Εθνικά – Ιστορικά

Κύπριοι Αγωνιστές στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου ΚYΠPIOI AΓΩNIΣTEΣ ΣTON AΠEΛEYΘEPΩTIKO AΓΩNA TOY 1821 H ιστορική έρευνα δεν έχει φωτίσει μέχρι σήμερα επαρκώς την πολύπλευρη και πολυδιάστατη συμβολή της Kύπρου στην Eλληνική επανάσταση του 1821 και ούτε αξιοποίησε στο σύνολό τους τις αρχειακές πηγές, που αφορούν στη συμμετοχή Kυπρίων στην προετοιμασία και εξέλιξή της. Aντίθετα, τα δραματικά γεγονότα του Iουλίου του 1821 με τις μαζικές εκτελέσεις των Aρχιερέων, πολλών κληρικών και μεγάλου αριθμού προκρίτων αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικότερης μελέτης, λόγω τόσο του άμεσου αντικτύπου τους στη ζωή των κατοίκων, όσο και των τραγικών [...]

Τιμητικές εκδηλώσεις για τον ήρωα του κυπριακού αγώνα Γρηγόρη Αυξεντίου στο Χολαργό

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ήρωα του κυπριακού αγώνα και υπαρχηγό της της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου πραγματοποιηθήκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Χολαργό, τιμώντας την επέτειο των 62 χρόνων από το ηρωικό ολοκαύτωμά του στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά. (περισσότερα…)

Ο Λόγιος Αγιοταφίτης Αρχιμανδρίτης Ιππόλυτος Μιχαηλίδης

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου O ΛΟΓΙΟΣ ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΗΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ O κατά κόσμον Nικόλαος Mιχαηλίδης γεννήθηκε, στις 20 Oκτωβρίου 1881, στο Kαϊμακλί από γονείς τους Xατζημιχαήλ και Aμαλία, η οποία καταγόταν από τη Mερσίνα της Mικράς Aσίας. (περισσότερα…)

Ο ευεργέτης της Ομορφίτας Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Μελέτιος Κρονίδης

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου   Η Κύπρος ανέπτυξε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια στενούς δεσμούς με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων και πολλοί νεαροί Κύπριοι εντάχθηκαν στην αγιοταφική αδελφότητα και υπηρέτησαν στις Μονές και στα προσκυνήματά της. (περισσότερα…)

Μνήμη Πάτροκλου Κόκκινου, του πρώτου ήρωα της Λύσης στον απελευθερωτικό Αγώνα του 55-59

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Κυριάκου Μπαρρή, η οποία διαβάστηκε μετά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019, στο ξωκλήσι του Αγίου Ευφημιανού στον Κόρνο, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. (περισσότερα…)

Επικίνδυνη παραθρησκευτική οργάνωση η Σαηεντολογία, λέει η Εκκλησία της Κύπρου

Το «Foundation for a Drug-Free World» αποτελεί βραχίονα της «Εκκλησίας της Σαηεντολογίας» στην Κύπρο, οργάνωσης η οποία έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως μια από τις πλέον επικίνδυνες παραθρησκευτικές ομάδες, που είναι ταυτοχρόνως καλυμμένη οικονομική επιχείρηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνοδική Επιτροπή επί των αιρέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. (περισσότερα…)

Η Ακανθού στην Κυπριακή Ιστοριογραφία του 19ου αι.

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H ΑΚΑΝΘΟΥ ΣTHN KYΠPIAKH IΣTOPIOΓPAΦIA TOY 19ου αι. H ανάπτυξη των ελληνικών γραµµάτων, που παρατηρήθηκε στην Kύπρο κατά το δεύτερο µισό του 19ου αιώνα, συνέτεινε στην καταγραφή και διάσωση της ιστορίας και των παραδόσεων των κατοίκων πολλών κοινοτήτων του τόπου, ανάµεσά τους και της Aκανθούς (περισσότερα…)

Η Κυθρέα στον Κυπριακό τύπο της δεκαετίας του 1920

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H KYΘPEA ΣTON KYΠPIAKO TYΠO THΣ ΔEKAETIAΣ TOY 1920 Σε παλαιότερα σηµειώµατά µας είχαµε αναδηµοσιεύσει αρκετά κείµενα του κυπριακού τύπου των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας, που αναφέρονταν σε διάφορες πτυχές της ζωής των κατοίκων της κωµόπολης της Κυθρέας (περισσότερα…)

Το Μετόχιο του Αγίου Προκοπίου και ο Αρχιτέκτονας Θεόδωρος Φωτιάδης

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TO METOXIO TOY AΓIOY ΠPOKOΠIOY KAI O APXITΕKTONAΣ ΘEOΔΩPOΣ ΦΩTIAΔHΣ Στα παλαιότερα χρόνια, το Mετόχιο του Aγίου Προκοπίου στην Έγκωµη της Λευκωσίας, αποτελείτο από ένα µικρό πλινθόκτιστο ναό και µερικά µοναστηριακά κτήρια. Όπως µπορούµε να συµπεράνουµε από οθωµανικά έγγραφα της εποχής, το Mετόχιο ανήκε στην κυριότητα της Mονής Kύκκου (περισσότερα…)

Επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – 7 Δεκεμβρίου 1974

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ του Αρχείου του ΡΙΚ «Ο Μακάριος ζει-η διαφυγή». Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ για ανταλλαγή προγράμματος και αρχειακού υλικού. (περισσότερα…)