Βυζαντινή μουσική

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης: Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής «Χαίρε Κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά Σου»

Ὁ Ἱερὸς Ναὸς Παναγίας Φανερωμένης σὲ συνεργασία μὲ τὴ Χορωδία τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς «Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνὸς» καὶ τὴ Σχολὴ Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς διοργανώνει Συναυλία Βυζαντινῆς Μουσικῆς μὲ ὕμνους ἀποκλειστικὰ ἀφιερωμένους στὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο. Ἠ χορωδία «Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνὸς» ἀποτελεῖται ἀπὸ ἱεροψάλτες καὶ ἀπὸ Μαθητὲς τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς. Ἡ συναυλία θὰ πραγματοποιηθεῖ στὸν Ἱερὸ Ναὸ Παναγίας Φανερωμένης (Λευκωσία) τὴν Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, ἡμέρα μνήμης τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου, καὶ ὥρα 19:30. Εἴσοδος Ἐλεύθερη.

Άρχων Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου Στυλιανός Ελευθερίου «ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ»

Ο Στυλιανός Ελευθερίου «Χουρμούζιος» γεννήθηκε στο χωριό Όμοδος το 1848. Σε ηλικία οκτώ χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα, όμως αυτό δε στάθηκε εμπόδιο από του να φοιτήσει στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του απ’ όπου και αποφοίτησε μετά από την εξαετή μαθητεία του σ΄αυτό. Κατά αγαθή συγκυρία το 1860 διορίζεται στη Βάσα Κοιλανίου, κοντά στο χωριό του Χουρμούζιου, ο Δημοδιδάσκαλος Αχιλλέας Νικολαΐδης, ο οποίος εξασκούσε το επάγγελμα του δασκάλου και συνάμα παρέδιδε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, της οποίας ήταν βαθύς γνώστης. (περισσότερα…)

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου: Έναρξη μαθημάτων 2023-24

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ------------ Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη των μαθημάτων την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, από την ίδρυση της το 2014, μετά από πρωτοβουλία του εμπνευσμένου μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, συνέχιζει το διττό έργο της που είναι ακριβώς η μεταλαμπάδευση της γνώσης και της εμπειρίας της βυζαντινής μουσικής στους μαθητές σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, όπως επίσης και η στελέχωση των ιερών αναλογιών στους ναούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας με [...]

Η σφραγίδα Κωνσταντινούπολης – Μικράς Ασίας στην βυζαντινή μουσική παράδοση της Κύπρου

Του πρ. Δημήτριου Δημοσθένους, διευθυντή ΣΒΜ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Με αισθήματα μεγάλης χαράς, χαιρετίζουμε αυτή τη σύναξη, εκπροσωπούντες τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και τον Χορό Ιεροψαλτών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Αναφερόμενοι στη Σχολή, θα πρέπει να πούμε πως αυτή αποτελεί τη συνέχεια των μεγάλων Αρχόντων Πρωτοψαλτών και διδασκάλων Βυζαντινής Μουσικής της Εκκλησίας Κύπρου, οι οποίοι κόσμησαν με την παρουσία τους, τον προηγούμενο αιώνα, το Ιερό Αναλόγιο του Παλαιού Καθεδρικού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Πρωτοψάλτες, οι οποίοι με το σεμνοπρεπώς ιεροψάλλειν, εύφραναν τα ώτα των πιστών, ανεβάζοντάς τους με τις ηδύμολπες μελωδίες τους, [...]

Θεόδουλος Καλλίνικος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου (†10-5-2004)

Ο Θεόδουλος Καλλίνικος γεννήθηκε στο Λευκόνοικο Μεσαορίας στις 5 Μαΐου 1904. Πατέρας του ήταν ο Καλλίνικος και μητέρα του ήταν η Μαρικκού. Αποφοιτά από το εννεατάξιο σχολείο του χωριού του και μαθητής ακόμα ψάλλει κοντά στους ψάλτες του χωριού του. Αυτό στάθηκε αφορμή για να μελετήσει συστηματικά τη Βυζαντινή Μουσική. Ο πόθος του να γνωρίσει τη Βυζαντινή Μουσική δεν αφήνει ασυγκίνητους τους γονείς του. Έτσι την περίοδο 1919 – 1924 τον βρίσκουμε μαθητή στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του τότε πρωτοψάλτη της Κύπρου Στυλιανού Χουρμουζίου. (περισσότερα…)

Θεόδουλος Καλλίνικος Άρχων Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας (1904-2004)

