Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά Στροβόλου (14 Απριλίου 2019)

Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά Στροβόλου (14 Απριλίου 2019)

Την Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, της Οσίας μητρός ημών Μαρίας της Αιγυπτίας, τελέστηκε θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, Συνοικισμό Κόκκινες Στροβόλου.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και ιδιαίτερα στην απαίτηση των αδελφών Ιακώβου και Ιωάννου προς τον Κύριο, να τους τοποθετήσει δεξιά και αριστερά Του στην βασιλεία Του. Η παράκλησή τους αυτή φανερώνει ότι ακόμη δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν ακόμη ένας άρχοντας αυτού του μάταιου κόσμου αλλά ήταν ο Σωτήρας όλης της κτίσης. Η επισήμανση και ακολούθως η ερώτηση του Κυρίου προς τους δύο μαθητές φανερώνει το ύψος και τη σοβαρότητα της αποστολής των μαθητών Του, η οποία στην ουσία σήμαινε θυσία για την κήρυξη του Ευαγγελίου: «Οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε. δύνασθε πιεῖν τὸ ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω͵ ἢ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθῆναι;» (Μαρκ. ι΄, 38) Ακολούθως, ο Κύριος λέει στους μαθητές Του ότι μεταξύ τους, και κατ΄ επέκταση μεταξύ όλων των χριστιανών, δεν πρέπει να υπάρχει μια σχέση ανταγωνισμού για το ποιός θα είναι ανώτερος από τον άλλο, αλλά πρέπει να υπάρχει μια σχέση θυσιαστικής αγάπης και μέριμνας για το καλό του κάθε συνανθρώπου: «Οἴδατε ὅτι οἱ δοκοῦντες ἄρχειν τῶν ἐθνῶν κατακυριεύουσιν αὐτῶν καὶ οἱ μεγάλοι αὐτῶν κατεξουσιάζουσιν αὐτῶν. οὐχ οὕτως δέ ἐστιν ἐν ὑμῖν· ἀλλ΄ ὃς ἂν θέλῃ μέγας γενέσθαι ἐν ὑμῖν͵ ἔσται ὑμῶν διάκονος͵ καὶ ὃς ἂν θέλῃ ἐν ὑμῖν εἶναι πρῶτος͵ ἔσται πάντων δοῦλος» (Μαρκ. ι΄. 42-44).

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τους παρόντες πιστούς τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής.

Μετά την οπισθάμβωνο ευχή έγινε, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Μακαριωτάτου, δέηση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, την επιστροφή των προσφύγων, την εύρεση των αγννουμένων και την εκδίωξη των εισβολέων από την πατρίδα μας. Τέλος τελέστηκαν οι Εορτές και τα Μνημόσυνα της ενορίας.   

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post