Ενδιαφέροντα θέματα

Το έθιμο του σκλαβώματος στη Μονή Κύκκου

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Η Mονή Kύκκου αποτέλεσε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, με τη διαφύλαξη της εικόνας της Παναγίας της Kυκκώτισσας, έργο κατά παράδοση του Aποστόλου Λουκά, σημαντικό προσκύνημα, και χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι, που κατέφευγαν στη χάρη της, για να ενισχυθούν πνευματικά. (περισσότερα…)

Συνάντηση της CROCEU με την Αυστριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βιέννη (13 Ιουλίου 2018)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Συνάντηση της CROCEU με την Αυστριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βιέννη, 13 Ιουλίου 2018   Αντιπροσωπεία της CROCEU (Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση) συναντήθηκε με την εντιμώτατη, Δρα Karin Kneissl, Ομοσπονδιακή Υπουργό Ευρώπης, Ένταξης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυστρίας, στην Βιέννη την 13η Ιουλίου 2018. (περισσότερα…)

Ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος προσέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πατριάρχη Ειρηναίο με το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας. (περισσότερα…)

Παπισμὸς καὶ Οὐνία στὴν Τρανσυλβανία

α. Παρουσίαση τῆς πολιτικοκοινωνικῆς κατάστασης τῆς Τρανσυλβανίας καὶ ἡ κατάσταση τῶν Ὀρθόδοξων Ρουμάνων μεταξὺ 16ου καὶ 18ου αἰῶνα.   Ἡ Οὐνία ἀποτελεῖ μία μέθοδο προσηλυτισμοῦ τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας, δία τῆς ὁποίας προσπάθησε νὰ προσελκύσει τοὺς Ὀρθόδοξους Χριστιανοὺς (οἱ ὁποῖοι βρίσκονταν ὑπὸ λατινικὴ κυριαρχία), σὲ μία μορφὴ καθολικισμοῦ. (περισσότερα…)

Διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας «Χρώματα Ορθοδοξίας – Κύπρος»

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Εκκλησία της Κύπρου, την OrthPhoto.net, την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και το Τμήμα Εκδόσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας με στόχο να παρουσιάσει την ποικιλομορφία και την ομορφιά της Ορθοδοξίας στην Κύπρο. Μέσω αυτού του διαγωνισμού, που θα κορυφωθεί με την έκδοση ενός λευκώματος και μια έκθεση, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε στο ευρύτερο κοινό τη χριστιανική ζωή στην Κύπρο.  (περισσότερα…)

Η Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα και η επαναλειτουργία της στα νεότερα χρόνια

Κωστής Κοκκινόφτας, Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Η ίδρυση της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα ανάγεται στα τέλη του 5ου αιώνα και συνδέεται άμεσα με την επικύρωση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα (474-491). Σύμφωνα με τον Κύπριο μοναχό Αλέξανδρο, ο οποίος έζησε το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα, ο Απόστολος Βαρνάβας παρουσιάστηκε στον ύπνο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Ανθεμίου και του υπέδειξε το μέρος, όπου βρισκόταν ο τάφος με το λείψανό του και το χειρόγραφο ευαγγέλιο του Ευαγγελιστή Ματθαίου. (περισσότερα…)

Ελληνικές εφημερίδες και δημοσιογράφοι στη Λευκωσία (1878-1931)

H ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας και της έκδοσης εφημερίδων στο νησί έχει τις απαρχές της στις πρώτες ημέρες της Aγγλοκρατίας, οπότε, σχεδόν ταυτόχρονα με την καθεστωτική αλλαγή του 1878, ο δάσκαλος και δημοσιογράφος Θεόδουλος Kωνσταντινίδης μετέφερε τυπογραφείο στην Kύπρο από την Aίγυπτο και εξέδωσε στη Λάρνακα στις 17 / 29 Aυγούστου 1878 τη δίγλωσση εφημερίδα «Kύπρος - Cyprus».  (περισσότερα…)

Σχέσεις Μικράς Ασίας και Μονής Κύκκου

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας, η Mονή Kύκκου δημιούργησε ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο Mετοχίων, τόσο εντός, όσο και εκτός Kύπρου, που συνέτειναν στη θρησκευτική και πολιτιστική σύνδεσή της με πολλές περιοχές του Eλληνισμού, όπως την Kωνσταντινούπολη, την Aνατολική Pωμυλία, την Aνατολική Θράκη, την Ήπειρο, τη Mακεδονία, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Aιγαίου, τον Πόντο και τη Mικρά Aσία. (περισσότερα…)

Η ιστορία της παραγωγής και της εμπορίας του Λευκαρίτικου Κεντήματος

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Ο μύθος και η ιστορία Η κεντητική υπήρξε μια από τις σημαντικότερες παραδοσιακές τέχνες των γυναικών της Κύπρου και αποτέλεσε τη βασική απασχόλησή τους στα Λεύκαρα, όπου υπήρξε πηγή πλούτου στα νεότερα χρόνια. Η τοπική παράδοση υποστηρίζει, ότι τα ποικίλα σχέδια του λευκαρίτικου κεντήματος υπέστησαν την επίδραση της βενετικής κεντητικής, η οποία εισήχθη στο νησί μαζί με τους νέους κατακτητές κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (1489-1571). Είναι αξιοσημείωτο ότι την παράδοση αυτή διέσωσαν αρθρογράφοι στον κυπριακό τύπο των αρχών του 20ού αιώνα, όπως για παράδειγμα [...]

Πάσχα προ ενός αιώνος

Του Πέτρου Παπαπολυβίου Αναπλ. καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Κύπρου   Διατηρώντας τη μικρή παράδοση που έχει δημιουργήσει η στήλη, θα δούμε στο σημερινό άρθρο πώς γιορτάστηκε το Πάσχα στην Κύπρο «προ ενός αιώνος», στις 22 Απριλίου 1918 (η ημερομηνία στο ιουλιανό ημερολόγιο). (περισσότερα…)