Από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες της Κύπρου η προσωπικότητα και το έργο του Θεόδουλου Καλλίνικου δεσπόζουν όλον τον 20ο αιώνα τόσο στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής όσο και του δημοτικού τραγουδιού της Μεγαλονήσου. Γεννήθηκε στην πανέμορφη κωμόπολη Λευκόνοικο Μεσαορίας (σήμερα είναι κατεχόμενο) στις 5 Μαίου 1904. Αποφοίτησε από το εννεατάξιο σχολείο του χωριού του. Προικισμένος με ωραία φωνή και πηγαίο ταλέντο στη μουσική, μαθητής ακόμα έψαλλε κοντά στους ιεροψάλτες της γενέτειράς του ενω ένοιωσε την ανάγκη να μελετήσει συστηματικά τη Βυζαντινή Μουσική. (περισσότερα…)

Μουσικά Κύπρια Μηναία (Τόμοι Ε΄ και Στ΄)

Κυκλοφόρησαν πρόσφατα άλλοι δύο τόμοι της σειράς ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΥΠΡΙΑ ΜΗΝΑΙΑ από τον Ανδρέα Βαρνάβα. Πρόκειται για τον Τόμο Ε΄ ο οποίος καλύπτει τις ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου των Κυπρίων Μηναίων του μηνός Ιουλίου και τον Τόμο Στ΄ ο οποίος καλύπτει τις αντίστοιχες ακολουθίες του μηνός Αυγούστου. Οι προηγούμενοι τόμοι Α΄ έως Δ΄ που έχουν ως τώρα εκδοθεί καλύπτουν τις ακολουθί ες των μηνών Ιανουαρίου έως Ιουνίου. Η μουσική επένδυση των ύμνων που περιλαμβάνονται στα Μουσικά Κύπρια Μηναία καλύπτει πέραν από τα Δοξαστικά και τα Ιδιόμελα, όλα τα Προσόμοια, [...]

Μια ζωή γεμάτη ύμνους και ψαλμούς

Αφιέρωμα στον μακαριστό ιεροψάλτη Ανδρέα Ιωάννου (1922-2019) Αυτός ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα για να περιγράψει τη ζωή του κ. Ανδρέα Ιωάννου, ιεροψάλτη στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Καϊμακλίου, τον οποίο φιλοξενούμε σήμερα στη σελίδα μας, με σκοπό να δώσουμε μια περίληψη της ζωής του, καθώς, το σημαντικότερο, να εντοπίσουμε τη βαθιά σύνδεση ή αν θέλετε την ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης να δοξολογήσει και να υμνήσει το Θεό, και αυτό ακριβώς θα επιχειρήσουμε, παίρνοντας ως παράδειγμα τη ζωή του κ. Ανδρέα. Γεννημένος το 1922 στη Μουσουλίτα της Αμμοχώστου, από πολύ νωρίς [...]

Πρωτοψάλτης Αγίου Κασσιανού Αλέξανδρος Παπαχριστοδούλου (1918-†2010)

Γεννημένος στα 1918, στα ενενήντα του τώρα, ψάλλει όπως όταν ήταν τριάντα χρόνων. Από το Έξω Μετόχι, γιος του παπά του χωριού, έμαθε τα εκκλησιαστικά γράμματα μικρός, διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική από τον μ. Νικόλα Νικολαϊδη, που διετέλεσε επίσης ψάλτης του αγίου Κασσιανού, πήγε στο Στυλιανό Χουρμούζιο να εξετάσει αν χρειάζεται να προχωρήσει στη μουσική κι ο μεγάλος εκείνος τότε αποφάνθηκε πως ήταν ήδη φτασμένος ψάλτης και δεν χρειαζόταν άλλα μαθήματα. (περισσότερα…)

Ιεροψάλτης Κυριάκος Ψάλτης – Εξωμετοχίτης

Ο Κυριάκος Κωνσταντίνου Ψάλτης γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου το 1903 στο Έξω Μετόχι, ένα χωριό κοντά στην Λευκωσία, από ευσεβείς γονείς, τον Κωνσταντίνο Χατζηπαναγή(επιδέξιο ερμηνευτή αμανέδων) και την Ελένη Θεοχάρη. «Ἐξ ἁπαλῶν ὀνύχων» ο Κυριάκος Ψάλτης έδειξε το «δοθέν ὑπό τοῦ Δωρεοδότου Κυρίου» τάλαντόν του εις την Εκκλησιαστικήν Μουσικήν, αφού παιδί ακόμα του Δημοτικού προκαλεί τον θαυμασμό του δασκάλου του, ο οποίος τον οδηγεί στον ψάλτη του χωριού του κυρ Χατζηγιώργη, για να φροντίσει τα πρώτα του βήματα στην Ιερή του Δαμασκηνού Τέχνη. (περισσότερα…)