Δέκα χρόνια από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄

Δέκα χρόνια από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄

Πριν από δέκα χρόνια, το μεσημέρι του Σαββάτου, 22 Δεκεμβρίου 2007, αναχώρησε για τις αιώνιες μονές ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Α΄.

Επίσημο Μνημόσυνο, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017, τελέστηκε από την Εκκλησία της Κύπρου το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄. Το επίσημο μνημόσυνο τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου το Νοέμβριο του 1977 ενθρονίσθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα εις διαδοχήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου του Γ΄ (+13.8.1977).

Της θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου προέστη η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Στον εκκλησιασμό παρέστησαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ. Γιάννης Γιαννάκη, εκ μέρους του Πρέσβυ της Ελλάδος ο Σύμβουλος της Πρέσβειας Α΄ κ. Παναγιώτης Αντωνάτος, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Επαρχιακός κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη ο κ. Βαλέριος Δανιηλίδης, εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας ο Υπαστυνόμος κ. Γεώργιος Δημητρίου και εκ μέρους του Διοικητού της ΕΛΔΥΚ ο Αντισυνταγματάρχης κ. Περικλής Χαλάστρας και πολλοί συγγενείς και ευεργετιθέντες.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, διάδοχός του Χρυσόστομου Α΄, τόσο στη Μητρόπολη Πάφου πριν 40 έτη (25.2.1978), όσο και στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο (5.11.2006).

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Πρoπατόρων (Λουκ. ιδ΄ 16-24 – παραβολή του δείπνου) τόνισε ότι ο Θεός καλεί όλους μας στο δείπνο της Βασιλείας Του.

Επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ότι είναι φοβερό να αρνηθούμε την κλήση του Θεού Πατέρα προβάλλοντας τις ποικίλες προφάσεις των αρνητών της Παραβολής. Είναι προφάσεις μικρές και υποκριτικές, που ξεσκεπάζουν την μάταιη διάθεση των προσκεκλημένων. Διότι όλοι τους είχαν ειδοποιηθεί από καιρό για το δείπνο αυτό και μπορούσαν, αξιολογώντας θετικά την αξία της τιμής, με ελευθερία να απαντήσουν καταφατικά. Αυτές οι προφάσεις όμως επιπλέον δείχνουν πόσο μας περισπούν και μας δεσμεύουν οι φροντίδες και οι υποχρεώσεις της υλικής ζωής.

Η αιτία για την οποία ο κάθε προσκεκλημένος αρνήθηκε την πρόσκληση του Κυρίου στο Δείπνο ήταν ο εγωισμός. Ήθελε ο καθένας απ’ αυτούς να καταπιαστεί με την ασχολία, που κατά την δική του γνώμη θα ήταν ωφέλιμη και θα του παρείχε σιγουριά στη ζωή του. Και εξαιτίας αυτού του εγωισμού, προτίμησε να απουσιάζει από το δείπνο της Βασιλείας του Θεού, διότι πίστευε ότι θα πετύχει στην επίγεια πορεία της ζωής του, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δέκα ετών από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄, εξαίροντας την προσφορά του στην Εκκλησία της Κύπρου.

Επισήμανε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κατέλειπε μνήμη ενός γνήσιου, αγνού και ειλικρινούς πατριώτη Ιεράρχου, που πάλευε για τα δίκαια του λαού του, και ως Αρχιεπίσκοπος κράτησε στιβαρά στα χέρια του το εθνικό θέμα και αντιστάθηκε σε όλες εκείνες τις θύελλες που φυσούσαν από παντού.

Δεν επέτρεψε να κλείσει το εθνικό θέμα με μια προδοτική συμφωνία, η οποία θα τερμάτιζε την παρουσία του ελληνικού κυπριακού λαού στη γη των πατέρων του. Στήριξε το λαό πνευματικά και υλικά μετά τη συμφορά του 1974.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την σημασία που έδινε ο αείμνηστος Χρυσόστομος ο Α΄ στη καλή στελέχωση της Εκκλησίας κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες καθώς και το οικονομικό υπόβαθρο το οποίο είναι αναγκαίο για τη διεξαγωγή του αγώνα διατήρησης της Χριστιανικής και Ελληνικής ταυτότητας μας στη γη των πατέρων μας. Αυτό το καλά οργανωμένο οικονομικό υπόβαθρο μας στήριξε στα χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που ακολούθησαν.

