Θέματα / Γεγονότα / Δραστηριότητες

Οι Νεαπολίτες εορτάζουν τον Πολιούχο Απόστολο Ανδρέα στην Προσφυγιά (29-30 Νοεμβρίου 2017)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Ανδρέα, ο κοινοτάρχης και το Σωματείο «Ολυμπιάς» της τουρκοκρατούμενης Ενορίας Νεαπόλεως-Κωνσταντίας, Λευκωσίας, σας προσκαλούν στον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου της Ενορίας, Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, 29-30 Νοεμβρίου 2017.  (περισσότερα…)

Εγκαίνια Ιερού Ναού του Αγίου Νεομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού (24-25 Νοεμβρίου 2017)

Τὸ Σάββατο, στὶς 25 Νοεμβρίου, ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης, θὰ τελεσθοῦν τὰ ἐγκαίνια τοῦ Παρεκκλησίου τοῦ Ἁγίου Ἐφραὶμ ποὺ βρίσκεται δίπλα στὸν Ἅγιο Πολύδωρο. Τὰ ἐγκαίνια θὰ τελέσει ὁ Ἐπίσκοπος Καρπασίας κ.Χριστοφόρος μαζὶ μὲ τοὺς ἱερεῖς τῆς ἐνορίας μας. (περισσότερα…)

Η κοινότητα Παλαικύθρου εορτάζει την Αγία Αικατερίνη στην Προσφυγιά (24-25 Νοεμβρίου 2017)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, το κοινοτικό Συμβούλιο Παλαικύθρου και όλα τα οργανωμενα σύνολα του Παλαίκυθρου, προσκαλούν τους πιστούς για 5η χρονιά, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Γερίου, τους Ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Μηνά Γερίου, στον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης, 24 – 25 Νοεμβρίου 2017. (περισσότερα…)

Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου

Ανακοίνωση-Πρόσκληση   Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι ο Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου θα πραγματοποιηθεί, εκ μεταθέσεως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017. Το εσπέρας του Σαββάτου, 25 Νοεμβρίου 2017, στις 05.00 θα πραγματοποιηθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι. ν. Παναγίας Χρυσαλινιωτίσσης στην Λευκωσία, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. (περισσότερα…)

Η Αγία Βαρβάρα

Η κοινότητα Βατυλής εορτάζει την Αγία Βαρβάρα στην Προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2017)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής, το κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμενα σύνολα της Βατυλής, προσκαλούν τους πιστούς στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρα, 3 – 4 Δεκεμβρίου 2017. Το απόγευμα της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 4.30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος στην Κοφίνου, προισταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. (περισσότερα…)

Εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τους εξ Ελλάδος αδελφούς μας

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου συνδιοργανώνει μαζί με την Ιερα Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας σεμνή εκδήλωση ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του καλοκαιριού του 1974, στην Ηλεία. Τα κυπριόπουλα φιλοξενήθηκαν σε ιδρύματα και οικογένειες της Ηλείας κατά το σχολικό έτος 1974-75. Μικρότερες ομάδες παιδιών φιλοξενήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Επίσης, προσφυγόπουλα μαθητές, το 1974, δέχθηκαν στην Κύπρο τη συμπαράσταση των εξ Ελλάδος αδελφών και με σχολικές τσάντες που εμπεριείχαν τα αναγκαία σχολικά είδη. (περισσότερα…)

Ονομαστήρια της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου (12-13 Νοεμβρίου 2017)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και σεμνή ιεροπρέπεια, τελέστηκε το εσπέρας της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2017, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία ο πανηγυρικός εσπερινός, επί τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου (περισσότερα…)

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, με θέμα: «Χώροι λατρείας και θρησκευτικά μνημεία στην Ευρωπή και στην Μέση Ανατολή. Καθεστώς και προστασία στο εθνικό και διεθνές δίκαιο», που διοργανώνει η διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. 9 Νοεμβρίου 2017

    Εξοχώτατοι, Εντιμώτατοι, Σεβασμιώτατοι, Το σημερινό Συνέδριο της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με θέμα «ΧΩΡΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ», πραγματοποιείται σε πολύ δύσκολες και κρίσιμες στιγμές για τον ευαίσθητο τούτο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που αναδείχθηκε  το λίκνο του πολιτισμού και από τον οποίο εξεπήγασε «τό φῶς τό τῆς γνώσεως», και «ἡ χάρις καί ἡ ἀλήθεια διά Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐγένετο» (Ἰω. 1, 17). (περισσότερα…)

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου της εντός των τειχών Λευκωσίας

Πανήγυρη της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου (Παρεκκλησιού στην νεκρή ζώνη Λευκωσίας)     Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου τελέστηκε στον ιερό ναό αγίου Κασσιανού Λευκωσίας προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου λειτουργία, κατά την οποία μνημονεύτηκαν  ζώντες και τεθνεώτες ιερείς, ψάλτες  και επίτροποι του παρεκκλησίου αγίου Γεωργίου Λευκωσίας, που βρίσκεται ανάμεσα στα κατεστραμμένα δημοτικά σχολεία αγίου Κασσιανού στη νεκρή ζώνη.   Στο τέλος της λειτουργίας έγινε λιτανεία  αντιγράφου της εικόνας του αγίου, που κατευθύνθηκε στην οδό αγίου Γεωργίου,  ως το φυλάκιο που φράσσει την οδό, εκατόν μέτρα από το εκκλησάκι του αγίου [...]

Οι εκτοπισμένοι της κοινότητος Βώνης, εόρτασαν την ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. (2-3 Νοεμβρίου 2017)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, το εσπέρας της Πέμπτης, 2 Νοεμβρίου 2017, προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού και την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, όπου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητος Βώνης, εόρτασαν την ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. (περισσότερα…)