Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς Ιερείς: «Δεν θέλω να φεύγει κανένας πιστός λυπημένος από την Εκκλησιά»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς Ιερείς: «Δεν θέλω να φεύγει κανένας πιστός λυπημένος από την Εκκλησιά»

Το πρωί της Πέμπτης 21ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγα Συνοδικό του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου η δεύτερη κατά σειρά Ιερατική Σύναξη για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος για τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε σε θέματα επίκαιρα, υπογραμμίζοντας τη θέση και στάση των κληρικών στο σύγχρονο κόσμο και τονίζοντας την αξία της σωστής λειτουργικής ζωής και κατήχησης.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση γύρω από θέματα και ζητήματα πνευματικής και διοικητικής φύσεως που αφορούν τις ενορίες, ενώ ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή των ιερέων γύρω από τον ευαίσθητο τομέα των νέων και ειδικά των προοριζομένων για τις τάξεις του κλήρου.

Άλλα επιμέρους θέματα, τα οποία σχολίασε ο Μακαριώτατος ήταν η εξυπηρετικότητα των ιερέων μας, η τάξις των ιερέων κατά τις εισοδεύσεις, όπου σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας Κύπρου εξέρχονται πρώτα οι νεώτεροι και στο τέλος οι αρχαιότεροι κατά το οφφίκιο, η δημιουργία και λειτουργία νηπιαγωγείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και η Θεολογική και Ιερατική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου.

Κεντρικό ρόλο στην ομιλία του Μακαριωτάτου κατείχε το θέμα της ορθής στάσης των ιερέων έναντι του κάθε πιστού που προσέρχεται στην Εκκλησία, τονίζοντας ότι κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι να αναπαύουμε τις ψυχές των λαϊκών αδελφών μας, όσο απαιτητικοί κι αν γίνονται ορισμένες φορές. «Δεν θέλω να φεύγει κανένας πιστός λυπημένος από την Εκκλησία, είπε ο Μακαριώτατος, αλλά να προσφέρουμε πάντοτε αγάπη».

Στην Ιερατική Σύναξη ήταν παρών κι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Στο τέλος παρατέθηκε γεύμα σε όλους.

Να αναφερθεί ότι, λίγο πριν την έναρξη της ιερατικής σύναξης, ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο γραφείο του τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητή κ. Θεόδωρο Γιάγκου και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Συμεών Πασχαλίδη.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post