Ἀνακοινωθὲν τοῦ Σεμιναρίου: «Ἀδιάλειπτη Ἀνάγκη γιά Θρησκευτική Ἐλευθερία ἢ Πεποίθηση στὴν Κύπρο».

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ἀνακοινωθὲν τοῦ Σεμιναρίου: «Ἀδιάλειπτη Ἀνάγκη γιά Θρησκευτική Ἐλευθερία ἢ Πεποίθηση στὴν Κύπρο».

Τό Σεμινάριο: ’’Ἀδιάλειπτη Ἀνάγκη γιά Θρησκευτική Ἐλευθερία ἢ Πεποίθηση στήν Κύπρο’’ πού συνδιοργάνωσαν ἡ Ἀντιπροσωπεία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου στούς Εὐρωπαϊκούς Θεσμοὺς καί ἡ ὑποεπιτροπή Ἀνθρωπίνων Δικαιωμάτων τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐκκλησία καί Κοινωνία, στίς 6 Ὀκτωβρίου 2012, στήν Λευκωσία, μετά τό πέρας τῶν ἐργασιῶν του ἐξέδωσε τό πιό κάτω ἀνακοινωθέν τύπου:

«Σας ζητάμε, ως εκ τούτου, να ασκήσετε την επιρροή σας ώστε η θρησκευτική ελευθερία  να γίνει πραγματικότητα για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους” τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, μιλώντας σε σεμινάριο με θέμα» Αδιάλειπτη Ανάγκη για Θρησκευτική Ελευθερία ή Πεποίθηση στην Κύπρο’’ στις 5 Οκτωβρίου 2012, στην Λευκωσία. Η συνάντηση διοργανώθηκε απο την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκκλησία και Κοινωνία της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και φιλοξενήθηκε απο την Εκκλησία της Κύπρου. Για πρώτη φορά Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί ηγέτες προσήλθαν σε ανοικτό και δημόσιο διάλογο στην Κύπρο για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών.

Στην εναρκτήριο ομιλία της, η Υπουργός Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου σημείωσε ότι η θρησκευτική ποικιλομορφία στην Κύπρο έχει δημιουργηθεί λόγω της αυξανόμενης μετανάστευσης τα προηγούμενα έτη και ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων θρησκευτικών κοινότητων στην Κύπρο. Εξέφρασε επιπλέον την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των εκκλησιών και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Κατα την διάρκεια του σεμινάριου ο Αρχιεπίσκοπος της Μαρωνιτικής εκκλησίας, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, της Αποστολικής εκκλησίας των Αρμενίων και της εκκλησίας των Αγγλικανών καθώς και ο εκπρόσωπος του Μουφτή στην Κύπρο εξέφρασαν τις απόψεις τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τις Θρησκευτικές Ελευθερίες στην διαιρεμένη Κύπρο. Στις τοποθετήσεις τους απάντησαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροέδρου της Επιτροπής και Επιτρόπου για την  Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Ιθαγένειας κ. Viviane Reding Καθηγητής Δρ. Martin Selmayr, εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου η Αυστριακής καταγωγής ευρωβουλευτής κ. Angelika Werthmann καθώς και ο κ. Peter Weiderud, Πρόεδρος των Religious Social-Democrats της Σουηδίας και μεσολαβητής του διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών στην Κύπρο.

Παρόλο που οι Κύπριοι και οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα θρησκευτικά μνημεία μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, η τέλεση ακολουθιών καθώς και η πρόσβαση στα μνημεία δυστυχώς γίνεται με περιορισμούς, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές. Στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχει ακόμη μικρός αριθμός χριστιανών. Οι ιεροί ναοί και τα κοιμητήρια είτε καταστράφηκαν, είτε βρίσκονται σε κακή κατάσταση ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε μουσουλμανικά τεμένη, πολιτιστικά κέντρα και αποθήκες. Ο κλήρος των εκκλησιών της Κύπρου έχει περιορισμένη παρουσία στις κατεχόμενες περιοχές λόγω του συνεχούς περιορισμού τέλεσης θρησκευτικών ακολουθιών. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος κάλεσε για μια πιο ενεργή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ο εξοχώτατος κ. Sakir Alemdar, Ιμάμης του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στη Λάρνακα και εκπρόσωπος του Μουφτή της Κύπρου ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συντήρηση των τεμένων, αλλά εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία του για τον τρόπο διοίκησης αυτών εκ μέρους των Αρχών. Τόνισε ότι με το τρέχον ωράριο και με το οποίο λειτουργεί το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ εμποδίζει τους μουσουλμάνους να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα.

