Μνήμη του Προφήτου Μαλαχίου (3 Ιανουαρίου)

Μνήμη του Προφήτου Μαλαχίου (3 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του προφήτη Μαλαχία και του μάρτυρος Γορδίου.

Ο Προφήτης Μαλαχίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 12 μικρούς λεγόμενους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Γεννήθηκε από τη φυλή του Λευΐ, όταν επέστρεψαν οι Εβραίοι στην Ιερουσαλήμ από την αιχμαλωσία της Βαβυλώνας.

Έζησε περί τον 5ο π.Χ. αιώνα, κατά τους χρόνους του Νεεμία και εργάστηκε στην Ιερουσαλήμ μετά τον Προφήτη Αγγαίο και τον Προφήτη Ζαχαρία. Πήρε το όνομα Μαλαχίας – που ελληνικά σημαίνει άγγελος – διότι, όσα προφήτευε, αμέσως τα επιβεβαίωνε στο λαό Άγγελος Κυρίου. Το παράδοξο ήταν ότι αν και τη φωνή του την άκουγαν όλοι οι παριστάμενοι, εντούτοις τον Άγγελο δεν τον έβλεπαν οι ανάξιοι άνθρωποι, αλλά μόνο οι άξιοι της χάριτος του Θεού.

Η όλη σωματική εμφάνιση του προφήτη είχε τέλεια αρμονία και μεγαλοπρέπεια. Νέος ακόμα, ζούσε ενάρετη ζωή και ηθικά άμεμπτη. Αυτό το απέδειξε, όταν βρέθηκε στη θέση να ελέγξει με σφοδρότητα τους ιερείς, για τις ανομίες και τις ασέβειές τους, ακόμα και τον ίδιο το λαό του Ισραήλ.

Ο Θεός αξίωσε τον Προφήτη Μαλαχία να προαναγγείλει τον ερχομό του Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή, ο οποίος προετοίμασε την πορεία και το έργο του Μεσσία Ιησού Χριστού. Ο Προφήτης Μαλαχίας πέθανε ειρηνικά, σχετικά νέος, και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του στην Ιερουσαλήμ.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Share this post