Κυριακή των Βαΐων, 21 Απριλίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας.

Κυριακή των Βαΐων, 21 Απριλίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας.

Την 21η Απριλίου 2019, Κυριακή των Βαΐων ή Κυριακή της Ελιάς όπως ονομάζεται από τους Χριστιανούς της Κύπρου, κατά την οποία η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία πανηγυρίζει την είσοδο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ «μετά βαΐων και κλάδων», ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο γεγονός της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, μετά την ανάσταση του Λαζάρου στη Βηθανία. Τόνισε ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού, όταν έφτασε το πλήρωμα των καιρών, ήλθε αυτεπαγγέλτως στα ημέτερα, διά της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους με ταπείνωση και δίδαξε με το παράδειγμά Του. Θεράπευσε τον άνθρωπο, αλλά και τον έσωσε από τα δεινά της αμαρτίας ανακαλώντας τον στο «αρχαίο κάλλος». Παραταύτα, πολλοί περίμεναν το Χριστό ως άρχοντα με κοσμικές εξουσίες. Ενώ η Βασιλεία του Θεού δεν αξιολογείται σύμφωνα με τα μέτρα των ανθρωπίνων εξουσιών.

Κατόπιν, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στο τροπάριο της ημέρας: «Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σοῦ πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον Χριστὲ ὁ Θεός· ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν· Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Ο Χριστιανός άνθρωπος, με εφόδια πνευματικά την πίστη, την υπομονή, την ταπείνωση, το μέτρο, το φιλότιμο, την τιμιότητα και εξαιρέτως την έμπρακτη και αληθινή αγάπη προς το Θεό και το συνάνθρωπό του, καλείται να ενεργοποιήσει τα χαρίσματα που του χάρισε η Εκκλησία διά του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος και έτσι να πλησιάσει το στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ένωσή του με το Θεό. Η πορεία του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα και όλα όσα θα ακολουθήσουν από φιλανθρωπία για τον άνθρωπο είναι ευκαιρία απόκτησης από τον άνθρωπο αυτού του βιώματος.

«Ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν· Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Με συνείδηση λοιπόν ο Χριστιανός υποδέχεται τον Ιησού, έχοντας επίγνωση της δυνάμεώς Του, καθώς και του εκουσίου πάθους το οποίο βιώνει μέχρι το σταυρό και το θάνατο, για να σώσει τον άνθρωπο. Ζει τη Χαρμολύπη. Χαρά για τη σωτηρία και λύπη για όλα εκείνα που τον κρατούν μακριά από τη αγάπη και το έλεος του Θεού.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος τόνισε πως κανένα ανθρώπινο επίτευγμα στον κόσμο αυτό δεν μπορεί να φτάσει στο ύψος της αγάπης και της θυσίας του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Μόνο όταν ο άνθρωπος έχει πίστη και ταπείνωση, μπορεί να φωτισθεί και να βιώσει τη δόξα του Θεού.

Προ της Απολύσεως της θείας Λειτουργίας, όπως καθορίζει η τάξη της τοπικής Εκκλησίας της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε Λιτανεία της Εικόνας των Βαΐων, διαβάστηκε το ιερό Ευαγγέλιο του Όρθρου και η ευχή των Βαΐων για τα κλαδιά της ελιάς που οι πιστοί προσκομίζουν στους ναούς, για να ευλογηθούν, και να τα χρησιμοποιήσουν στο θυμιατήρι αντί για λιβάνι.

Στο τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας προσκλήθηκε να εγκαινιάσει την φιλανθρωπική αγορά της Ενορίας. Συγχάρηκε την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Σύνδεσμο Γυναικών Αγίας Βαρβάρας για το επιτελούμενο έργο προσφοράς προς τον κατοίκους της Κοινότητας. Μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε σε όλους αξιωθούμε της χαράς της Αναστάσεως του Κυρίου και τα ελευθέρια της πατρίδας μας.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post