχής συγκυρία αλλά σήμερα, 15 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ονησίμου, που τον αναγνωρίζει ως προστάτη των φυλακισμένων. Είχε κλέψει από τον κύριό του τον στοργικό χριστιανό Φιλήμονα και φτάνοντας στη Ρώμη γυρνούσε άσκοπα, μέχρι που τον έλκυσε η αγάπη του Θεού και κοντά στον Απόστολο Παύλο μετανόησε, μεταστράφηκε και αναδείχθηκε επίσκοπος και άγιος της εκκλησίας.

Ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με τεράστια αποθέματα δύναμης. Είναι υποχρέωσή μας να ενεργοποιούμε τη δύναμη αυτή για το καλό της ανθρωπότητας.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρουμε τους συντελεστές του προγράμματος για την επιτυχημένη συνεργασία τους που διασφάλισε την εξωτερική χρηματοδότηση και όλους όσους εργάζονται για την υλοποίησή του και ευχόμαστε ο Άγιος Θεός να σας ευλογεί και να αγιάζει το έργο σας.

Ευχέτης προς Κύριον

Ο Αρχιεπίσκοπος

† Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

      15 Φεβρουαρίου 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post