Οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν την Αγία Μαρίνα στην προσφυγιά (16-17 Ιουλίου 2019)

Οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν την Αγία Μαρίνα στην προσφυγιά (16-17 Ιουλίου 2019)

Την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον ι.ν. Αγίου Πολυδώρου Καϊμακλίου, πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου και τους ιερείς της ενορίας.

Στην Ακολουθία παρέστησαν εκ μέρους της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδος, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Επίσης παρέστησαν Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες και πλήθος πιστών που ήρθαν να τιμήσουν την Αγία Μαρίνα και να θυμηθούν τις εποχές που την τιμούσαν στα σπίτια τους, στην καταπράσινη Κυθρέα με τον Κεφαλόβρυσο.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού έγινε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Κυθρεωτών, υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων και επανόδου πάντων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες εν ελευθερία και δικαιοσύνη. 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Κυθρεώτης Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης και στις χριστιανικές αξίες που την διακατείχαν και που την κράτησαν σταθερή κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου της. Υπογράμμισε τη σημασία που όλες αυτές οι αξίες και για εμάς σήμερα που αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση και εθνική και φυσική επιβίωση στη γη των πατέρων μας.

Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες, πατέρες και αδελφούς εκ της κατεχόμενης Κυθρέας.

Ακολούθως μίλησαν ο κ. Δημήτριος Μπίρμπας, Δήμαρχος Αιγάλεω (η διδυμοποίηση του Δήμου Κυθρέας με τον Δήμο Αιγάλεω έγινε το 1996), ο κ. Νίκος Ορφανίδης, ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρεκλάς και ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε του χρόνου να τιμήσουμε την Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα στην αγαπημένη Κυθρέα, σε συνθήκες ελευθερίας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας τελέστηκε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρας Μαρίνας πέριξ του ναού, την οποία ακολούθως προσκύνησαν όλοι οι πιστοί.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post