Θέματα Πεντηκοσταρίου

Η Ανάσταση του Χριστού

Η ANAΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Του Σταύρου Σ. Φωτίου Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου Είτε αργά είτε νωρίς ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο. Ο θάνατος τον απειλεί κάθε ώρα και στιγμή, έτοιμος να τον αφανίσει και να τον χωρίσει από όσους και όσα αγαπά. Και αν ακόμη οι άνθρωποι δημιουργούσαν την πιο τέλεια κοινωνία, αν βίωναν καθημερινά μόνο χαρά και ευτυχία, η ύπαρξη του θανάτου είναι αρκετή για να δηλητηριάσει τα πάντα.  (περισσότερα…)

Κυριακή των Μυροφόρων (12 Μαΐου 2019)

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος! Σήμερα η Εκκλησία μας, Κυριακή των Μυροφόρων τιμά τις μαθήτριες του Κυρίου, οι οποίες πρώτες πρωί πρωί της Κυριακής έζησαν το θαύμα της Αναστάσεως. (περισσότερα…)

Ψηλάφηση του Θωμά

Κυριακή του Θωμά (5 Μαΐου 2019)

Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή του Θωμά ή ακόμη ονομάζεται Αντίπασχα ή Καινή Κυριακή. Από σήμερα εορτάζουμε την πρώτη ημέρα της εβδομάδος, την Κυριακή ως ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Η ονομασία Κυριακή του Θωμά οφείλεται στην εορτή του πανίερου γεγονότος της ψηλάφησης του Θωμά, οκτώ ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού. (περισσότερα…)

Αγία Πελαγία

Σάββατο προ της Κυριακής του Θωμά (4 Μαΐου 2019)

Σήμερα, Σάββατο της Διακαινησίμου ολοκληρώνεται η εβδομάδα της Λαμπρής, η οποία θεωρείται ως μια ημέρα που καθημερινά ανανεώνεται και εορτάζεται το πανίερο γεγονός της Αναστάσεως. Επίσης, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Πελαγίας, του Οσίου Ιλαρίου του θαυματουργού και του Οσίου Αθανασίου Κορίνθου. (περισσότερα…)

Ζωοδόχος Πηγή

Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής (3 Μαΐου 2019)

Σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, δεσπόζει η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Εορτάζει η Εκκλησία μας τα εγκαίνια του ναού της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής και τελείται πανήγυρις προς τιμήν της Θεοτόκου. (περισσότερα…)

Πέμπτη της Διακαινησίμου (2 Μαΐου 2019)

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος! Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Εσπέρου και Ζωής καθώς και των τέκνων τους και της Οσίας Ματρώνης της αομμάτου Ρωσίδος. Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας του Μεγάλου. Για ακόμη μια φορά η Εκκλησία μάς διδάσκει τη διακριτική ευλάβεια των πιστών στα λείψανα των Αγίων μας. (περισσότερα…)

Τετάρτη της Διακαινησίμου (1 Μαΐου 2019)

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος! Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Προφήτου Ιερεμίου, του Οσίου Νικηφόρου του εν Χίω και της Οσίας Ισιδώρας.  (περισσότερα…)

Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη

Τρίτη του Πάσχα (30 Απριλίου 2019)

Η σημερινή ημέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου, είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επίσης, σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Ιακώβου αδελφού του Αγίου Ιωάννου του θεολόγου, και επίσης εκ μεταθέσεως από τις 25 Απριλίου, του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, ο οποίος μαζί με τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα κήρυξα το Χριστιανισμό και στην Κύπρου, και επίσης εκ μεταθέσεως από τις 9 Απριλίου, τη μνήμη των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. (περισσότερα…)

Δευτέρα του Πάσχα (29 Απριλίου 2019)

Σήμερα 29 Απριλίου, Δευτέρα της Διακαινησίμου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, εκ των Ο΄ Αποστόλων και της μάρτυρος Κερκύρας. Επίσης εκ μεταθέσεως από τις 23 Απριλίου εορτάζουμε Δευτέρα του Πάσχα, της Διακαινησίμου εβδομάδας, δηλ. της εβδομάδας, που ουσιαστικά θεωρείται ως μία ημέρα και επανάληψη της ημέρας της Αναστάσεως, τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος έζησε στα τέλη του 3ου - αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλείας του Διοκλητιανού. (περισσότερα…)

Ανάσταση Κυρίου

Κυριακή του Πάσχα

«Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος». «Την Ανάστασίν σου, Χριστέ Σωτήρ, άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς, και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία σε δοξάζειν». (περισσότερα…)