Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως Επισκόπου Αμασείας (26 Απριλίου)

Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας, του οσίου Καλανδίωνος του Κυπρίου και του Οσίου Γεωργίου, του κτήτορος στα τέλη του 11ου αιώνα της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Πενταδάκτυλο, στην περιοχή της κοινότητας Κουτσοβέντη. (περισσότερα…)

Ευαγγελιστής Μάρκος

Μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου (25 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος, ο οποίος ονομαζόταν και Ιωάννης, ήταν Ιουδαίος Ελληνιστής και η μητέρα του Μαρία ήταν αδελφή του Αποστόλου Βαρνάβα. (περισσότερα…)

Μνήμη της Οσίας Ελισάβετ (24 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ελισάβετ και του Μάρτυρος Σάββα του Στρατηλάτου. Η Οσία Ελισάβετ καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς της, Ευνομιανός και Ευφημία, ήταν φημισμένοι για τα πλούτη τους και περίφημοι για την αρετή τους. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (23 Απριλίου)

Σήμερα, 23 Απριλίου Δευτέρα μετά την Κυριακή των Μυροφόρων, εορτάζουμε πανηγυρικά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος έζησε στα τέλη του 3ου - αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλείας του Διοκλητιανού. (περισσότερα…)

Απόστολος Ναθαναήλ

Μνήμη του αποστόλου Ναθαναήλ (22 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αποστόλου Ναθαναήλ. Ο Άγιος Ναθαναήλ καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας. Ήταν στενός φίλος του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος και του ανήγγειλε τις προφητείες που εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Χριστού. (περισσότερα…)

Όσιος Θεόδωρος

Μνήμη του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου (22 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου. Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην κοινότητα Συκέα της Αναστασιουπόλεως, και ήταν γιός της πόρνης Μαρίας και του Κοσμά, ο οποίος ήταν αποκρισάριος, δηλ. αγγελιοφόρος του Ιουστινιανού. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Αναστασίου του Σιναΐτου (21 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιανουαρίου, της Αγίας Μάρτυρος Αλεξάνδρας της Βασιλίσσης και του Οσίου Αναστασίου του Σιναΐτου. Ο Όσιος Αναστάσιος έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από ευγενή οικογένεια. Γρήγορα όμως εγκατέλειψε τον κόσμο και εκάρη μοναχός. Πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού προσκύνησε τους Αγίους Τόπους, κατέληξε στο Όρος Σινά, στη μονή της Αγίας Αικατερίνης, της οποίας διετέλεσε ηγούμενος. Εκεί βρήκε ασκητές μοναχούς και έμεινε κοντά τους ως υποτακτικός και υπηρέτης τους. Λόγω του ότι ζούσε με βαθιά ταπεινοφροσύνη, έλαβε από τον Θεό τη [...]

όσιος Αθανάσιος των Μετεώρων

Μνήμη του Οσίου Αθανασίου, κτίτορος της Μονής των Μετεώρων (20 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του πρώην αρχιτελώνου της Ιεριχούς, του Αποστόλου Ζακχαίου, ο οποίος μετά τη δημόσια μεταμέλειά του εντάχθηκε στον κύκλο των εβδομήκοντα μαθητών. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αναστασίου, επισκόπου Αντιοχείας, των Μαρτύρων Ακινδύνου, Αντωνίνου, Βίκτωρος, Καισαρίου και των συν αυτών. Ακόμη, εορτάζουμε τη μνήμη των Οσίων Αθανασίου κτίτορος της Μονής των Μετεώρων (†1383), και Ιωάσαφ, καθώς και Οσίου Θεοδώρου του «Τριχινά». (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου (19 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου, του Αγίου Θεοδώρου και των συν αυτώ Μαρτύρων Φιλίππας, Διοσκόρου, Σωκράτους και Διονυσίου. (περισσότερα…)

Ιωάννης ο Ησυχαστής

Μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ησυχαστού (18 Απριλίου)

Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου, μαθητή του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, τον οποίο η Εκκλησία τιμά στις 20 Νοεμβρίου. (περισσότερα…)