Εθνικά – Ιστορικά

Η ιστορία της παραγωγής και της εμπορίας του Λευκαρίτικου Κεντήματος

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Ο μύθος και η ιστορία Η κεντητική υπήρξε μια από τις σημαντικότερες παραδοσιακές τέχνες των γυναικών της Κύπρου και αποτέλεσε τη βασική απασχόλησή τους στα Λεύκαρα, όπου υπήρξε πηγή πλούτου στα νεότερα χρόνια. Η τοπική παράδοση υποστηρίζει, ότι τα ποικίλα σχέδια του λευκαρίτικου κεντήματος υπέστησαν την επίδραση της βενετικής κεντητικής, η οποία εισήχθη στο νησί μαζί με τους νέους κατακτητές κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (1489-1571). Είναι αξιοσημείωτο ότι την παράδοση αυτή διέσωσαν αρθρογράφοι στον κυπριακό τύπο των αρχών του 20ού αιώνα, όπως για παράδειγμα [...]

Πάσχα προ ενός αιώνος

Του Πέτρου Παπαπολυβίου Αναπλ. καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Κύπρου   Διατηρώντας τη μικρή παράδοση που έχει δημιουργήσει η στήλη, θα δούμε στο σημερινό άρθρο πώς γιορτάστηκε το Πάσχα στην Κύπρο «προ ενός αιώνος», στις 22 Απριλίου 1918 (η ημερομηνία στο ιουλιανό ημερολόγιο). (περισσότερα…)

Aπο τον Κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Aπο τον Κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα Στον κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Aγγλοκρατίας εντοπίζονται πολλά δημοσιεύματα, που περιγράφουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Kυπρίων της εποχής. Aνάμεσά τους περιλαμβάνονται και μερικά, που αναφέρονται στα έθιμα της μέρας του Πάσχα, της σημαντικότερης για τον ελληνικό λαό χριστιανικής γιορτής και της πλουσιότερης σε εορταστικές εκδηλώσεις. (περισσότερα…)

Ο αγιογράφος Μιχαήλ προσκυνητής (1735-1833)

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου   Ο Μιχαήλ προσκυνητής ή Xατζημιχαήλ, όπως υπέγραφε σε κάποιες από τις πολλές εικόνες που ζωγράφησε, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους αγιογράφους των χρόνων της Τουρκοκρατίας. (περισσότερα…)

Η Έγκωμη Λευκωσίας και η σχέση της με το Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου «Άγιος Προκόπιος»

Η μελέτη της τοπικής ιστορίας γνωρίζει στις μέρες μας αξιοσημείωτη ανάπτυξη, καρπός της οποίας υπήρξε η έκδοση μερικών δεκάδων σχετικών βιβλίων, που, ανάμεσα στα άλλα, συνδέονται με την αγωνιώδη προσπάθεια, για να διασωθούν, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, μνήμες και συνήθειες του παρελθόντος και να προβληθούν ως πρότυπα για το μέλλον. (περισσότερα…)

Η Ανάρτηση καμπάνων στις Εκκλησίες της Κύπρου κατά την Τουρκοκρατία (1571-1878)

 Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Η ANAPTHΣH KAMΠANΩΝ ΣTIΣ EKKΛHΣIEΣ THΣ KYΠPOY KATA THN TOYPKOKPATIA (1571-1878)   Η χρήση καμπάνων, κατά τις θρησκευτικές τελετές, είναι αρχαιότατη συνήθεια και συναντάται σε πολλές χώρες, όπως στην Αίγυπτο, την Ασσυρία, την Ελλάδα και την Ιουδαία, όπου οι αρχιερείς τοποθετούσαν μικρές καμπάνες στους μανδύες τους. (περισσότερα…)

Ημέρα μνήμης του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59 Γρηγόρη Αυξεντίου, του Σταυραετού του Μαχαιρά (3 Μαρτίου)

3 Μαρτίου 1957, μέρα μνήμης του Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Ημέρα, κατά την οποία, οι πάνοπλοι Άγγλοι στρατιώτες, περικύκλωσαν το κρησφύγετο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ και έριξαν μέσα σε αυτό βενζίνη και χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να πέσει μαχόμενος ο Σταυραετός του Μαχαιρά. Ο Ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου τάφηκε την επομένη, 4 Μαρτίου, στις Κεντρικές Φυλακές, στα Φυλακισμένα Μνήματα. (περισσότερα…)

Tο Πατριαρχείο Αντιοχείας και η Κύπρος

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Tο Πατριαρχειο Αντιοχειας Και Η Κυπρος   Oι σχέσεις των Eκκλησιών Kύπρου - Aντιοχείας χρονολογούνται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, αμέσως μετά την ταυτόχρονη διάδοση του Xριστιανισμού σε αμφότερες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις Πράξεις των Aποστόλων, μετά τον λιθοβολισμό του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου (περισσότερα…)

Εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες στη Λεμεσό στα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας (1878-1931)

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου EKKΛHΣIAΣTIKEΣ ΦYΣIOΓNΩMIEΣ ΣTH ΛEMEΣO ΣTA ΠPΩTA XPONIA THΣ AΓΓΛOKPATIAΣ (1878-1931)   H καθεστωτική αλλαγή του 1878 βρήκε την πόλη και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Λεμεσού να υπάγεται εκκλησιαστικά στη Mητρόπολη Kιτίου, στον θρόνο της οποίας υπηρετούσε ο εκ Λευκονοίκου Kυπριανός Oικονομίδης (1868-1886), απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών. (περισσότερα…)

Η Τηλλυρία στην Κυπριακή Ιστοριογραφία του 19ου αιώνα

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H THΛΛYPIA ΣTHN KYΠPIAKH IΣTOPIOΓPAΦIA TOY 19ου αι. H ανάπτυξη των ελληνικών γραµµάτων, που παρατηρήθηκε στην Kύπρο κατά το δεύτερο µισό του 19ου αιώνα, συνέτεινε στην καταγραφή και διάσωση της ιστορίας και των παραδόσεων των κατοίκων πολλών κοινοτήτων του τόπου, όπως της περιοχής της Tηλλυρίας (περισσότερα…)