Θεολογικά και άλλα θέματα

Ένα αθησαύριστο κείμενο του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου για τη θρησκευτική ζωή των Κυπρίων στα χρόνια του Μεσοπολέμου

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου ENA AΘHΣAYPIΣTO KEIMENO TOY APXIEΠIΣKOΠOY ΛEONTIOY ΓIA TH ΘPHΣKEYTIKH ZΩH TΩN KYΠPIΩN ΣTA XPONIA TOY MEΣOΠOΛEMOY O Aρχιεπίσκοπος Kύπρου (Iούν. 1947-Iούλ. 1947) Λεόντιος, όπως είναι γνωστό από τη βιογραφία του, γεννήθηκε το 1896 στη Λεμεσό και σε νεαρή ηλικία διετέλεσε μοναχός αρχικά στο μονύδριο του Aγίου Γεωργίου της Xαβούζας και στη συνέχεια στη Mονή του Aγίου Γεωργίου του Aλαμάνου, όπου εγκαταβίωναν οι Γέροντές του αγιογράφοι μοναχοί Kύριλλος και Nήφων. Στο μεταξύ, γνωρίστηκε με τον Mητροπολίτη Kιτίου (1918-1937) Nικόδημο Mυλωνά, ο οποίος τον έθεσε κάτω από την [...]

Διάλεξη με θέμα: Ο Άγιος Δημητριανός, Επίσκοπος Κυθρέας και η Βυζαντινή Κύπρος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σας προσκαλεί στην διάλεξη του   Δρος Στέφανου Ευθυμιάδη Καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου την Πέμπτη 9 Μαϊου 2019 και ώρα 7:30 μμ με θέμα: Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΘΡΕΑΣ ΚΑΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΥΠΡΟΣ (περισσότερα…)

Ο Μητροπολίτης Πάφου (1767-1790) Άγιος Πανάρετος

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου O ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ (1767-1790) AΓIOΣ ΠANAPETOΣ   Η Κυπριακή Εκκλησία ανέδειξε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τέσσερις Αγίους, τον Επίσκοπο Πάφου Πανάρετο και τους Νεομάρτυρες Γεώργιο ή Ιωάννη, όπως είναι στην πραγματικότητα το όνομά του, Πολύδωρο και Μιχαήλ, οι οποίοι, όμως, σε αντίθεση με τον Άγιο Πανάρετο, έζησαν και μαρτύρησαν μακριά από την Κύπρο. (περισσότερα…)

Κατηχητικός Λόγος Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Εί τις ευσεβής και φιλόθεος, απολαυέτω της καλής ταύτης και λαμπράς πανηγύρεως. Εί τις ευγνώμων, εισελθέτω χαίρων εις την χαράν του Κυρίου αυτού. Εί τις έκαμε νηστεύων, απολαυέτω νύν το δηνάριον. Εί τις από της πρώτης ώρας ειργάσατο, δεχέσθω σήμερον το δίκαιον όφλημα. Εί τις μετά την τρίτην ήλθεν, ευχαρίστως εορτασάτω. Εί τις μετά την έκτην έφθασε, μηδέν αμφιβαλλέτω˙ και γάρ ουδέν ζημειούται. Εί τις υστέρησεν εις την ενάτην, προσελθέτω, μηδέν ενδοιάζων. Εί τις εις μόνην έφθασε την ενδεκάτην, μη φοβηθή την βραδύτητα˙ φιλότιμος γάρ ων ο Δεσπότης, δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον˙ αναπαύει [...]

Αγίου Επιφανίου Κύπρου: Λόγος εις την Ταφή και την εις Άδου Κάθοδο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού

Σένα Αδάμ, σε προστάζω: σήκω από τον αιώνιο ύπνο σου. Δεν σε έπλασα, για να μένης φυλακισμένος στον Άδη. Ανάστα εκ των νεκρών. Γιατί εγώ είμαι η ζωή των θνητών. Σήκω επάνω, πλάσμα δικό μου, σήκω επάνω συ που είσαι η μορφή μου, που σε δημιούργησα κατ’ εικόνα μου. Σήκω να φύγουμε από εδώ. (περισσότερα…)

Aπο τον Κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Aπο τον Κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα Στον κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Aγγλοκρατίας εντοπίζονται πολλά δημοσιεύματα, που περιγράφουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Kυπρίων της εποχής. Aνάμεσά τους περιλαμβάνονται και μερικά, που αναφέρονται στα έθιμα της μέρας του Πάσχα, της σημαντικότερης για τον ελληνικό λαό χριστιανικής γιορτής και της πλουσιότερης σε εορταστικές εκδηλώσεις. (περισσότερα…)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’, στην Τιφλίδα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Γεωργία, είχε το πρωί συνάντηση με τον Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’, στο Πατριαρχείο, στην Τιφλίδα. (περισσότερα…)

Το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Εκκλησιά της Πανάγιας του Άρακος»

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ   ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (περισσότερα…)

Εργοβιογραφία Κωνσταντίνου Μυριανθόπουλου (1874-1962)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου EPΓOBIOΓPAΦIA KΩNΣTANTINOY MYPIANΘOΠOYΛOY (1874-1962) O Kωνσταντίνος Mυριανθόπουλος γεννήθηκε στον Πρόδρομο Mαραθάσας το 1874 και ήταν αδελφός του λόγιου καθηγητή, συγγραφέα και εκδότη της εφημερίδας «Kήρυξ» (περισσότερα…)

Η Μόρφου στην Κυπριακή ιστοριογραφία του 19ου αιώνα

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου   H ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων, που παρατηρήθηκε στην Kύπρο κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, συνέτεινε ώστε να πραγματοποιηθεί την περίοδο αυτή αριθμός εκδόσεων για το νησί, που διέσωσαν μοναδικές πτυχές των ενασχολήσεων των κατοίκων του και σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και τις παραδόσεις πολλών κοινοτήτων του τόπου. (περισσότερα…)