Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος: Ιστορία – Θεολογία – Πολιτισμός. 1ο Διεθνές Συνέδριο

Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος

Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος: Ιστορία – Θεολογία – Πολιτισμός. 1ο Διεθνές Συνέδριο

Σταθμός για τα Εκκλησιαστικά δρώμενα της Κύπρου Παγκόσμιο και τεράστιο το ενδιαφέρον

 22-26 Απριλίου 2009

Μια πραγματικά πνευματική πανδαισία βίωσαν οι μετέχοντες στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, Ιστορία – Θεολογία – Πολιτισμός», το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου και αναφερόταν στον πολυγραφότατο ασκητή και ιδρυτή της αγίας Εγκλείστρας και πολιούχο άγιο της ομώνυμης Μονής του, αλλά και της Κύπρου όλης.

Αντικείμενο του συνεδρίου, όπως καταφαίνεται και από τον τίτλο του, είναι το πρόσωπο και το έργο του «καυχήματος» όλης της Κύπρου, του Αγίου Νεοφύτου, του πολυγραφότατου μοναχού, ο οποίος οφείλει την προσωνυμία του «Έγκλειστος» στην σπηλιά την οποία λάξεψε ο ίδιος στο χωριό Τάλα της Πάφου και εντός της έζησε έγκλειστος για 60 χρόνια ως ασκητής, μοναχός και συγγραφέας.

Αφορμή για την πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου είναι η ολοκλήρωση της κριτικής εκδόσεως των διασωθέντων Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου, ένα έργο που, με τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο των μελών της Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής Έκδοσης όσο και των υπόλοιπων επιστημονικών συνεργατών, γίνεται πλέον προσιτό τόσο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα όσο και στον ευσεβή λαό του Θεού. Ο μεγάλος αριθμός εισηγήσεων, φαινόμενο πρωτόγνωρο για το μαρτυρικό νησί μας, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και επιστημόνων διεθνούς κύρους, όπως ήταν η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Νίκος Κονομής, που κάλυψαν όλο το φάσμα της θεματικής, που αφορούσε στην προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Νεοφύτου, αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για το κοινό της Κύπρου και έφεραν στο επίκεντρο του θεολογικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος τη μεγάλη πατερική μορφή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, συμβάλλοντας στην επιστροφή στις ρίζες και στην πολιτιστική μας παράδοση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Συνέδριο αυτό, ήταν  το αποκορύφωμα της συλλογικής και επίπονης προσπάθειας που ολοκληρώθηκε, με τη συμπλήρωση της κριτικής έκδοσης των διασωθέντων συγγραμμάτων του Αγίου. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ολοκλήρωση της κριτικής έκδοσης των συγγραμμάτων του, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα και σταθμός για την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και ολόκληρη την Ορθοδοξία. Πέρα από την λαμπρότητα των επιστημονικών εισηγήσεων, το Συνέδριο αυτό καινοτόμησε με την παροχή  της δυνατότητας σε μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων να μετάσχει στο Συνέδριο και να παρακολουθήσει τις εργασίες του, ένας αριθμός μη ευκαταφρόνητος,  από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, μέσω του διαδικτύου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα αυτό είναι κάτι που επιχειρείται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να εξαρθεί η καταλυτική παρέμβαση και αποδοχή της πρότασης για άμεση μετάδοση των εργασιών του συνεδρίου μέσω του διαδικτύου από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Εγκλειστριώτη, ο οποίος κινείτο, συμμετείχε και συντόνιζε δυναμικά τις εργασίες του διεθνούς αυτού εγχειρήματος.

Ο ηγούμενος της Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, αλλά και η αδελφότητα της Μονής σε συνεργασία με την Επιστημονική Συντονιστική Επιτροπή, αλλά και όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες της έκδοσης, προχωρούν σε ένα σημαντικό βήμα, τη διάδοση δηλαδή του έργου του Αγίου Νεοφύτου στα ευρύτερα στρώματα του λαού, με τη νεοελληνική μετάφραση των έργων Του. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη και που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 – 4 χρόνια. Η μετάφραση αυτή θα συνοδεύεται με σχόλια ιστορικά, θεολογικά, κοινωνικά, φιλολογικά κ.ά., συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη κατανόηση των έργων του Αγίου Νεοφύτου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Εγκλειστριώτη, αναμένεται να εκδοθούν 12 περίπου συνολικά τόμοι, οι οποίοι θα μεταφραστούν στα Αγγλικά και Ρωσικά, καθιστώντας έτσι το έργο του Αγίου Νεοφύτου προσιτό και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες πνευματικές αναζητήσεις του ευρύτερου Ορθόδοξου κόσμου και όχι μόνο…

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Για περισσότερα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου εδώ…

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Σύνοψις Συνεδρίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post