Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την Ημερίδα «Φροντίζω τον εαυτό μου: Άσκηση και εργονομία»

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την Ημερίδα «Φροντίζω τον εαυτό μου: Άσκηση και εργονομία»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ:

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ».

 

            Με την ευκαιρία της Καταληκτικής Εκδήλωσης της Δράσης με θέμα «Φροντίζω τον εαυτό μου Άσκηση-Εργονομία», που συνδιοργανώνουν το Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα, απευθύνουμε προς τους συνδιοργανωτές, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους Γονείς τους, τον εγκάρδιο χαιρετισμό της αγάπης και της εκτίμησής μας.

Σε αντίθεση με κάποιους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, που θεωρούσαν το σώμα «δεσμωτήριον τῆς ψυχῆς», η οποία έπρεπε να αποδεσμευτεί από τη φυλακή της για να επιστρέψει στον κόσμο των ιδεών, στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση «τὸ σῶμα ζωογονεῖται διὰ τῆς ψυχῆς καὶ ἡ ψυχὴ ἐνεργεῖ διὰ τοῦ σώματος».
Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, ο άνθρωπος αποτελείται από την «ὁρατὴ τὲ καὶ ἀόρατο φύση». Στον άνθρωπο ενώνεται η ψυχή και το σώμα και «μικρὸς κόσμος, ὁ ἄνθρωπος ἐστίν». Αν λοιπόν η γυμναστική ενισχύει την υγεία του σώματος, βοηθά ταυτόχρονα και την υγεία της ψυχής μας. Ο Άγιος του 20ου αίωνα Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε και προστάτης των γυμναστών, σε μια ομιλία του «Περί Γυμναστικής» τονίζει τη «σύμμετρο σωματική γυμνασία», την ισορροπία, δηλαδή, μεταξύ των σωματικών και ψυχικών ασκήσεων. Χρησιμοποιεί το λόγο του Αριστοτέλη, σύμφωνα με τον οποίο «…τὰ τὲ ὑπερβάλλοντα γυμνάσια καὶ τὰ ἐλλείποντα φθείρει τὴν ψυχήν, σώζεται δὲ ἡ σωφροσύνη ὑπὸ τῆς μεσότητος…».
Γενικά, όλοι οι κορυφαίοι πατέρες της Ορθόδοξης Θεολογίας διδάσκουν ότι υπάρχει στενή ενότητα μεταξύ ψυχής και σώματος του ανθρώπου και ότι η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για την ψυχή. Ειδικότερα, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης λέει ότι «…ο Χριστιανός παιδαγωγός πρέπει να είναι διδυμοτόκος, να αποβλέπει και στη μόρφωση της ψυχής και στη διάπλαση και ευσχημοσύνη του σώματος». Τέλος, σύμφωνα πάλι με τον Άγιο Νεκτάριο, «ὁ ἄνθρωπος ὀφείλει νὰ προνοήσει ὑπὲρ τῆς ἐνισχύσεως ἀμφοτέρων»· και του σώματος και της ψυχής. Αν το φροντίσει αυτό, «ἀποβαίνει εὐδαίμων, ἔξοχος, μεγαλοπήβολος, μεγαλοπράγμων, ἰσχυρὸς καὶ πρὸς πᾶσαν ἐπιχείρησιν ἱκανός, ὠφέλιμος πρὸς πάντας καὶ ἐν παντὶ καιρῶ…».

Με τις σύντομες αυτές σκέψεις, συγχαίρουμε τους συντονιστές του Προγράμματος κ.κ. Παναγιώτη Ρεντζιά, Κλινικό Εκπαιδευτή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Ηλία Ζωνιά, Δάσκαλο, τους συμμετέχοντες φοιτητές, τη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα, το διδακτικό Προσωπικό, τα παιδιά και τους γονείς τους και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Εκδήλωσή τους αλλά και στην κατά Θεόν πρόοδο και προκοπή τους. 

 

                                                               Ευχέτης προς Κύριον

                                                                    Ο Αρχιεπίσκοπος

                                                            † Ο Κύπρου Χρυσόστομος

                                                 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

          16 Μαΐου 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post