Μίλησε μετά λόγου γνώσεως, ο Μακαριώτατος, για τους αγώνες και τις αγωνίες του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος συνέβαλε σε όλους τους τομείς για τη ανύψωση της Εκκλησίας της Κύπρου και στο εσωτερικά, αλλά και πανορθόδοξα. Η φωνή της Εκκλησίας της Κύπρου, με το ανάστημα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου, αναδείχθηκε λίαν σεβαστή ανάμεσα στην οικογένεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ευρύτερα σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος μετέβη στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Παλαιό Κοιμητήριο, Λευκωσίας, όπου και ο Τάφος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου μαζί με τους Τάφους των παλαιοτέρων Αρχιεπισκόπων. Εκεί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τέλεσε Τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι.

Συντομογραφικά για την ιστορική παρουσία του Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ στο πηδάλιο της Κυπριακής Εκκλησίας μπορούν να σημειωθούν τα ακόλουθα, λαμβάνοντας υπόψιν τα τραγικά αποτελέσματα της Τουρκικής Εισβολής του 1974 και τη διαδοχή της μεγάλης μορφής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´:

«Ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α´ ὁ ἀπό Πάφου, ἀναδείχθηκε σέ μία μεγάλη φυσιογνωμία τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Κύπρου. ῾Ο Χρυσόστομος ὁ Α´ διακρίθηκε γιά τή μόρφωση, τό ἦθος, τόν πατριωτισμό καί γενικά τήν προσφορά του πρός τά ἀπασχολοῦντα τόν Κυπριακό λαό προβλήματα. Κατά τήν ἀρχιεπισκοπεία τοῦ Χρυσοστόμου Α´, μεταξύ ἄλλων, συντάχθηκε καί ἐγκρίθηκε τό 1979 ὁ νέος Καταστατικός Χάρτης τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Κύπρου, ὁ ὁποῖος ἀντικατέστησε ἐκεῖνον τοῦ 1914, συστάθηκε τό ῞Ιδρυμα ᾿Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´, ἱδρύθηκαν ὁ Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός «῾Ο Λόγος», τό Βιβλιοπωλεῖο «Τό Φῶς», τό Λογοδίκτυο καί διάφορα Χριστιανικά Σωματεῖα, ἀνεγέρθηκαν πολλοί νέοι ἱεροί ναοί, ἱδρύθηκαν νέες ἤ ἐπανασυστάθηκαν παλαιές ἱερές Μονές, βελτιώθηκε ἡ μισθοδοσία τοῦ κλήρου καί ἀνυψώθηκε τό μορφωτικό ἐπίπεδο τῶν κληρικῶν. Σπούδασαν Θεολόγοι κληρικοί καὶ λαϊκοί καὶ πολλοί ἄλλοι νέοι ἄλλες ἐπιστημονικές εἰδικότητες. Ἐπανλειτούργησε ἡ Ἱερατική Σχολή «Ἀπόστολος Βαρνάβας», ἀφοῦ κατά τὴ διάρκεια τῆς Τουρκικῆς εἰσβολῆς μετετράπη σὲ στρατώνα καὶ ἀργότερα σὲ Γυμνάσιο. Συμπαραστάθηκε ἡ Ἐκκλησία στοὺς πληγέντες και τοὺς πρόσφυγες, οἱ ὁποῖοι ἀπό τοὺς προσφυγικούς καταβλυσμούς καὶ τὰ ἀντίσκηνα μετακινήθηκαν στους προσφυγικούς οἰκισμούς.

Λόγῳ τοῦ γεγονότος ὅτι ἀπό τό 2002 ἐκλονίσθη σοβαρά ἡ ὑγεία τοῦ ᾿Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α´ συνῆλθε το 2006 Σύνοδος, ἡ ὁποία ἀπεφάσισε κατά πλειοψηφία τήν κένωση τοῦ ᾿Αρχιεπισκοπικοῦ Θρόνου τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Κύπρου. O ᾿Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α’ ἀπεβίωσεν στίς 22 Δεκεμβρίου 2007» (Δρ. Ανδρέας Μιτσίδης).

Iερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

17 Δεκεμβρίου 2017.

Επισκεφθείτε το ειδικό αφιέρωμα:

O μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄(+ 22 Δεκεμβρίου 2007). …

Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε video, απόσπασμα από την Τελετή αναγόρευσης του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αθήνα, 2 Ιουνίου 1998).

 

Print Friendly

Share this post