Εθνικά – Ιστορικά

43 έτη από τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου 1974

Εφέτος συμπληρώνονται 43 έτη από το Πραξικόπημα, στις 15 Ιουλίου 1974 κατά του Εθνάρχου Μακαρίου και της νόμιμης Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και 43 έτη από την τουρκική εισβολή, πρώτη στις 20 Ιουλίου 1974 και δεύτερη στις 14 Αυγούστου 1974. (περισσότερα…)

Ο Κυπριακός Τύπος για τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη και η μαρτυρία του Γιάγκου Ηλιάδη για τον ποιητή

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Tα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αξιοσηµείωτο ενδιαφέρον για την ποίηση του Bασίλη Mιχαηλίδη και εκδόθηκαν αρκετά βιβλία, που αναφέρονται σε διάφορες πτυχές του έργου του, γεγονός που αντικατοπτρίζει και τη διαχρονική του αξία . Iδίως συγκινούν οι ποιητικές του συνθέσεις, που είναι γραµµµένες στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωµα και αναφέρονται σε εθνικά θέµατα, ενώ η θεατρική παράσταση της «9ης Iουλίου 1821» εξακολουθεί να είναι µία από τις πλέον προσφιλείς σε σχολικές και σωµατειακές εκδηλώσεις, όπως κατέδειξε και η επιτυχία που γνώρισε µε το ανέβασµά [...]

«Στις 29 Μαΐου 1453 ένας πολιτισμός σαρώθηκε αμετάκλητα»

Με τη φράση αυτή ο Άγγλος βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν περιγράφει την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς, τις εκτεταμένες λεηλασίες και την πανηγυρική είσοδο του Μωάμεθ του Πορθητή στην Αγία Σοφία το βράδυ της άλωσης (περισσότερα…)

Μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας. Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης, Κυριακή, 28 Μαΐου 2017.

Ο Πρόεδρος, τα Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και οι Ιερείς του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, έχουν την τιμή να προσκαλέσουν στο μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας που έπεσαν κατά τον Απελευθερωτικόν Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 (περισσότερα…)

Εξισλαμισμοί και Επανεκχριστιανισμοί στην Κύπρο κατά την Αγγλοκρατία (1878-1960)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου EΞIΣΛAMIΣMOI KAI EΠANEΚXPIΣTIANIΣMOI ΣTΗΝ KYΠPO ΚΑΤΑ ΤΗΝ AΓΓΛOKPATIA (1878-1960) Η περίοδος της Τουρκοκρατίας (1571-1878) Όπως κατεδείχθη σε παλαιότερη μελέτη μας, ορισμένοι από τους απογόνους των εξισλαμισθέντων των χρόνων της Tουρκοκρατίας (περισσότερα…)

Στυλιανός Λένας: Ο Μαχητής της Ελευθερίας της Κύπρου (28 Μαρτίου 1957)

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013, στις 4:00 μ.μ., τελέστηκε Τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, εις μνήμην του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, Στυλιανού Λένα. Μεταξύ άλλων κατά την ακολουθία του Τρισαγίου παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, η αδελφή του ήρωα και άλλοι συγγενείς, εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας, εκπρόσωποι κομμάτων κ. ά. Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο. ========================================================== Ιστορικά στοιχεία για τον ήρωα Στυλιανό Λένα Ο [...]

Λόγος Πανηγυρικός: 1η Απριλίου 1955

1   ΑΠΡΙΛΙΟΥ Του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Κ. Περσιάνη Σ’ όλες τις χώρες του κόσμου ο εορτασμός των εθνικών επετείων έχει βασικά δυο στόχους: α) να απονεμηθεί τιμή στους πρωτεργάτες του αγώνα και σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την προάσπιση της πατρίδας και β) να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να αποσπάσουν για λίγο τη σκέψη τους από την καθημερινή τύρβη και μέριμνα και να στοχαστούν πάνω στο τιμώμενο γεγονός, να το δουν υπό το φως των νέων κάθε φορά δεδομένων, και να αντιληφθούν την ιστορία τους μέσα σε μια νέα ιστορική προοπτική [...]

Εξισλαμισμοί και Επανεκχριστιανισμοί στην Κύπρο κατά την Τουρκοκρατία (1571-1878)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου EΞIΣΛAMIΣMOI KAI EΠANEΚXPIΣTIANIΣMOI ΣTΗΝ KYΠPO ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (1571-1878) Oι δύσκολες συνθήκες ζωής, η δυσβάστακτη φορολογία, η ανυπαρξία σχολείων και η φτώχεια και εξαθλίωση οδήγησαν πολλούς από τους κατοίκους της Kύπρου των χρόνων της Tουρκοκρατίας να προσχωρήσουν στον Iσλαμισμό για να μπορέσουν να επιβιώσουν. (περισσότερα…)

Γρηγόρης Αυξεντίου

Ημέρα μνήμης του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59 Γρηγόρη Αυξεντίου, του Σταυραετού του Μαχαιρά (3 Μαρτίου)

3 Μαρτίου, μέρα μνήμης του Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Ημέρα, κατά την οποία, οι πάνοπλοι Άγγλοι στρατιώτες, περικύκλωσαν το κρησφύγετο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ και έριξαν μέσα σε αυτό βενζίνη και χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να πέσει μαχόμενος ο Σταυραετός του Μαχαιρά. (περισσότερα…)