Ο Καθηγητής Δρ. Martin Selmayr προϊστάμενος του γραφείου της Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Ε.Ε. τόνισε ότι οι περιορισμοί των θρησκευτικών ελευθεριών πρέπει να είναι αιτιολογημένες και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει μια νέα μορφή συνεργασίας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί.

Ο Θεοφιλέστατος Αρχιεπίσκοπος κ. Varoujan Hergelian από την Αποστολική Αρμενική εκκλησία της Κύπρου, δήλωσε: «Ανυπομονούμε για την ημέρα που θα είμαστε όλοι σε θέση να τελέσουμε ελεύθερα την Θεία λειτουργία και άλλες θρησκευτικές ακολουθίες σ΄όλους τους ιερούς ναούς της Κύπρου, ενώ παράλληλα ως συμπατριώτες να ζούμε ειρηνικά και αρμονικά και να απολαβάνουμε το ανθρώπινο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να γίνει πρότυπο διαλόγου” δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ Σουέηφ ενώ πρόσθεσε ότι “η ιστορία αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι ουτοπικό.”

Η κα Γεωργία Κατσαντώνη εκπρόσωπος της Αγγλικανικής εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να εισέλθουμε ως θρησκείες στην Κύπρο σε μια διαδικασία ακρόασης, όπου οι άνθρωποι από διαφορετικές κοινότητες μπορούν να μάθουν από την εμπειρία των άλλων και να προσπαθήσουμε ταυτόχρονα να κατανοήσουμε τις ανάγκες των άλλων.

Στη συζήτηση τονίστηκε ότι η διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας αποτελεί προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες οι κύριοι θρησκευτικοί ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας συμμετέχουν σε διάλογο και με την αρωγή του Πρόεδρου των Religious Social-Democrats της Σουηδίας  εργάζονται για την ίδρυση του πρώτου Διαθρησκειακού Συμβουλίου για την Ειρήνη στην Κύπρο. Η ευρωβουλευτής κα Angelika Werthmann πρότεινε τη δημιουργία διαθρησκειακής-δικοινοτικής ομάδας εργασίας για το χειρισμό θέματων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές ελευθεριές.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία των συναντήσεων των νέων με σκοπό την καλλιέργεια της ανοχής, της ειρηνικής συνύπαρξης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοιχεία  ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των κυπρίων στην καθημερινή τους ζωή. Οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου. Οι εκπρόσωποι των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση του διαλόγου και την εστίαση τους κυρίως στην νεολαία. Τέλος ενθάρυναν όλους τους εκπροσώπους να εκτιμήσουν τα θετικά αποτελέσματα του διαλόγου των νέων για ειρηνική συνύπαρξη στην Κύπρο, μια πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται και απο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο αλλά και απο τον Μουφτή της Κύπρου.

Ομιλητές:

Ms Eleni Mavrou, Minister of Interior of the Republic of Cyprus
His Beatitude the Archbishop of Nova Justiniana and All Cyprus  Chrysostomos II
His Eminence Youssef Soueif, Maronite Archbishop of Cyprus
His Eminence Archbishop Varoujan Hergelian,
His Grace Armenian Archbishop of Cyprus
His Excellency Imam Şakir Alemdar, of Hala Sultan Tekke Mosque and Representative of the Grand Mufti of Cyprus Dr. Talip Atalay
His Grace Bishop Porfyrios of Neapolis, Representative of the Church of Cyprus to European Institutions
Rev. Arch. Benedict Ioannou, Church of Cyprus

 

Mag. Elizabeta Kitanovic , Church and Society Commission of CEC’s Human Rights Working Group, Executive Secretary for Human Rights and Communication – Church and Society Commission of CEC
Prof. Dr Martin Selmayr, Head of Cabinet of Vice-President Viviane Reding, for Justice, Fundamental Rights and Citizenship
Mrs Angelika Werthmann, MEP Austria
Mr Peter Weiderud, President Religious Social Democrats of Sweden
Rev. Thorsten Leißer, Executive Secretary Human Rights and Migration Issues, EKD
Ms Salpy Eskidjian, Senior Adviser and Project Coordinator of the Religious Track of the Cyprus Peace Process under the Auspices of the Embassy of Sweden
Dr Peter Krömer, Evangelische-Lutherische Kirche A.B. in Austria
Mrs Xenia Constantinou, Representative from the Youth of Cyprus

Από το Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στις Βρυξέλλες

Print Friendly, PDF & Email

Share this post