Η Μια Μηλιά τίμησε τον ήρωα Νίκο Χριστοδούλου Λάμπρου και όλους τους ηρωικώς Πεσόντες κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974 (Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019)

Η Μια Μηλιά τίμησε τον ήρωα Νίκο Χριστοδούλου Λάμπρου και όλους τους ηρωικώς Πεσόντες κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974 (Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019)

Την Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία, όπου τέλεσε το μνημόσυνο του Νίκου Χριστοδούλου Λάμπρου από τη Μια Μηλιά μαζί με το επίσημο μνημόσυνο πάντων των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος πεσόντων κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην προς Ρωμαίους επιστολή του: «…Ὅτι ἐὰν ὁμολογήσῃς ἐν τῷ στόματί σου Κύριον Ἰησοῦν, καὶ πιστεύσῃς ἐν τῇ καρδίᾳ σου ὅτι ὁ Θεὸς αὐτὸν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν, σωθήσῃ·…» (Ρωμ. ι΄ 1-10), επισημαίνοντας ότι ο κάθε άνθρωπος που αγωνίζεται με πίστη, με υπομονή, στο μέτρο της προαιρέσεως και των δυνατοτήτων του και ομολογεί έμπρακτα την πίστη του στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, θα σωθεί και θα καταστεί μέλος της ουράνιας βασιλείας του Θεού.

Στην συνέχεια Επίσκοπος Μεσαορίας, επισήμανε την σημασία της ευκαιρίας που έχει ο κάθε άνθρωπος να ζήσει, ως δώρο Θεού, την εξ υποκειμένου σωτηρία των μελών της Εκκλησίας και την εξ αντικειμένου σωτηρία του κάθε ανθρώπου ως πλάσμα του Θεού. Επίσης, αναφέρθηκε στο μέγα προνόμιο της ελευθερίας που έχει ο άνθρωπος, να διαχειρίζεται τη ζωή του με την αρετή της ταπείνωσης. Αυτή η αρετή αποτελεί κύρια προϋπόθεση για τη σωτηρία της ψυχής μας, την οποία ο Αντικείμενος, το πρώτο και σπουδαιότερο τάγμα των φωτεινών αγγέλων, ο Εωσφόρος, απώλεσε, ένεκα του εγωισμού και της υπεροψίας του με αποτέλεσμα να καταποντιστεί και να κατακερματιστεί. Πλέον τα εννέα Τάγματα των Αγγέλων παγιώθηκαν στο καλό και το αγαθό και το πρώτο Τάγμα παγιώθηκε στη διαβολή και τον πειρασμό του ανθρώπου.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος τόνισε πως η χάρις του Αγίου Πνεύματος επιστρέφει στον άνθρωπο εκατονταπλασίονα, όταν κάνει την προσωπική του ενδοσκόπηση με συνείδηση και νου, διάγει τον βίο του με προσευχή προσηλωμένος στο θέλημα του Θεού, όταν παραμένει ενωμένος με τον Χριστό και σέβεται τον κάθε άνθρωπο ως ζωντανή εικόνα του Θεού. Όταν προσεύχεται για τον κάθε άνθρωπο πάντοτε με σύνεση και διάκριση.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, στα παιδιά της Κύπρου που το 1974 κάτω από τραγικές συνθήκες θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο έχει ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική οντότητα εικόνα του αληθινού Θεού. Τα παιδιά της Κύπρου θυσιάστηκαν στην προσπάθειά τους για προάσπιση της Πατρίδας, προσφέροντας το αίμα τους για τη σωτηρία του συνόλου του λαού μας, για την σωτηρία της πατρίδας.

Είπε χαρακτηριστικά, ο Επίσκοπος: «ας σκεφτούμε για μια στιγμή τι ένιωθαν οι αγωνιστές εκείνες τις ώρες του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974, μέσα στο καμίνι της προέλασης των Τουρκικών στρατευμάτων, όταν κτυπούσε ως κύμα στο μέτωπό τους και βαριά βοή στα αυτιά τους η προδοσία, η αρρυθμία και η ακαταστασία ένεκα αλλότριων σχεδιασμών πάνω στο πληγωμένο σώμα της νήσου των Μαρτύρων και των Αγίων. Της Κύπρου της ιστορίας και του πολιτισμού. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους και ποτέ τέτοιο κακό να μη ζήσουμε» κατέληξε ο Μεσαορίας Γρηγόριος.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε στο προσωρινό οίκημα της Μιας Μηλιάς στην περιοχή ΣΟΠΑΖ, στην Παλλουριώτισσα, εκδήλωση εις μνήμη του ήρωα Νίκου Χριστοδούλου Λάμπρου, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα παιδιά της Μιάς Μηλιάς και  ομιλία από τον Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκκλησιαστικό Επίτροπο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Αμμοχώστου Μεσαορίας, δρ. Τάκη Χατζηδημητρίου. Κατόπιν έγινε η τελετή αποκάλυψης της προτομής του ήρωα, στο χώρο του Μνημείου και κατάθεση στεφάνων. Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post