Επίσκεψη Προγράμματος Ομογενών Εκπαιδευτικών από την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Επίσκεψη Προγράμματος Ομογενών Εκπαιδευτικών από την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει  Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για Ομογενείς εκπαιδευτικούς, το οποίο αποτελεί προσφορά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  στον Ελληνισμό της Διασποράς. Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου με τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019.  

Τους Ομογενείς εκπαιδευτικούς  από την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν  συνόδευε ο υπεύθυνος του Προγράμματος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, δρ  Παναγιώτης Σάββα. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να βοηθήσει τους  εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν με συστηματικό τρόπο στους κανόνες λειτουργίας της ελληνικής γλώσσας και να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης/ξένης. Παράλληλα, αποσκοπεί στη γνωριμία με πτυχές της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού. Το Πρόγραμμα διαρκεί από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τα μέσα  Ιουλίου του 2019.

Οι φιλοξενούμενοι έγιναν δεκτοί από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο στο Γραφείο του.  Μετά από τη σύντομη εισαγωγική ομιλία του δρα Παναγιώτη Σάββα, ο Επίσκοπος καλωσόρισε την ομάδα εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, και τους ευχήθηκε καλή παραμονή στην Κύπρο, ούτως ώστε με περισσότερες εμπειρίες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να αναδειχθούν πρεσβευτές της Κύπρου και του λαού της στους συμπατριώτες τους.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας τους μίλησε για την ιστορία της Κύπρου και ειδικότερα την ιστορική πορεία της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Κύπρου. Επισήμανε το πολύτιμο έργο της Εκκλησίας στο νησί μας μέσα στους αιώνες, από τα χρόνια της παρουσίας των Αποστόλων, καθώς και την αδιάκοπη συνέχειά της μέσα στους αιώνες. Αναφέρθηκε στη δομή και λειτουργία της τοπικής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, στο μοναχισμό και την αγιότητα βίου του πλήθους των Αγίων που γέννησε η νήσος μας.

O Θεοφιλέστατος, τόνισε τη στήριξη που παρέχει η Εκκλησία στον κυπριακό λαό μέσα από το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό της έργο, καθώς και τις ποικίλες σύγχρονες δράσεις της μέσα στην κοινωνία, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Προκαθημένου και όλων των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ανέπτυξε το θέμα «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας». Οι Ομογενείς Εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Κύπρου, να συζητήσουν με τον Θεοφιλέστατο καθώς και να υποβάλουν τα ερωτήματά τους.

Αφού έλαβαν τις δέουσες απαντήσεις ευχαρίστησαν τον Θεοφιλέστατο για τη φιλοξενία και την περιγραφή της ιστορικής διαδρομής της Εκκλησίας της Κύπρου μέσα στα δύο χιλιάδες έτη ζωής και μαρτυρίας της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ξεναγήθηκαν στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα, στο Μέγα Συνοδικό καθώς και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Βυζαντινό Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post