Προεόρτια της μεγάλης γιορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Προεόρτια της μεγάλης γιορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας, καθώς και τα προεόρτια της μεγάλης γιορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Η αγία Ευγενία γεννήθηκε στη Ρώμη, περί τα μέσα του 2ου αιώνα και ήταν θυγατέρα του αξιωματούχου Φιλίππου. Ο διορισμός του πατέρα της ως επάρχου στην Αλεξάνδρεια, έγινε αιτία να ανατραφεί σε ελληνιστικό περιβάλλον και να γνωρίσει άριστα την ελληνική παιδεία και φιλοσοφία.

Η μελέτη των επιστολών του αποστόλου Παύλου, ήταν εκείνο που τη βοήθησε να βρει τη μοναδική αλήθεια και να ενταχθεί στο Χριστιανισμό. Για να αποφύγει τον προετοιμαζόμενο από τους γονείς της γάμο με κάποιο ειδωλολάτρη αξιωματούχο, αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια κατηχήθηκε, βαφτίστηκε και έλαβε το μοναχικό σχήμα. Συναντήθηκε με τους οικείους της μετά από πολλά χρόνια και τους οδήγησε στο δρόμο του Χριστού.

 Η μεταστροφή στο Χριστιανισμό ολόκληρης της οικογένειας, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση των ειδωλολατρών, που οδήγησαν στο μαρτύριο πρώτα τον πατέρα της αγίας Ευγενίας και τελικά την ίδια.

Για το σύγχρονο άνθρωπο, η ανάμνηση του βίου της αποτελεί υπόμνηση πως, σε όποια κοινωνική ή οικονομική κατάσταση κι αν βρισκόμαστε, από ένα και μόνο έχουμε ανάγκη. Από τη σωστή σχέση με τον Χριστό, που αποτελεί εφόδιο και προϋπόθεση για την αιωνιότητα.

Σήμερα, το πρωί, τελείται στην Εκκλησία η ακολουθία του Όρθρου και των Μεγάλων Δεσποτικών Ωρών, και ακολούθως ψάλλεται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Χριστουγέννων, ο οποίος περιλαμβάνει και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Σήμερα ετοιμάζεται η Βηθλεέμ να δεχθεί το νεογέννητο Ιησού και μαζί όλη η κτίση τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή της, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Print Friendly, PDF & Email

Share this post