Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα

Mε ένα ξεχωριστό τρόπο τελέστηκε φέτος ο πανηγυρικός εσπερινός στην κατεχόμενη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα με την ευκαιρία της μνήμης τού αγίου, με το πλήθος του κόσμου να κατακλύζει περιμετρικά τον τάφο του αποστόλου και η όλη ακολουθία του Εσπερινού να τελείται υπαίθρια, ακριβώς έξω από τον τάφο του «υιού της παρακλήσεως», του αγίου ενδόξου αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της αποστολικής Εκκλησίας του νησιού μας.

Στην πανηγυρική αυτή ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννου και από πλειάδα κληρικών.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της εικόνας του αγίου περιμετρικά του τάφου του αγίου και στη συνέχεια αναπέμφθηκε δέηση. Επίσης τελέστηκε αρτοκλασία και μνημονεύθηκαν τα ονόματα των εορταζόντων τη μνήμη του αγίου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας, στον λόγο του ευχαρίστησε τόσο τον Καθηγούμενο της Μονής για την τιμητική γι’ αυτόν πρόσκληση όπως προστεί της ακολουθίας, η οποία, όπως επισήμανε, ήταν μία ιδιαίτερη εμπειρία στα χρόνια τόσο της ιερατικής όσο και αρχιερατικής του διακονίας.  Παρών στην ακολουθία ήταν κι εκπρόσωπος του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων.

Καθώς έπεφτε το φως της ημέρας, εκείνη την κατανυκτική ώρα που ο ήλιος υποχωρούσε, που ετοιμαζόταν να αποχαιρετήσει όσα φώτισε την προηγούμενη ημέρα, τα πρόσωπα των ξεριζωμένων προσφύγων ήταν ζωγραφισμένα με το πάντοτε πικραμένο χαμόγελο της εισβολής και οι προσευχές όλων μας ήταν ενωμένες προς τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας, στην κατεχόμενη σήμερα από τους Τούρκους Μονή του. Ἔσσεται ἦμαρ…

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post