Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Θεοπέμπτου (5 Ιανουαρίου)

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Θεοπέμπτου (5 Ιανουαρίου)

Σήμερα, παραμονή των Θεοφανείων, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Θεοπέμπτου και Θεωνά και της Οσίας Συγκλητικής.

Ο Άγιος Θεόπεμπτος ήταν επίσκοπος επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού , που υπέγραψε το διάταγμα του ανελέητου διωγμού κατά των Χριστιανών. Τότε, ο πρώτος που ομολόγησε Χριστόν Εσταυρωμένον και έλεγξε τον Διοκλητιανό για την πλάνη του, ήταν ο επίσκοπος Θεόπεμπτος. Γι’ αυτό υποβλήθηκε  σε μια σειρά σκληρών βασανιστηρίων, τα οποία υπέμεινε όλα μέχρι τέλους. Ταυτόχρονα, μέσα από τις δοκιμασίες, επιτελούσε πολλά θαύματα, με τη δύναμη του Παναγίου Πνεύματος.

Επειδή όμως η θεία Χάρις τον κράτησε αβλαβή, στο τέλος τον αποκεφάλισαν. Την ίδια ώρα, η ανδρεία, η ασάλευτη πίστη, η έξοχη καρτερία και η ηθική λάμψη που φώτιζαν τη φυσιογνωμία του μίλησαν πειστικά και νικηφόρα στην καρδιά του ειδωλολάτρη μάγου Θεωνά, ο οποίος στη συνέχεια, ομολόγησε πίστη στο Χριστό. Οργισμένοι τότε οι ειδωλολάτρες τον έθαψαν ζωντανό στο χώμα. Έτσι ο Θεωνάς βρήκε ένδοξο θάνατο και η ψυχή του μαζί μ’ αυτήν του Αγίου Θεοπέμπτου, ανήλθε στις αιώνιες μονές, όπου ζουν οι Άγιοι και οι Δίκαιοι.

Σήμερα, τελούνται στην Εκκλησία μαζί με τον όρθρο, οι Μεγάλες Δεσποτικές Ώρες και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Θεοφανίων με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στο τέλος, τελείται ο Μέγας Αγιασμός της παραμονής των Φώτων.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι δώδεκα ημέρες από τα Χριστούγεννα, το Άγιο Δωδεκαήμερο. Ενώ τις προηγούμενες ένδεκα ημέρες επιτρέπονταν όλες οι τροφές, τη σημερινή ημέρα, παραμονή της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων είναι αυστηρή νηστεία από μέρους των πιστών Χριστιανών.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly

Share this post