Επίσημο Εθνικό Μνημόσυνο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού στην Παναγία Φανερωμένη Λευκωσίας (7 Ιουλίου 2019)

Επίσημο Εθνικό Μνημόσυνο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού στην Παναγία Φανερωμένη Λευκωσίας (7 Ιουλίου 2019)

Την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019, στον ιστορικό ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Ιωάννου Ιωάννου, του Σχολάρχου της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», Αρχιμ. Βενέδικτου Ιωάννου, του Διευθυντού της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Πρωτ. Κυπριανού Κουντούρη και του Οικον. Ξάνθου Ονησιφόρου και διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν αρκετοί εκπρόσωποι της Πολιτείας και πλήθος πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, τελέστηκε το Εθνικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών που εφονεύθησαν υπό των Τούρκων από της 9ης μέχρι της 14ης Ιουλίου 1821.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο. Ο κύριος Υπουργός, στην ομιλία του αναφέρθηκε συνοπτικά στο βίο, τη θυσία και την προσφορά του Εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού προς τον σκληρά βασανισμένο και δοκιμασμένο λαό της Κύπρου εκείνη τη δύσκολη εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Καδής κατέληξε στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των Εθνομαρτύρων για όλους τους επιγόνους.

Aκολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων,  που βρίσκεται στο προαύλιο της Εκκλησίας (ανατολική πλευρά). Το Μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post