Βυζαντινή μουσική

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου: Έναρξη μαθημάτων και εγγραφές για το έτος 2017-2018

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Έναρξη μαθημάτων και εγγραφές Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κυπρου ανακοικώνει την έναρξη των μαθημάτων για το έτος 2017-18 την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2017. (περισσότερα…)

Μουσικά Κύπρια Μηναία Γ΄ τόμος

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Γ' Τόμος της σειράς «Μουσικά Κύπρια Μηναία» του Δρος Ανδρέα Π. Βαρνάβα.* Ο εν λόγω τόμος καλύπτει τις ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου του μηνός Μαΐου, τονισμένες σε Βυζαντινή Μουσική, όπως αυτές περιλαμβάνονται στη σειρά των Κυπρίων Μηναίων στη γνωστή έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η έκδοση του Γ' Τόμου ακολουθεί την περσινή έκδοση του Α' Τόμου, που περιλαμβάνει τις ακολουθίες των μηνών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Η μουσική επένδυση των ακολουθιών που περιλαμβάνονται στα Μουσικά Κύπρια Μηναία καλύπτει πέρα από τα Δοξαστικά και τα Ιδιόμελα, όλα τα [...]

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης εξ αποστάσεως: Υμνογραφικά κείμενα Μ. Εβδομάδος

Μέσα από ένα καινοτόμο Πρόγραμμα επιμόρφωσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν, κατά το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, μια σειρά μαθημάτων που αφορούν τη γλωσσική και υφολογική προσέγγιση και κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος. (περισσότερα…)

«Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον Πάθος»: Συναυλίες 17 και 22 Απριλίου 2016

Συναυλίες με Βυζαντινούς Ύμνους και Παραδοσιακά Τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδας 17 Απριλίου, Ώρα 7.30 μ.μ. Αίθουσα Ιδρύματος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 22 Απριλίου, Ώρα 7.30 μ.μ. Ιερός Ναός Παναγίας Τράχωνα Στρόβολος Συμμετέχουν: Χορός Ιεροψαλτών Ι.Α.Κ.  "Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός" Παιδική και Γυναικεία Χορωδία "Άγιος Ιωάννης" Μουσικό Σχήμα "Ηδύμελπον"

Μουσικά Κύπρια Μηναία

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο πρώτος τόμος της σειράς «Μουσικά Κύπρια Μηναία» του Δρος Ανδρέα Π. Βαρνάβα.* Ο εν λόγω τόμος καλύπτει τις ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, (περισσότερα…)

Μια ζωή γεμάτη ύμνους και ψαλμούς

Αυτός ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα για να περιγράψει τη ζωή του κ. Ανδρέα Ιωάννου, ιεροψάλτη στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Καϊμακλίου, τον οποίο φιλοξενούμε σήμερα στη σελίδα μας, με σκοπό να δώσουμε μια περίληψη της ζωής του αλλά το σημαντικότερο να εντοπίσουμε τη βαθιά σύνδεση ή αν θέλετε την ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης να δοξολογήσει και να υμνήσει το Θεό, και αυτό ακριβώς θα επιχειρήσουμε, παίρνοντας ως παράδειγμα τη ζωή του κ. Ανδρέα. (περισσότερα…)

Εκοιμήθη ο Άρχων Πρωτοψάλτης κυρός Λυκούργος Αγγελόπουλος‏

Η κηδεία του μακαριστού Λυκούργου Αγγελόπουλου θα τελεστεί την Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014, στον ιερό ναό που διακόνησε από το 1982 στην Αγία Ειρήνη Αιόλου. Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του μακαριστού Άρχοντα Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου. Ο κυρός Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1941. (περισσότερα…)

Θεόδουλος Καλλίνικος Άρχων Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας (1904-2004)

Από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες της Κύπρου η προσωπικότητα και το έργο του Θεόδουλου Καλλίνικου δεσπόζουν όλον τον 20ο αιώνα τόσο στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής όσο και του δημοτικού τραγουδιού της Μεγαλονήσου. Γεννήθηκε στην πανέμορφη κωμόπολη Λευκόνοικο Μεσαορίας (σήμερα είναι κατεχόμενο) στις 5 Μαίου 1904. Αποφοίτησε από το εννεατάξιο σχολείο του χωριού του. Προικισμένος με ωραία φωνή και πηγαίο ταλέντο στη μουσική, μαθητής ακόμα έψαλλε κοντά στους ιεροψάλτες της γενέτειράς του ενω ένοιωσε την ανάγκη να μελετήσει συστηματικά τη Βυζαντινή Μουσική. (περισσότερα…)

«Τί σοί προσενέγκωμεν Χριστέ»

Ο Χορός Ιεροψαλτών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου "Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός", η Παιδική και γυναικεία χορωδία "Άγιος Ιωάννης" και το μουσικό σχήμα "Ηδύμελπον", διοργανώνουν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, Χριστουγεννιάτικες Συναυλίες με Βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα. (περισσότερα…)

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής – έναρξη μαθημάτων

Ανακοινώνεται ότι η Σχολή Βυζαντινής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που στεγάζεται στην Αίθουσα Βυζαντινής Μουσικής «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄» στην Αρχιεπισκοπή, αρχίζει και φέτος κανονικά τα μαθήματα της. Τα μαθήματα θα γίνονται ως εξής: (περισσότερα…)