Ενδιαφέροντα θέματα

Το Μετόχιο του Αγίου Προκοπίου και ο Αρχιτέκτονας Θεόδωρος Φωτιάδης

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TO METOXIO TOY AΓIOY ΠPOKOΠIOY KAI O APXITΕKTONAΣ ΘEOΔΩPOΣ ΦΩTIAΔHΣ Στα παλαιότερα χρόνια, το Mετόχιο του Aγίου Προκοπίου στην Έγκωµη της Λευκωσίας, αποτελείτο από ένα µικρό πλινθόκτιστο ναό και µερικά µοναστηριακά κτήρια. Όπως µπορούµε να συµπεράνουµε από οθωµανικά έγγραφα της εποχής, το Mετόχιο ανήκε στην κυριότητα της Mονής Kύκκου (περισσότερα…)

Οι σχέσεις των Ιερών Μονών Κύκκου και Σινά

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου   Oι σχέσεις της Iεράς Mονής Kύκκου με τα μεγάλα πνευματικά κέντρα της Oρθόδοξης Eκκλησίας, που βρίσκονται στην περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου, όπως τα τέσσερα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και την Iερά Mονή του Σινά, δεν έχουν αποτελέσει ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης για την κυπριακή ιστοριογραφία. Γι’ αυτό και οι όποιες προσπάθειες προσέγγισης του θέματος προσκρούουν στην ελλιπή βιβλιογραφική ενημέρωση, γεγονός που καθιστά δύσκολο το εγχείρημα της παρακολούθησης της παράλληλης πορείας τους μέσα στον χρόνο σε διάφορους τομείς, όπως της πνευματικής δημιουργίας και της εκκλησιαστικής τέχνης. (περισσότερα…)

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τα παιδιά είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από πολέμους, συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και τη φτώχεια

Ομιλία σε κοινή εκδήλωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών(ΠΣΕ) και της UNICEF στη Γενεύη *  *  *   Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη προστασίας των παιδιών και διαφύλαξης της παιδικής ηλικίας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του (περισσότερα…)

Τα Μετόχια του Σινά στην Κύπρο

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Oι σχέσεις της Kύπρου με την Iερά Mονή της Aγίας Aικατερίνης του Σινά έχουν τις απαρχές τους στους πρώτους αιώνες της λειτουργίας της Mονής, όταν αρκετοί Kύπριοι εντάχθηκαν στην αδελφότητά της και με τον τρόπο της ζωής τους ή τα συγγράμματά τους έδωσαν έργο διαχρονικής αξίας. (περισσότερα…)

Η Μονή Κύκκου και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H MONH KYKKOY KAI TO ΠATPIAPXEIO IEPOΣOΛYMΩN Tα τελευταία χρόνια, το Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για τη διερεύνηση των διαφόρων πτυχών της ιστορίας της Mονής Kύκκου, έχει διοργανώσει, με την παρότρυνση, ενθάρρυνση και χρηματοδότηση του Eπισκόπου Kύκκου κ. Nικηφόρου, ερευνητικές αποστολές στο Oικουμενικό Πατριαρχείο και στο Πατριαρχείο Iεροσολύμων. Aπό τις αποστολές αυτές συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων, όπως αυτά που αφορούν τις σχέσεις της Kυπριακής Eκκλησίας με το Oικουμενικό Πατριαρχείο, κατά την περίοδο της Tουρκοκρατίας, που εκδόθηκαν σε ξεχωριστό τόμο. [...]

Το έθιμο του εκκλησιαστικού πλειστηριασμού στο χωριό Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TO EΘIMO TOY EKKΛHΣIAΣTIKOY ΠΛEIΣTHPIAΣMOY ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΑΘΑΣΑΣ Aνάμεσα στα δέντρα που καλλιεργήθηκαν στο χωριό από τα πολύ παλιά χρόνια είναι και η ροδιά, η οποία αποτέλεσε απαραίτητο συμπλήρωμα σε κάθε περιβόλι. (περισσότερα…)

Ὁλομέλια Συνάντησις τῆς Διεθνοῦς Ἐπιτροπῆς Διαλόγου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καὶ τῆς Ἀγγλικανικῆς Κοινωνίας

Ἀνακοινωθὲν Διεθνοῦς Ἐπιτροπῆς Διαλόγου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καὶ τῆς Ἀγγλικανικῆς Κοινωνίας Κύπρος, 13-20 Ὀκτωβρίου 2018 Εἰς τὸ ὄνομα τῆς Ἁγίας Τριάδος καὶ μὲ τὰς εὐλογίας καὶ ὁδηγίας τῶν Ἐκκλησιῶν μας, ἡ Διεθνὴς Ἐπιτροπὴ τοῦ Θεολογικοῦ Διαλόγου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καὶ τῶν Ἀγγλικανῶν συνῆλθεν εἰς τὴν Λάρνακᾳ τῆς Κύπρου (περισσότερα…)

Οκτώ καλλιτέχνες τιμούν τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο με έκθεση στο Λονδίνο

Ομαδική καλλιτεχνική έκθεση προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου ανοίγει τις πύλες της στο Λονδίνο στις 23 Οκτωβρίου. (περισσότερα…)

Πληθυσμιακά και κοινωνικά δεδομένα της Αραδίππου κατά τον 19ο αι.

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου ΠΛHΘYΣMIAKA KAI KOINΩNIKA ΔEΔOMENA THΣ APAΔIΠΠOY KATA TON 19ο αι. Tα τελευταία χρόνια της Tουρκοκρατίας και τα πρώτα της Aγγλοκρατίας, που εξετάζονται στην ανά χείρας εργασία, υπήρξαν καθοριστικά για τη διαµόρφωση της νεότερης φυσιογνωµίας της Aραδίππου. Kατά το διάστηµα αυτό, οι κάτοικοι της κωµόπολης δοκιµάστηκαν σκληρά από την ξένη κατοχή και τις επιπτώσεις της στην καθηµερινή τους ζωή, µε τις γενικότερες συνθήκες φτώχειας και ανέχειας να αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθειά τους για ανάπτυξη και πρόοδο. Άλλωστε, η οικονοµία της κοινότητας ήταν, σε µεγάλο βαθµό, προσανατολισµένη [...]

Επιστημονικά έντυπα στην Κύπρο

Oι απαρχές της έκδοσης εντύπων στην Kύπρο µε θέµατα που αφορούν στην ιστορία, τη λαογραφία, τη µελέτη της κοινωνίας και τον φιλοσοφικό στοχασµό, εντοπίζονται στις αρχές του 20ού αιώνα. Eκδόθηκαν τότε µερικές περιοδικές εκδόσεις, ανάµεσα στις οποίες περιλαµβάνονται και ορισµένες µε σαφή εκκλησιαστικό προσανατολισµό, όπως ο «Eκκλησιαστικός Kήρυξ» και ο «Aπόστολος Bαρνάβας», που ξεχωρίζουν για τη σταθερότητα της κυκλοφορίας και την ποιότητα των δηµοσιεύσεών τους. (περισσότερα…)