Οι πρόσφυγες της κοινότητας Άσσιας εόρτασαν την μνήμη του Τιμίου Προδρόμου

Οι πρόσφυγες της κοινότητας Άσσιας εόρτασαν την μνήμη του Τιμίου Προδρόμου

Στην προσφυγιά τίμησαν και φέτος τον Τίμιο Πρόδρομο οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Άσσιας της Μεσαορίας. Συνάχθηκαν στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο πλατύ Αγλατζίας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα του Τιμίου Προδρόμου από την ομώνυμη ενορία της Άσσιας.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς του Ναού και τον Πρωτ. π. Νικόλαο Παναγή Εκκλησιαστικό Επίτροπο και διάκονο (το 1974) στον ι.ν. του Αγίου Γεωργίου Άσσιας. Ο Πρωτ. π. Σωτήριος Δαβίδ μετέφερε το ιερό Ευαγγέλιο των Αγίων Θεοδώρων (αγορασμένο από την μακαριστή Ελένη Νικολάου Σπύρου, το 1861) για προσκύνηση από τους πιστούς.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στη σημασία και τη σπουδαιότητα της ημέρας καθώς και στην πορεία του Βαπτιστή Ιωάννη, από γέννα από τη στείρα μητέρα του Ελισάβετ, την προετοιμασία της παρουσίας του Μεσσία Ιησού Χριστού έως το μαρτυρικό του τέλος.

Συγκεκριμένα, τόνισε ο Επίσκοπος Μεσαορίας την ομολογία του ίδιου του Ιησού Χριστού για το πρόσωπο και το έργο του Τιμίου Προδρόμου.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, δραττόμενος της ευκαιρίας ενημέρωσε τους Ασσιώτες για τη σημερινή κατάσταση των Ναών της κωμοπόλεως, καθώς και για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης της Εκκλησίας της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται, συν Θεώ, εκκλησιασμός στις 22 Μαρτίου 2020.

Τέλος, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν στον εσπερινό. Ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με τον κοινοτάρχη και το κοινοτικό συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα και ιδιαίτερα στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Άσσια». Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον π. Σωτήριο Δαυϊδ για την μεταφορά του Ιερού Ευαγγελίου της Άσσιας. του ιερού ναού Αγίου θεοδώρου Άσσιας. Δεν παρέλειψε ο Επίσκοπος να ευχαριστήσει για

ακόμη μια φορά την κα Γιαννούλα Φραγκοπούλου για τη διάσωση της ιερής εικόνας του Τιμίου Προδρόμου της Άσσιας.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2019 τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό, όπου εκκλησιάστηκαν αρκετοί Ασσιώτες.

Ο Θεοφιλέστατος Λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία.

Ανδρέας Κοσιάρης

Για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Προδρόμου Άσσιας


Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Εορτασμός του Τιμίου Προδρόμου Άσσιας, στον ι. ν. Αποστόλου Ανδρέου Πλατύ Αγλαντζιάς (28-29 Αυγούστου 2019)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Προδρόμου Άσσιας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, την  Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Άσσιας προσκαλούν τους εκτοπισμένους συγχωριανούς και όλους τους πιστούς στην πανήγυρη της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζίας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα του Τιμίου Προδρόμου της Άσσιας.

Την Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019, ώρα 6:15 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, θα αναπευθεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και μνημόσυνα πάντων των προαπελθόντων πριν και μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Του Εσπερινού θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο.

Την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, ανήμερα της εορτής, το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Καλούνται οι Ασσιώτες να προσέλθουν στον εορτασμό με άρτους και κόλλυβα. Για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Γιώργος Ιωάννου (Κοινοτάρχης) 99624603

Παναγιώτης Σίσκος  99558518

Αντώνης Ζωγράφος 99569905

Μιχάλης Χ΄΄ Κωνσταντής 99657591

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Άσσια», μετά την ακολουθία του Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του Ναού του Απ. Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς σεμνή εκδήλωσης μνήμης και τιμής στους πεσόντες και αγνοούμενους της κωμοπόλεως Άσσιας.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Προδρόμου Άσσιας
8 Αυγούστου 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post