Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο (29 Απριλίου 2019)

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο (29 Απριλίου 2019)

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Αναστάσεως του Χριστού, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 29 Απριλίου 2019, λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, όπου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι των κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας, τίμησαν την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Μεταξύ των πιστών που παρέστησαν στον Εκκλησιασμό, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κυθρέας, οι κοινοτάρχες Τύμβου, Άσσιας, Αγκαστίνας και της ενορίας Αγίας Άννας Συρκανιάς καθώς και αρκετοί εκκλησιαστικοί επίτροποι. Να σημειωθεί ότι οι κατεχόμενες ενορίες που έχουν ως πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο ή εξωκλήσια αφιερωμένα στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο, καταμετρούνται μέχρι στιγμής στις 17.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, ανέφερε ότι ο βίος του Αγίου Γεωργίου αποτελεί για εμάς τους χριστιανούς ένα φωτεινό παράδειγμα υπομονής, ταπείνωσης, ελπίδας και δύναμης, διότι ο Άγιος ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό φτάνοντας μέχρι τον θάνατο, αψηφώντας τη δόξα, τα αξιώματα, αλλά και τα σκληρά βασανιστήρια που υποβλήθηκε. Όπως συγκεκριμένα τόνισε, η θαυμαστή ζωή και οι αρετές του Αγίου Γεωργίου, είναι για μας το κίνητρο να αγαπήσουμε περισσότερο τον Θεό αλλά και τον συνάνθρωπό μας, έτσι ώστε με περισσότερη προσευχή και μεταμέλεια, να αξιωθούμε να βιώσουμε καλύτερες μέρες στην πατρίδα μας.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων κατοίκων των κοινοτήτων που ευρίσκονται στην προσφυγιά, υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων και επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Τέλος, ο Επίσκοπος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα, όπως η χάρις και η παρρησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου να μας προστατεύει και να ενισχύει τον καθένα στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως που ενδεχομένως βιώνει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  παρέθεσε δεξίωση προς όλους τους πιστούς ο εορταστής Πρόεδρος Τύμβου κ. Μάρκος Λοϊζίδης και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Τύμβου

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας που έχουν ως πολιούχο τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο ή εξωκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο είναι:

  1. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, παλαιά πόλη της Λευκωσίας
  2. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Αγκαστίνας (Μορκάτικα)
  3. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Πυργάς Μεσαορίας
  4. Ενορία Αγίου Γεωργίου, Άσσιας
  5. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου της Μάγκιας (Αφάνεια – Άσσια)
  6. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Βατυλή
  7. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Βώνη
  8. Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Γεωργίου (Γέναγρα)
  9. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Γούφες
  10. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Έξω Μετόχι
  11. Ενορία Αγίου Γεωργίου Στρατηλάτη, Κωμόπολη: Κυθραία
  12. Άγιος Γεώργιος Ποταμίτης (Αγίου Ανδρονίκου Κυθραίας)
  13. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Μάντουδους (Αγία Άννα Συρκανιάς Κυθραίας)
  14. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου, Κωμόπολη: Λύση
  15. Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου, Κοινότητα: Μια Μηλιά
  16. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Τύμπου
  17. Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Γεωργίου (Μελούντα)

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Δείτε την ανακοίνωση εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post