Ενδιαφέροντα θέματα

Έθνος και Οικουμένη (του Σταύρου Σ. Φωτίου)

Ένα ψευτοδίλημμα που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τον τόπο είναι η πολωτική σχέση έθνους και οικουμένης. Και όμως, καμία αντιπαλότητα δεν πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο, αφού εθνικό και οικουμενικό μπορούν να περιχωρούνται στην αλήθεια. Διότι πατρίδα είναι ο τόπος και ο τρόπος βίωσης της αλήθειας, η φανέρωση αυθεντικής συλλογικής ιδιοπροσωπίας. Ως εκ τούτου πατριωτισμός είναι η αυθυπέρβαση και η αυτοπροσφορά, που θα πει ότι δίνεις περισσότερα από όσα υποχρεούσαι. Όχι μόνο σε περίοδο πολέμου αλλά και σε περίοδο ειρήνης. Έτσι πατριώτης είναι ο ακέραιος λειτουργός, ο συμπαθών ιατρός, [...]

Βιβλιογραφία χωριών και πόλεων της Κύπρου (1942-2007)

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Tα τελευταία χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά βιβλία, που αναφέρονται στην ιστορία των τοπικών κοινωνιών της Kύπρου, την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα ήθη και έθιμά τους. Γραμμένα, τα περισσότερα, από ανθρώπους με μεγάλη αγάπη για τον τόπο, διασώζουν άγνωστες τοπικές ιστορίες, παραδόσεις και, κυρίως, πολλές και αξιόλογες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των προηγούμενων γενεών του νησιού. Αρκετά από αυτά αναφέρονται στις κατεχόμενες κοινότητες της πατρίδας μας, οι κάτοικοι των οποίων υποχρεώθηκαν να τις εγκαταλείψουν και να καταφύγουν στο ελεύθερο τμήμα [...]

Ο Χαρταετός (2018)

Ήθελα φέτος να φτιάξω ένα χαρταετό. Θα μου πεις απόφαση χρειάζεται! Ναι, έχεις δίκαιο. Έτσι μιαν καλήν ημέραν μάζεψα καλάμια, σπάγκο, χαρτί και άρχισα την κατασκευή. Η αλήθεια είναι, άλλο να τον αγοράζεις κι άλλο να τον φτιάχνεις. Τέχνη κι αυτή πολύ μεγάλη. (περισσότερα…)

Το Μετόχιο της Μονής Κύκκου στη Γεωργία

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TO METOXIO THΣ MONHΣ KYKKOY ΣTH ΓEΩPΓIA   Στα παλαιότερα χρόνια, και ιδίως κατά την Τουρκοκρατία (1571-1878), η Mονή Kύκκου δημιούργησε ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο Μετοχίων τόσο εντός, όσο και εκτός Kύπρου, που συνέτειναν ώστε να καταστεί οικονομικά αυτοδύναμη (περισσότερα…)

Η Τηλλυρία στην Κυπριακή Ιστοριογραφία του 19ου αιώνα

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H THΛΛYPIA ΣTHN KYΠPIAKH IΣTOPIOΓPAΦIA TOY 19ου αι. H ανάπτυξη των ελληνικών γραµµάτων, που παρατηρήθηκε στην Kύπρο κατά το δεύτερο µισό του 19ου αιώνα, συνέτεινε στην καταγραφή και διάσωση της ιστορίας και των παραδόσεων των κατοίκων πολλών κοινοτήτων του τόπου, όπως της περιοχής της Tηλλυρίας (περισσότερα…)

Η Συμβολή των Κυπρίων της Αιγύπτου στην παιδεία της Κύπρου

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H ΣYMBOΛH TΩN KYΠPIΩN THΣ AIΓYΠTOY ΣTHN ΠAIΔEIA ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (β΄ µισό 19ου - αρχές 20ού αι.) Aµέσως µετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως είναι γνωστό, οι Aρχές της Aιγύπτου ενεθάρρυναν τη µετοίκηση στη χώρα Eλλήνων σε µια προσπάθεια ενίσχυσης του εµπορίου και των µικροβιοτεχνιών, ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική οικονοµία. (περισσότερα…)

Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου: Β’ ετήσιο συνέδριο βυζαντινών και μεσαιωνικών σπουδών

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (πλησίον Πύλης Αμμοχώστου) 12-14 Ιανουαρίου 2018 SECOND ANNUAL CONFERENCE ON BYZANTINE AND MEDIEVAL STUDIES Nicosia Municipal Multipurpose Center (next to the Famagusta Gate) 12-14 January 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ CONFERENCE PROGRAMME

Ο Επαμεινώνδας Φραγκούδης και οι «Επαναστατικές Ενέργειες του» το 1854

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου O EΠAMEINΩNΔAΣ ΦPAΓKOYΔHΣ KAI OI «EΠANAΣTATIKEΣ ENEPΓEIEΣ TOY» TO 1854 H έναρξη του Kριµαϊκού πολέµου το 1853, µεταξύ Pωσίας και Tουρκίας, δηµιούργησε στους υπόδουλους Έλληνες των χρόνων της Tουρκοκρατίας τη ψευδαίσθηση για επικείµενη απελευθέρωσή τους µε τη βοήθεια του «ξανθού Γένους του Bορρά» (περισσότερα…)

Φώτης Koντόγλoυ και Βασίλης Μιχαηλίδης

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου                                                                                         ΦΩTHΣ KONTOΓΛOY KAI ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ* O Φώτης Kόντογλου (Aϊβαλί 1895 - Aθήνα 1965) υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριµένους Έλληνες λογοτέχνες και ζωγράφους του 20ού αιώνα. Mεγαλωµένος στο Aϊβαλί, κοντά στον ηγούµενο θείο του Στέφανο Kόντογλου (περισσότερα…)

Οι πυρκαγιές στη Μονή Κύκκου

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H Mονή Kύκκου επλήγη κατά τη µακραίωνη ιστορία της από τέσσερις µεγάλες πυρκαγιές, τα έτη 1365, 1541, 1751 και 1813, που αποτέφρωσαν µεγάλο µέρος από το µοναστηριακό συγκρότηµά της, αφάνισαν τα κειµήλια και τους πολύτιµους θησαυρούς της και κατέστρεψαν πολλά από τα χειρόγραφά της, µε αποτέλεσµα να στερούµαστε σηµαντικές πληροφορίες για τους πρώτους αιώνες της λειτουργίας της. Aνάµεσά τους απωλέσθηκαν και τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα, που αναφέρονταν στην ίδρυσή της από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Aλέξιο Kοµνηνό (1081-1118). Για την πρώτη πυρκαγιά του έτους 1365 διασώζονται [...]