Το σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας

Το Σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται στην κοινότητα Κάτω Δευτέράς της Επαρχίας Λευκωσίας 12 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και είναι λαξευμένο σε απόκρημνο βράχο σε ύψος 40 περίπου μέτρων στην αριστερή όχθη του ποταμού Πηδιά. (περισσότερα…)

Η Μονή της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας, τόπος γαλήνης και εξαίρετο μνημείο

Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η εμπειρία της σημερινής Θείας Λειτουργίας στο μοναστηράκι της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας, που υπάγεται στη Μητρόπολη Μόρφου, μεταξύ των χωριών του Τροόδους Σπήλια –Κούρδαλι. Οι λόγοι είναι τέσσερις: (περισσότερα…)

Στα ίχνη των λατρευτικών κειμηλίων των Μονών Απ. Ανδρέα Καρπασίας και Αγ. Σπυρίδωνα Τρεμετουσιάς

Του Δρ. Ανδρέα Φούλια και Δρ. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΤΡΕΜΕΤΟΥΣΙΑΣ Το παρόν κείμενο είναι το αποτέλεσμα έρευνας για εντοπισμό φορητών εικόνων και λατρευτικών κειμηλίων δύο σημαντικών μονών της κατεχόμενης Κύπρου, που αποτέλεσαν για αιώνες φάρους πίστης και πολιτισμού, δηλαδή της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία και της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά. (περισσότερα…)

Τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης των Βαρωσίων (Αμμοχώστου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμμοχώστου διάλεξη στις 11 Μαρτίου 2015, με θέμα «Τα Θρησκευτικά Μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου (Βαρωσίων)». Η εκδήλωση είχε εξαιρετική επιτυχία αφού οι δύο αίθουσες του Ιδρύματος ήταν κατάμεστες. Παρόντες στην διάλεξη ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλέξης Γαλανός, ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γιώργος Γεωργίου και ο βουλευτής κ. Ευγένιος Χαμπουλάς, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερονυμίδου, ο διευθυντής του Ιδρύματος Λεβέντη καθηγητής Χ. Μπακιρτζής, η καθηγήτρια [...]

Νέα Αρχαιλογικά ευρήματα σε ναούς της Αμμοχώστου

ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (ΒΑΡΩΣΙΩΝ): ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΡΑΓΓΟΥ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Είναι περίεργο να το λέει κανείς σήμερα . η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη. Γιώργος Σεφέρης, Βαρώσι, Σεπτέμβριος 1955 Των Βυζαντινολόγων, δρος Ανδρέα Φούλια και δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου. (περισσότερα…)

Η περιοχή του Αγίου Κόνωνα στον Ακάμα της Πάφου. Μάρτυρας του «πολιτισμού» μας.

Η περιοχή του Αγίου Κόνωνα στον Ακάμα της Πάφου. Μάρτυρας του «πολιτισμού» μας. Δρος Ανδρέα Φούλια και Δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινολόγων Στην μαγευτική χερσόνησο του Ακάμα, διαπιστώνεται ότι παρά το απομακρυσμένο και δύσκολο φυσικό περιβάλλον υπήρξε σε παλαιότερες εποχές κατοίκηση και δραστηριότητα που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Τα έργα των ανθρώπων της περιοχής διαχρονικά, αποτελούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ιστορικότητας, τοπικής και ευρύτερης καθώς και της πολιτισμικής δημιουργίας μας. (περισσότερα…)

Γιατί κατεδαφίστηκε από τους Τούρκους η Μονή της Παναγίας της Αυγασίδας?

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΓΑΣΙΔΑΣ; του Δρος Ανδρέα Φούλια Θεολόγου-Βυζαντινολόγου   Στη μνήμη όλων των θυμάτων της βαρβαρότητας και του φανατισμού (περισσότερα…)

Στο φως δεύτερη βασιλική, που συνδέεται με τον πολιούχο της Λεμεσού Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα

Μια δεύτερη τρίκλιτη βασιλική, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στη θέση «Καταλύματα των Πλακωτών» Ακρωτηρίου Κύπρου, στη θέση των βρετανικών βάσεων. Οι ανασκαφές του τμήματος Αρχαιοτήτων, στην περιοχή, είναι σε εξέλιξη από το 2007, οπότε είχε αποκαλυφθεί η πρώτη βασιλική. Ωστόσο, η νέα, δεν είναι το μόνο σημαντικό εύρημα, καθώς αποκαλύφθηκε και μαρμάρινη στήλη με την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως προσωποποίηση του βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου, καθώς πρόκειται για μεταγενέστερο δημιούργημα και αποτελεί έναν «νέο Αλέξανδρο». (περισσότερα…)

Aνασκαφή στα ερείπια ιερού προσκυνήματος

Κάτοικοι της κοινότητας Δένειας στην επαρχία Λευκωσίας, επισκέφτηκαν για πρώτη φορά μετά το 1974 τα ερείπια του προσκυνήματος , που συνδέεται με ένα όσιο , ο οποίος φέρει με το όνομα Περνιακός, και μια ιαματική πηγή. Ο χώρος αυτός βρίσκεται μέσα στην νεκρή ζώνη και οι κάτοικοι μετέβησαν με την συνοδεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Πολύ πιο σημαντικό όμως είναι ότι μετά από συμφωνία του Κοινοτικού Συμβουλίου της Δένειας και της Ειρηνευτικής Δύναμης αναμένεται να αρχίσουν τον επόμενο μήνα στον συγκεκριμένο χώρο ανασκαφές. Ο κοινοτάρχης, Χριστάκης Παναγιώτου , δήλωσε [...]

Η Χρυσοκάβα στην Κερύνεια

Αφορμή για το κείμενο αυτό έδωσε επίσκεψή μας πριν τρία χρόνια, αλλά και πρόσφατα, στην περιοχή της Χρυσοκάβας στην Κερύνεια, η οποία περιλαμβάνει τρία εξαιρετικής σημασίας βυζαντινά μνημεία: το παλαιοχριστιανικό κοιμητήριο (4ος-7ος αι.), τον καμαροσκέπαστο ναό της Αγίας Αικατερίνης και τον εν μέρει λαξευτό ναΐσκο της Αγίας Μαύρας με τις σημαντικότατες βυζαντινές τοιχογραφίες του 10ου αι. Από τα μνημεία αυτά, μόνο το τελευταίο είναι κηρυγμένο ως Αρχαίο Μνημείο πίνακα Α΄ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιθανότατα γύρω στο 2009, μέρος της περιοχής εξαιρέθηκε της στρατιωτικής ζώνης, όπου [...]