Θέματα/Γεγονότα/Δραστηριότητες

Εκκλησιασμός στον Άγιο Χαράλαμπο στην Κοντέα (Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017)

 Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ιεροπρέπειας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, Εκκλησιασμός στον πολιούχο της Κοντέας, Άγιο Χαράλαμπο, παραμονές της εορτής του Αγίου. (περισσότερα…)

Ονομαστήρια Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου (25 Ιανουαρίου 2017)

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου 2017, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Θεολόγου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία. (περισσότερα…)

Παρουσίαση μέρους από το έργο του Κυθρεώτη ερευνητή και συγγραφέα Στυλιανού Πετάση

Το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και συγκίνηση η παρουσίαση μέρους του συγγραφικού έργου του Κυθρεώτη Ταξιάρχου ε.α. κ. Στυλιανού Πετάση στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία. Το γεγονός οργανώθηκε από τον Όμιλο Γυναικών της περιοχής Κυθρέας. (περισσότερα…)

Οι Εκτοπισμένοι της Κοινότητας Αγίου Νικολάου (Λευκονοίκου) εορτάζουν τον Πολιούχο τους στο Παρεκκλήσιο Αγίου Νικολάου στον Μαθιάτη (4 Δεκεμβρίου 2016)

Ανακοίνωση- Πρόσκληση   Οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές του κατεχόμενου ναού του Αγίου Νικολάου (Λευκονοίκου) και του Παρεκκλησίου Αγίου Νικολάου στον Μαθιάτη, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Προσφυγικό Σωματείο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», προσκαλούν τους συγχωριανούς και όλους τους πιστούς στην πανήγυρι του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας. Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στο χωριό Μαθιάτη (δρόμος μεταξύ Μαθιάτη και Αναλιόντα). Θα τελεστεί όρθρος και Θεία Λειτουργία, προισταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Στο τέλος, θα ακολουθήσει Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, Δέηση για ανεύρεση [...]

Συνάντηση με τους νέους των Παλαίφατων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής που φιλοξενούνται από την Εκκλησία της Κύπρου, στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης (26.8.2016)

Για 6η χρονιά συνεχίζεται κι εφέτος η κατασκήνωση για του νέους της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι φιλοξενούνται από την Εκκλησία της Κύπρου, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις, στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κακοπετριά, (περισσότερα…)

Εκδήλωση στη μνήμη του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου, στην γενέτειρά του Παναγιά (13 Αυγούστου 2016)

Το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’ με την ευκαιρία της 103ης επετείου από την ημερομηνία γεννήσεώς του. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη γενέτειρά του, την κοινότητα Παναγιάς της Πάφου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρισάγιο, το οποίο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Κατόπιν, ο Επίσκοπος σε σύντομο χαιρετισμό, εξέφρασε την συγκίνηση που βρίσκεται στην κοινότητα της Παναγιάς που γέννησε και μεγάλωσε τον αοίδιμο Εθνάρχη Μακάριο. Εμπνευσμένος από τον στίχο του σοφού Σολομώντα: «δίκαιος ως φοίνιξ ανθήσει και ωσεί η [...]

Ακάθιστος ύμνος

Ανακοίνωση – Αγρυπνία (15 Απριλίου 2016)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι την Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, με την ευκαιρία της ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου, θα τελεστεί Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μακεδονιτίσσης στις 9.00 μ.μ. (περισσότερα…)

Διάλεξη Επισκόπου Μεσαορίας: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πορεία προς το Πάσχα» (6 Απριλίου 2016)

Το βράδυ της Τετάρτης, 6 Απριλίου 2016, μέσα στα πλαίσια των διαλέξεων που διοργανώνει το «Σπίτι της Κοντέας» στη Λάρνακα, προσκλήθηκε να μιλήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος με θέμα «Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πορεία προς το Πάσχα» (Ένα προσκύνημα στην Κοντέα στον κάμπο της Μεσαορίας). Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε το θεολογικό περιεχόμενο της περιόδου του Τριωδίου, που αρχίζει την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου. Ακολούθως εμβάθυνε στο πνευματικό νόημα των Εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται την [...]

Προσκύνημα-Εκκλησιασμός μετά από 42 στον κατεχόμενο Άγιο Χαράλαμπο Νέου Χωριού Κυθρέας. Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Με σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια εόρτασαν για πρώτη φορά από το 1974 τον Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο στην τουρκοκρατούμενη κοινότητα, οι εκτοπισμένοι του Νέου Χωριού Κυθρέας, της ευρύτερης περιοχής και άλλοι Χριστιανοί από διάφορες περιοχές της νήσου μας. Του Εκκλησιασμού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τον πατέρα Διομήδη Κωνσταντίνου, τελευταίο Ιερέα του χωριού το 1974 και άλλους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένοι στα πρόσωπα των προσκυνητών, αφού ξαναλειτούργησε, έστω κάτω από τις γνωστές περιστάσεις ο Ναός όπου βαπτίστηκαν, μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν, και γενικά έζησαν τις χαρές και τις λύπες [...]