Ιστορικές Φυσιογνωμίες

Ευαγόρας Παλληκαρίδης (1938-1957)

14η Μαρτίου, μέρα μνήμης του ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου πριν ογδόντα έτη, στις 27 Φεβρουαρίου 1938. Απαγχονίστηκε ξημερώματα της 14ης Μαρτίου 1957, στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. (περισσότερα…)

Πρόκριτος Σόλων Σολωμής (9η Ιουλίου 1821)

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έζησε ο προύχοντας Σόλων Σολωμής. Και ο Σολωμής, από τα Μασάρη, ήταν θύμα της αιματηρής 9ης Ιουλίου 1821. Η ιστορία του συνδέεται με τον κάθε σφαγιασθέντα Κύπριο της εποχής, ανάμεσά τους τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους τέσσερις δεσποτάδες. Και συνεχίζεται η ιστορία του μετά τη σφαγή του, με τους απογόνους του, στον φόβο και στον κατατρεγμό τους ώστε να βρουν καταφύγιο. Η ζωή τους παίρνει «φως» και φτάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τον Πόρο. (περισσότερα…)

Ένας ταπεινός Ιερωμένος στο πηδάλιο της πιο πλούσιας Μονής

Η παρούσα συνέντευξη του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Κυκκώτου, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Κύκκου και Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής, δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος της αγγλόφωνης εφημερίδας “Cyprus Weekly”. (περισσότερα…)

Κυριάκος Μάτσης: 58 χρόνια προγονικού κλέους

«Ού περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»! Τάδε έφη Κυριάκος Μάτσης. Συμπληρώνονται σήμερα, ανήμερα της θυσίας του, πενήντα οκτώ χρόνια από τότε, από τη λαμπρή ημέρα της 19ης Νοεμβρίου 1958, που ο Τομεάρχης Κερύνειας κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, Σταυραετός του Πενταδακτύλου, (περισσότερα…)

Προύχοντας της θυσίας Χατζηνικόλας Λαυρεντίου Πρωτοσυγκέλλου (9η Ιουλίου 1821, Καραβάς)

Της Δημοσιογράφου Αναστασίας Σιακαλλή Ήταν ημέρες τέτοιες, του 1821, που λίστα μαύρη σύνταξε ο Κιουτσιούκ Μεχμέτ Αγάς. «Να φύγει και ετούτος, να πάει και εκείνος», έγραφε κι όλο έγραφε τα άτομα εκείνα, που, κατά την κρίση του, έπρεπε να εξαλειφθούν. Να εξοντωθούν, διότι: «Σουλτάνε θα εξεγερθούν όπως οι Έλληνες και τότε τι χαμπάρια με την Αυτοκρατορία;». Και σκέφτηκε ο σουλτάνος: «Άραγε έχει δίκαιο ο αγάς; Αν σφάξουμε τους προτεινόμενους, έτσι θα ησυχάσουμε απ’ τους Κύπριους;». Το θέμα, κυρίως, ήταν η περιουσία εκείνων της μαύρης λίστας, των 486, στους οποίους και [...]

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου 13/8/1913-3/8/1977

Με την ευκαιρία της ημέρας των γενεθλίων του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ´, την Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014, η γενέτειρά του Παναγιά της Πάφου πραγματοποίησε Φιλολογικό Μνημόσυνο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος. Παρέστησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ι. Μ. Χρυσοριογιατίσσης, Αρχιμ. κ. Διονύσιος. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι που τιμούν τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου 101 έτη μετά [...]

Φωτογραφικό αφιέρωμα με την ευκαιρία των εκατόν ετών από τη γέννηση του Εθνάρχη Μακαρίου

Φωτογραφικό αφιέρωμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατόν χρόνων από τη γέννησή του Εθνάρχη Μακαρίου(13.8.1913 – † 3.8.1977).

Μακάριος, η μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία της Κύπρου

Ο Μακάριος υπήρξε η μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία της Κύπρου και ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του ευρύτερου ελληνισμού. Βρετανοί ιστορικοί, μέλη της Ακαδημίας Ιστορικών Μελετών του Λονδίνου, το 1984 χαρακτήρισαν τον Μακάριο ως έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους πολιτικούς του 20ού αιώνα μαζί με τους Γουίνστον Τσέρτσιλ της Αγγλίας, Τζων Κένεντι της Αμερικής και Μαχάτμα Γκάντι της Ινδίας. Θα αναφέρω ακόμη δυο κρίσεις ξένων για τον Μακάριο: (περισσότερα…)

montis

Ο Κώστας Μόντης ως ποιητής της εξοχής

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ ΩΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΧΗΣ Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΕΩΣ Τα ποιήματα της εξοχής του Κώστα Μόντη συνιστουν μιαν άλλη όψη, θα λέγαμε, των ποιημάτων του άστεως. Στα ποιήματα του άστεως είναι μια ποίηση που συναντάται και αναπνέει το άρωμα και την κρυμμένη μαγεία της πόλεως ή του προαστίου, με το γιασεμί, το αγιόκλημα, με εκείνους τους δρόμους της πόλης, το αυγουστιάτικο φεγγάρι, το λόφο του κυβερνείου. Όμως ο ποιητης Κώστας Μόντης συναντάται, όχι μόνο με την κλειστή πόλη, αλλά και με τον φαινομενικά ανοικτο χώρο της [...]

Επιμνημόσυνος Λόγος Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου εις τον Σπύρον Κυπριανού

Επιμνημόσυνος Λόγος εις τον Σπύρον Κυπριανού. Ιερός Ναός Αγ.Νικολάου Λεμεσού 7/03/2015 Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Για πρόσωπα όπως τον Σπύρο Κυπριανού, ο χρόνος που κυλά από την αναχώρησή τους από τη γη αυτή δεν είναι «πανδαμάτωρ», ούτε και ενεργεί καταλυτικά. Γιατί τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά τους δεν είναι παρμένα από τον χρόνο και την παροδικότητά του, αλλά από την αιωνιότητα. Και ανήκουν στην αιωνιότητα. Γι’αυτό και όσο τα πρόσωπα αυτά ξεμακραίνουν, τόσο η μορφή τους φεγγοβολεί. Και όσο ο χρόνος του αποχωρισμού αυξάνει, τόσο- κατά μια παράξενη διαλεκτική-το άνοιγμα [...]