Εθνικά – Ιστορικά

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (1854-1865) Μακάριος Α΄και η συμβολή του στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Ο μεγάλος αριθμός των Μονών στην περιοχή της Μαραθάσας, όπως αυτών του Kύκκου, της Tροοδίτισσας, της Aγίας Aγρίας ή Aρκάς, της Tρικουκκιάς, των Eλικιών και του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, καθόρισε την ιστορία των χωριών της και συνέτεινε, ώστε το πλαίσιο της ζωής των κατοίκων να είναι οργανωμένο με ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς γύρω από την Eκκλησία και την πνευματική της ζωή. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ

Ο εκκλησιαστικός τύπος στην Κύπρο

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Η ιστορία του κυπριακού τύπου έχει τις απαρχές της στην περίοδο της καθεστωτικής αλλαγής του 1878 και της μεταβίβασης της κατοχής της Κύπρου από την Οθωμανική αυτοκρατορία στη Μεγάλη Βρετανία. (περισσότερα…)

«Στις 29 Μαΐου 1453 ένας πολιτισμός σαρώθηκε αμετάκλητα»

Με τη φράση αυτή ο Άγγλος βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν περιγράφει την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς, τις εκτεταμένες λεηλασίες και την πανηγυρική είσοδο του Μωάμεθ του Πορθητή στην Αγία Σοφία το βράδυ της άλωσης (περισσότερα…)

Η Εκκλησία της Κύπρου κατά την Αγγλοκρατία (1878-1960)

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H καθεστωτική αλλαγή του 1878 βρήκε στο πηδάλιο της Eκκλησίας της Kύπρου τον μετριοπαθή Aρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο1, ο οποίος υποδέχθηκε με αισθήματα ευφορίας τους νέους κατακτητές, γιατί πίστευε πως η «χριστιανική και φιλελεύθερη» βρετανική διοίκηση θα συνεργούσε στην εθνική αποκατάσταση του λαού και στον τερματισμό των δεινών του. (περισσότερα…)

Μακάριος

Το νεανικό συγγραφικό έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου O Mακάριος υπήρξε άριστος χειριστής του νεοελληνικού λόγου και με την κατάλληλη επιλογή των λέξεων και την αρμονία της έκφρασης μετέδιδε με ακρίβεια τα θεολογικά και πολιτικά του μηνύματα. (περισσότερα…)

Η ιστορία της παραγωγής και της εμπορίας του Λευκαρίτικου Κεντήματος

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Ο μύθος και η ιστορία Η κεντητική υπήρξε μια από τις σημαντικότερες παραδοσιακές τέχνες των γυναικών της Κύπρου και αποτέλεσε τη βασική απασχόλησή τους στα Λεύκαρα, όπου υπήρξε πηγή πλούτου στα νεότερα χρόνια. Η τοπική παράδοση υποστηρίζει, ότι τα ποικίλα σχέδια του λευκαρίτικου κεντήματος υπέστησαν την επίδραση της βενετικής κεντητικής, η οποία εισήχθη στο νησί μαζί με τους νέους κατακτητές κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (1489-1571). Είναι αξιοσημείωτο ότι την παράδοση αυτή διέσωσαν αρθρογράφοι στον κυπριακό τύπο των αρχών του 20ού αιώνα, όπως για παράδειγμα [...]

Πάσχα προ ενός αιώνος

Του Πέτρου Παπαπολυβίου Αναπλ. καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Κύπρου   Διατηρώντας τη μικρή παράδοση που έχει δημιουργήσει η στήλη, θα δούμε στο σημερινό άρθρο πώς γιορτάστηκε το Πάσχα στην Κύπρο «προ ενός αιώνος», στις 22 Απριλίου 1918 (η ημερομηνία στο ιουλιανό ημερολόγιο). (περισσότερα…)

Aπο τον Κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Aπο τον Κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα Στον κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Aγγλοκρατίας εντοπίζονται πολλά δημοσιεύματα, που περιγράφουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Kυπρίων της εποχής. Aνάμεσά τους περιλαμβάνονται και μερικά, που αναφέρονται στα έθιμα της μέρας του Πάσχα, της σημαντικότερης για τον ελληνικό λαό χριστιανικής γιορτής και της πλουσιότερης σε εορταστικές εκδηλώσεις. (περισσότερα…)

Ο αγιογράφος Μιχαήλ προσκυνητής (1735-1833)

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου   Ο Μιχαήλ προσκυνητής ή Xατζημιχαήλ, όπως υπέγραφε σε κάποιες από τις πολλές εικόνες που ζωγράφησε, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους αγιογράφους των χρόνων της Τουρκοκρατίας. (περισσότερα…)

Η Έγκωμη Λευκωσίας και η σχέση της με το Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου «Άγιος Προκόπιος»

Η μελέτη της τοπικής ιστορίας γνωρίζει στις μέρες μας αξιοσημείωτη ανάπτυξη, καρπός της οποίας υπήρξε η έκδοση μερικών δεκάδων σχετικών βιβλίων, που, ανάμεσα στα άλλα, συνδέονται με την αγωνιώδη προσπάθεια, για να διασωθούν, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, μνήμες και συνήθειες του παρελθόντος και να προβληθούν ως πρότυπα για το μέλλον. (περισσότερα…)