Η Πολιτική σημασία του νέου Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας και του νέου Καθεδρικού Ναού

Η Πολιτική σημασία του νέου Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας και του νέου Καθεδρικού Ναού

Πιστεύω πως τα  ΜΜΕ της Κύπρου δεν έδωσαν τη δέουσα έμφαση στο γεγονός της ανέγερσης του μεγαλοπρεπούς νέου Δημοτικού Μεγάρου στην παλιά Λευκωσία και δεν ανέδειξαν όσο θα έπρεπε τη σημασία του. Παρουσίασαν βέβαια την τελετή των εγκαινίων της 2ας Μαρτίου και τις ομιλίες του Δημάρχου Κ. Γιωρκάτζη και του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, μερικά δε κανάλια μετέδωσαν και συνεντεύξεις του Δημάρχου. Αλλά στάθηκαν μόνο στη διοικητική σημασία που έχει η ανέγερση του Μεγάρου στην παλιά Λευκωσία στο κέντρο  της πόλης και δεν ανέδειξαν την αισθητική, ψυχολογική και πολιτική σημασία  του γεγονότος.

Για να καταλάβει κανείς την αισθητική, ψυχολογική και πολιτική σημασία του νέου Δημοτικού Μεγάρου πρέπει, πιστεύω,  να μεταβεί στην παλιά Λευκωσία και να δει με τα μάτια του τα εγκαταλειμμένα και ερημωμένα σπίτια (μερικά από αυτά άρχισαν να γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο), την γκρεμισμένη εκκλησιά του Αγίου Ιακώβου, την ερημιά στους δρόμους και τα λιγοστά και άδεια από πελατεία μαγαζιά, και να ακούσει σχεδόν δίπλα του τη δυνατή και διαπεραστική φωνή  του Χότζα. Τότε θα διερωτηθεί πού βρίσκεται και θα απορήσει πώς αφέθηκαν τα πράγματα να φτάσουν σ’αυτή την άθλια κατάσταση. Η πικρή αυτή αίσθηση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν τύχαινε να πάει στην περιοχή στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, όταν είχε κορυφωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει κλίμα φοβίας και εθνικής ταπείνωσης  σ’ολόκληρο τον ελληνισμό με τα ναυτικά γυμνάσια με την ονομασία Γαλάζια Πατρίδα  στη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Πιστεύω πως το κουράγιο και το ηθικό των κατοίκων της περιοχής  θα ενισχυθούν  σημαντικά  από τώρα και στο εξής,  όχι μόνο  λόγω του γεγονότος της μεγαλύτερης διακίνησης ανθρώπων που θα φέρει στην περιοχή η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου στην παλιά πόλη, αλλά και χάρη  στα μηνύματα αποφασιστικότητας και νέου ξεκινήματος που θα εκπέμπει το νέο Δημοτικό Μέγαρο ως Σύμβολο. Όσοι έχουν διαβάσει  μελέτες για την αίγλη και την αίσθηση του μεγαλείου και της δύναμης που προσδίδουν στις πόλεις τα μνημειώδη κτήρια, για τον  ρόλο  τους ως ισχυρών συμβόλων των πόλεων και γενικά για τη  σχέση της αρχιτεκτονικής με την πολιτική μπορούν να καταλάβουν καλύτερα πόσο τεράστια πολιτική σημασία έχει η  ανέγερση του νέου Δημοτικού Μεγάρου στην παλιά Λευκωσία. Θα ήταν σημαντικό να θυμηθούν επί του προκειμένου την επιμονή  των  Ελληνοκυπρίων  της εποχής της Αγγλοκρατίας  να  κτίζουν  όλα τα κοινοτικά σχολικά κτήρια σε νεοκλασικό ρυθμό (κίονες με κιονόκρανα και  αέτωμα  στην πρόσοψη) για να στέλλουν  σε όλους, Έλληνες και ξένους, το μήνυμα της εθνικής ταυτότητας και της εθνικής αντίστασης. Η πρόσοψη των σχολικών κτηρίων επείχε για τους σκλαβωμένους Ελληνοκύπριους τη θέση της απαγορευμένης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ελληνικής σημαίας.

Το  νέο Δημοτικό Μέγαρο θα εκπέμπει από τώρα και στο εξής το μήνυμα ότι όχι μόνο η δημοτική αρχή αλλά και το κράτος είναι εκεί και ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση που αφέθηκε να δημιουργηθεί ότι η περιοχή  έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Το  μέγαρο θα εκπέμπει ακόμα το μήνυμα ότι αυτό το κράτος όχι μόνο είναι παρόν αλλά έχει και την αποφασιστικότητα  να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών του.

Το ευχάριστο είναι ότι σε λίγο χρόνο το Δημοτικό Μέγαρο δεν θα είναι το μόνο μεγαλοπρεπές κτήριο που θα συμβολίζει στους ξένους την παρουσία του κυπριακού ελληνισμού στην περιοχή και τη θέλησή του να παραμείνει στα  πάτρια εδάφη και  να διεκδικεί τα νόμιμαδικαιώματά του. Σε δυο ή τρία χρόνια στην ίδια περιοχή θα ανυψωθεί  ένα άλλο ισχυρό σύμβολο, αυτή τη φορά, ένα Σύμβολο  της Ορθοδοξίας. Αναφέρομαι στον  μεγαλοπρεπή  Καθεδρικό  Ναό που ανεγείρει στην ίδια περιοχή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β. Εναντίον της ανέγερσης του ναού αυτού ακούστηκαν πολλές φωνές στο πρόσφατο παρελθόν. Ευτυχώς όμως ο Αρχιεπίσκοπος δεν υποχώρησε και έτσι,  και ο νέος Καθεδρικός θα γίνει ένα ισχυρό σύμβολο εμμονής και αντίστασης.

Του Παναγιώτη Κ. Περσιάνη

Print Friendly, PDF & Email

Share this post