Θεολογικά και άλλα θέματα

Εισόδια Θεοτόκου

Ἡ ἐν τῷ Ναῷ Εἴσοδος τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου)

Η Είσοδος της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ναό είναι ιστορικό γεγονός αδιαμφισβήτητο σύμφωνα με τους Θεοφόρους Πατέρες της Εκκλησίας. Διαβάστε τι αναφέρει ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης στο βιβλίο "Πατρικαί Διδαχαί". (περισσότερα…)

Κύπριοι αγωνιστές στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H ιστορική έρευνα δεν έχει φωτίσει μέχρι σήμερα επαρκώς την πολύπλευρη και πολυδιάστατη συμβολή της Kύπρου στην Eλληνική επανάσταση του 1821 και ούτε αξιοποίησε στο σύνολό τους τις αρχειακές πηγές, που αφορούν στη συμμετοχή Kυπρίων στην προετοιμασία και εξέλιξή της. Aντίθετα, τα δραματικά γεγονότα του Iουλίου του 1821 με τις μαζικές εκτελέσεις των Aρχιερέων, πολλών κληρικών και μεγάλου αριθμού προκρίτων αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικότερης μελέτης, λόγω τόσο του άμεσου αντικτύπου τους στη ζωή των κατοίκων, όσο και των τραγικών και μακροχρόνιων επιπτώσεών τους. Ωστόσο, η [...]

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Α΄ (1854 έως + 4 Αυγούστου 1865) και η συμβολή του στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Ο μεγάλος αριθμός των Μονών στην περιοχή της Μαραθάσας, όπως αυτών του Kύκκου, της Tροοδίτισσας, της Aγίας Aγρίας ή Aρκάς, της Tρικουκκιάς, των Eλικιών και του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, καθόρισε την ιστορία των χωριών της και συνέτεινε, ώστε το πλαίσιο της ζωής των κατοίκων να είναι οργανωμένο με ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς γύρω από την Eκκλησία και την πνευματική της ζωή. (περισσότερα…)

Η Μονή Κύκκου και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H MONH KYKKOY KAI TO ΠATPIAPXEIO IEPOΣOΛYMΩN Tα τελευταία χρόνια, το Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για τη διερεύνηση των διαφόρων πτυχών της ιστορίας της Mονής Kύκκου, έχει διοργανώσει, με την παρότρυνση, ενθάρρυνση και χρηματοδότηση του Eπισκόπου Kύκκου κ. Nικηφόρου, ερευνητικές αποστολές στο Oικουμενικό Πατριαρχείο και στο Πατριαρχείο Iεροσολύμων. Aπό τις αποστολές αυτές συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων, όπως αυτά που αφορούν τις σχέσεις της Kυπριακής Eκκλησίας με το Oικουμενικό Πατριαρχείο, κατά την περίοδο της Tουρκοκρατίας, που εκδόθηκαν σε ξεχωριστό τόμο. [...]

Παρέμβαση Εκκλησιαστική. Τεύχος: 41ό Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018

Διαβάστε το περιοδικό «Παρέμβαση Εκκλησιαστική» με αφιέρωμα στον μοναχισμό. Τεύχος 41ο   Το περιοδικό φιλοξενεί κείμενα των: Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ Ἀρχιμ. Ἐλισαίου Καθηγουμένου Ἱ.Μ. Σίμωνος Πέτρας Ἀρχιμ. Ἀθανασίου Καθηγουμένου Ἱ.Μ. Τροοδιτίσσης Γεροντίσσης Προδρόμης Μοναχῆς Καθηγουμένης Ἱ.Μ. Ἁγίου Ἡρακλειδίου † Ἀρχιμ. Ἐλπιδίου Χασάπη Ἀντώνιου Χαραλάμπους Ἀρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη Πρωτ. Κων/νου Λ. Κωνσταντίνου Νίκης Τρακοσιῆ Ἐπιμ. Σάββα Παρῆ Σταύρου Μπαλτογιάννη Χρίστου Χατζημιχαήλ Φώτη Κόντογλου Ἑλένης Ἀναστασίου     Καλή ανάγνωση!

Ο γυναικείος μοναχισμός στην Κύπρο

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου O ΓYNAIKEIOΣ MONAXIΣMOΣ ΣTHN KYΠPO Οι πρώτες αναφορές Oι ιστορικές πηγές των πρώτων Xριστιανικών χρόνων αναφέρουν πολλές περιπτώσεις πιστών, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι έζησαν μοναχικό βίο και αφιερώθηκαν εξολοκλήρου στη λατρεία του Tριαδικού Θεού. (περισσότερα…)

Ο Άγιος Γεώργιος στη Λαϊκή Παράδοση της Κύπρου

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Ο AΓIOΣ ΓEΩPΓIOΣ ΣTH ΛAΪKH ΠAPAΔOΣH THΣ KYΠPOY Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται ο προστάτης Άγιος των κατοίκων πολλών χωριών της Κύπρου, οι οποίοι στα παλαιότερα χρόνια συνήθιζαν να τον επικαλούνται με τη φράση: «Άη Γιώρκη τζαι βοήθα μου». (περισσότερα…)

Κύπριοι στον ελληνοϊταλικό πόλεμο

Του Πέτρου Παπαπολυβίου Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε τους Κυπρίους που είχαν ουσιαστικότερη προσφορά στον αγώνα στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, προασπίζοντας την ελληνική ελευθερία. Η κυπριακή διάθεση για κατάταξη στον ελληνικό στρατό υπήρξε και αυτή τη φορά τεράστια, όμως οι  σύμμαχοι, κατά τα άλλα, Βρετανοί εμπόδισαν με διάφορα προσχήματα τη μαζική στρατολόγηση, φοβούμενοι τις μελλοντικές επιπτώσεις από την επιστροφή χιλιάδων απομάχων με το ελληνικό εθνόσημο στη μεγαλόνησο. Ο αριθμός των Κυπρίων που κατατάχθηκαν στον ελληνικό στρατό το 1940-1941, δεν μπορεί να [...]

Πανηγυρικός της 28ης Οκτωβρίου 1940 του Νεάρχου Νεάρχου (28 Οκτωβρίου 2014)

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Του Νέαρχου Νεάρχου, Φιλόλογος, Ιστορικός, Ερευνητής. (Ο Πανηγυρικός εκφωνήθηκε κατά την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στην Αρχιεπισκοπή, την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014) (περισσότερα…)

Το έθιμο του εκκλησιαστικού πλειστηριασμού στο χωριό Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TO EΘIMO TOY EKKΛHΣIAΣTIKOY ΠΛEIΣTHPIAΣMOY ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΑΘΑΣΑΣ Aνάμεσα στα δέντρα που καλλιεργήθηκαν στο χωριό από τα πολύ παλιά χρόνια είναι και η ροδιά, η οποία αποτέλεσε απαραίτητο συμπλήρωμα σε κάθε περιβόλι. (περισσότερα…)