Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μίνθης (ανδρική)

Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μίνθης (ανδρική)

Πλησίον της κοινότητος Τσάδα της επαρχίας Πάφου Κοινόβιον.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Στέλιος Πατσαλίδης (99683901).

Εφημέριος: Από τη Μητρόπολη Πάφου (26821000).

Πανηγυρίζει την 14ην Σεπτεμβρίου (Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού), την 1ην Αυγούστου (Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού) και την τρίτη Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως).

******************************

Βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του χωριού Τσάδα.

Η Μονή φαίνεται να ήκμασε κατά τον 16ο και 17ο αιώνα. Το μέχρι σήμερα σωζόμενο καθολικό της Μονής είναι κτίσμα του 18ου αιώνα. Από το παλαιό Μοναστήρι σώζονται επίσης κελιά και άλλοι χώροι στη νοτιοανατολική περιοχή της Μονής με πολλές ανακαινίσεις και προσθήκες που έγιναν κατά καιρούς.

Ο Ρώσος Μοναχός και περιηγητής Βασίλειος Μπάρσκι επεσκέφθη τη Μονή το 1735, σε χρόνια παρακμής της. Γράφει ο Μπάρσκι: «Είναι πολύ μικρή και εγκαταλελειμμένη και τα κτίρια έτοιμα να καταρρεύσουν. Υπάρχουν εκεί ένας ναός, ένα κελί, ένας ιερομόναχος και ένας λαϊκός αδελφός… Η Μονή ιδρύθη επί Ενετοκρατίας, όταν ο Σταυρός της, κατόπιν οράματος ευρέθη εκεί πλησίον μέσα εις θάμνον, μαζί με κερί αναμμένο…»

Ο σωζόμενος ναός κτίστηκε εκ βάθρων το 1740 από το Μητροπολίτη Πάφου Ιωακείμ, όπως αναφέρει επιγραφή στο εικονοστάσιο, κάτω από το κουβούκλιο του Σταυρού. Το εικονοστάσιο, όπως φαίνεται πάλι σε σχετική επιγραφή καθώς και οι εικόνες του έγιναν το 1770 επί Μητροπολίτου Πάφου Αγίου Παναρέτου.

Το 1885 ο προϊστάμενος της Μονής Λαυρέντιος εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου. Το 1926 αναφέρεται ότι ακόμα υπηρετούσε σ’ αυτή ένας ιερομόναχος.

Στους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου αναφέρονται κατά καιρούς οι οικονόμοι της Μονής καθώς και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Το 1978, όπως αναφέρεται και σε άλλο μέρος του παρόντος, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ο Β ανα­καί­νι­σε τούς χώρους και προέβη σε ανασύσταση της Μονής. Το εγχείρημα εκείνο, δυστυχώς, απέτυχε και τα αποτελέσματα της τραυματικής αυτής εμπειρίας ταλανίζουν ακόμα την περιοχή.

Σήμερα υπάρχει στο Μοναστήρι ένας ιερομόναχος, που είναι και προϊστάμενος της Μονής, ο ιερομόναχος Βαρνάβας. Το 2002 η Ιερά Μητρόπολις Πάφου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων προέβη σε συντήρηση του ναού, και των κτισμάτων της παλαιάς Μονής.

Πηγή: www.impaphou.org

Print Friendly, PDF & Email

Share this post