Οι Κυθρεώτες εόρτασαν το ζεύγος των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας (8 – 9 Οκτωβρίου 2019)

Οι Κυθρεώτες εόρτασαν το ζεύγος των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας (8 – 9 Οκτωβρίου 2019)

Στην προσφυγιά εόρτασαν οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες τη μνήμη των Αγίων ομοζύγων Ανδρονίκου και Αθανασίας.

Την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο και τις δοκιμασίες των τιμώμενων Αγίων, αλλά και στην δυνατή τους πίστη, η οποία τους κράτησε σταθερούς και τους βοήθησε να τις ξεπεράσουν. Γι΄ αυτό και στην Ακολουθία τους τα ψαλλόμενα κάνουν αναφορά στον Ιώβ, ο οποίος είναι πρότυπο υπομονής, και ο οποίος παρά τις δοκιμασίες, τις ταλαιπωρίες και τις κακουχίες που έπληξαν τον ίδιο και την οικογένειά του, δεν έχασε την πίστη του και δεν έπαυσε να δοξολογεί τον Θεό. Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μίλησε για την ευλογία της συζυγίας και της οικογενειακής πορείας που επιλέγει κάποιος αλλά και για την αδιάκοπη και διαρκή άσκηση και υπομονή που προϋποθέτει ο έγγαμος βίος. Γι΄ αυτό, τόνισε με έμφαση ο Επίσκοπος πόσο υψηλό πνευματικό ασκητήριο είναι ο γάμος και η οικογένεια μέσα στην κοινωνία.

Μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ των συζύγων, ο Θεοφιλέστατος υπενθύμισε στο εκκλησίασμα το χωρίο από τη δεύτερη ευχή του Γάμου που λέει: «δὸς τῇ παιδίσκῃ ταύτῃ ἐν πᾶσιν ὑποταγῆναι τῷ ἀνδρί, καὶ τὸν δοῦλόν σου τοῦτον εἶναι εἰς κεφαλὴν τῆς γυναικός, ὅπως βιώσωσι κατὰ τὸ θέλημά σου». Από αυτό κατανοούμε ακόμη καλύτερα ότι ο απώτερος σκοπός του γάμου είναι η σωτηρία των συζύγων τηρώντας και ζώντας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Αρτοκλασία, Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Κυθρεωτών και Μνημόσυνα των τεθνεώτων της κατεχόμενης Κυθρέας.

Στο τέλος της Ακολουθίας έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων πέριξ του Καθεδρικού Ναού.

Ακολούθως, σύμφωνα με τη διευθέτηση του Επισκόπου Μεσαορίας με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, κ. Χρίστο Κουκλιώτη, ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης, Δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, ξενάγησε τους Κυθρεώτες στο μουσείο, όπου είχαν την ευκαιρία ακόμη περισσότερο να εμπλουτιστούν και να ωφεληθούν πνευματικά.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

********************************************************

 

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας της Κυθρέας, σε συνεργασία με τον Δήμο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κυθρέας προσκαλούν τους Κυθρεώτες και όλους τους πιστούς στον εορτασμό των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας.

Το Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, στις 5.30 μμ. θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί σύντομη ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, που βρίσκεται στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός το πρωί στον ίδιο Καθεδρικό Ναό.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή σε συνθήκες ελευθερίας στην πατρώα γη. Επίσης, θα τελεστούν μνημόσυνα για όλους του τεθνεώτες Κυθρεώτες.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας της Κυθρέας

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post