Οι εκτοπισμένοι Έξω Μετοχίου εόρτασαν την Παναγία των Παίδων (30 – 31 Αυγούστου 2019)

Οι εκτοπισμένοι Έξω Μετοχίου εόρτασαν την Παναγία των Παίδων (30 – 31 Αυγούστου 2019)

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, εόρτασαν την Παναγία των Παίδων στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Συνοικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, όπου η κ. Σωτηρία Πιτσιάκκα με την οικογένειά της αφιέρωσαν εικόνα της Παναγίας με την ονομασία «Μήτηρ των Παίδων», έτσι ώστε να διατηρείται και να συνεχίζει να τελείται η εορτή από τους χωριανούς, όπως ετελείτο στο χωριό, πριν το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Το εσπέρας της Παρασκευής, 30 Αυγούστου 2019, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, και ανήμερα της εορτής της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, Διαμερίσματος Μεσαορίας.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (ι΄ 38-42, ια΄ 27-28). Τόνισε ιδιαιτέρως ότι τρισευτυχισμένος μέσα στους αιώνες είναι ο άνθρωπος που αντιλήφθηκε πως η Εκκλησία του Χριστού είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στη σωτηρία της ψυχής, αρκεί ο ίδιος να το επιθυμεί μέσα από τις σκέψεις, τις αποφάσεις και τις ενέργειές του στην καθημερινή του βιωτή.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας υπογράμμισε επίσης το ιερό καθήκον που έχουμε όλοι μας όχι μόνο να διαβάζουμε, να ακούμε, να μελετούμε ή και να εντρυφούμε στο λόγο του Θεού, αλλά και να τον διαφυλάττουμε. Δηλαδή να ενεργοποιήσουμε μέσα στην κοινωνία τα χαρίσματα και την ευλογία που εκπέμπει ο λόγος του Θεού, ούτως ώστε διά της άσκησης, της εγρήγορσης, της ταπείνωσης και της υπομονής να επιτυγχάνεται η ορθή διαφύλαξή του και να παραμένει η πίστη μας ανόθευτη και αναλλοίωτη.

Τέλος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, επισήμανε τη μέγιστη σημασία και το χρέος να θυμούνται οι παλαιότεροι και να διδάσκουν με αγάπη τους νεότερους, ορθά και τίμια, για να καλλιεργείται στην ψυχή τους η νοσταλγία των πατρικών μας εστιών και ιερών τόπων.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητας Έξω Μετοχίου που ευρίσκονται στην προσφυγιά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και τελέστηκαν Ιερά Μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως όλων των προαπελθόντων κατοίκων Έξω Μετοχίου, πριν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και κατόπιν στην προσφυγιά.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.


Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Οι πρόσφυγες του Έξω Μετοχίου εορτάζουν την Παναγία των Παίδων (30-31 Αυγούστου 2019)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας καλούν τους συγχωριανούς και όλους τους Χριστιανούς σε εκκλησιασμό, με την ευκαιρία της εορτής της Παναγίας των Παίδων, όπως εορταζόταν πριν το 1974 στο ομώνυμο προσκύνημα της Παναγίας στο Έξω Μετόχι.

Την Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019, ώρα 6.30μμ θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον ι. ν. Αποστόλου Ανδρέου στο Συνοικισμό Στρόβολος 3.

Το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019, το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελεστή δέησης για απελευθέρωση της πατρίδας και επιστροφή στα τουρκοκρατούμενα χωριά και πόλεις μας, καθώς και μνημόσυνα όλων των προαπελθόντων πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά. Καλούνται ιδιαίτερα οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου και των περιχώρων να συμμετάσχουν στον εορτασμό.

Του Εκκλησιασμού θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος και θα κηρύξει και το θείο λόγο.

Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Χριστάκης Σωτηρίου, Κοινοτάρχης: 99440950

 Ειρήνη Παπαμιχαήλ: 99697208

Σάββας Κωνσταντίνου: 99628091

Ανδρέας Γιόκκας: 99633555

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post