Όσιος Σάββας ο Νέος

Μνήμη του οσίου Σάββα του νέου (7 Απριλίου)

Σήμερα Παρασκευή προ των Βαΐων και παραμονή της εγέρσεως του Λαζάρου,  η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Καλλιοπίου, Ακυλίνας, Ρουφίνου διακόνου και των συν αυτοίς εν Σινώπη διακοσίων μαρτύρων, και του Οσίου Σάββα του νέου, του εν Καλύμνω ασκήσαντος. (περισσότερα…)

Νεομάρτυς Δημήτριος

Μνήμη του Νεομάρτυρος Δημητρίου του Πελοποννησίου (14 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αποστόλων (εκ των Ο΄) Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου, των Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος, του Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Τριφυλίας και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803). (περισσότερα…)

9 Μάρτυρες των εν Κυζίκω

Μνήμη των εννέα Μαρτύρων των εν Κυζίκω (28 Απριλίου)

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εννέα Μαρτύρων των εν Κυζίκω, των οποίων τα ονόματα είναι Θεόγνις, Ρούφος, Αντίπατρος, Θεόστιχος,  Αρτεμάς, Μάγνος, Θεόδουλος, Θαυμάσιος και Φιλήμονας ενώ κατάγονταν από διάφορους τόπους, την περίοδο των διωγμών συνελήφθησαν όλοι μαζί στη Κύζικο. Όταν οδηγήθηκαν μπροστά στον τοπικό άρχοντα επέδειξαν θαυμαστή γενναιότητα και υπερασπίστηκαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους. Για το λόγο αυτό και για να καμφθεί το σθένος τους ρίχθηκαν στη φυλακή, όπου, χωρίς νερό και ψωμί προσεύχονταν και δοξολογούσαν τον Κύριό τους, ο οποίος τούς αξίωσε [...]

Άγιος Μαρτίνος

Μνήμη του αγίου Μαρτίνου πάπα Ρώμης, του ομολογητού (13 Απριλίου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη του αγίου Μαρτίνου  πάπα Ρώμης, του ομολογητού (†655). Των Μαρτύρων Δάδα, Μαξίμου, Ελευθερίου του Πέρσου , Ζωίλου, Θεοδοσίου, Θεοδοσίας της βασιλίσσης και Γεροντίου, καθώς και του νεομάρτυρος  Γεωργίου του κυπρίου που μαρτύρησε στη Πτολεμαΐδα. (περισσότερα…)

Αιδέσιος και Αμφιανός

Μνήμη των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού (2 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Τίτου του θαυματουργού, των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού, Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων και του μάρτυρος Πολυκάρπου, του Νεομάρτυρος Παναγιώτου, του εν Ιεροσολύμοις, και του Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομηδείας ασκήσαντος.   (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού (1η Απριλίου)

Σήμερα, Σάββατο 1η Απριλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (†522), για την οποία είναι αφιερωμένη η αυριανή Ε΄ Κυριακή των Νηστειών. Επίσης, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη  των Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου, των Οσίων Μακαρίου του ομολογητού, ηγουμένου της μονής Πελεκητής και Ευθυμίου του Ρώσου, του θαυματουργού. (περισσότερα…)

Ιάσων και Σωσιπάτρος

Μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονα και Σωσιπάτρου (29 Απριλίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονα και Σωσιπάτρου, εκ των Ο΄ Αποστόλων. Κατάγονταν, ο μεν Ιάσων από την Ταρσό ή τη Θεσσαλονίκη, ο δε Σωσίπατρος από την Αχαΐα. (περισσότερα…)

Άγιος Συμεών

Μνήμη του Ιερομάρτυρος Συμεών, επισκόπου Ιεροσολύμων (27 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Συμεών, του δεύτερου επισκόπου Ιεροσολύμων (†107), συγγενούς του Κυρίου. Των Μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος. Των Οσίων Συμεών και Γεωργίου, των Στυλιτών, Ιωάννου ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Καθαρών, του Ομολογητού και Ευλογίου του ξενοδόχου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως Επισκόπου Αμασείας (26 Απριλίου)

Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας, του οσίου Καλανδίωνος του κυπρίου, και του Οσίου Γεωργίου, του κτήτορος στα τέλη του 11ου αιώνα της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Πενταδάκτυλο, περιοχή Κουτσοβέντη. (περισσότερα…)

Ευαγγελιστής Μάρκος

Μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου (25 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος, ο οποίος ονομαζόταν και Ιωάννης, ήταν Ιουδαίος Ελληνιστής και η μητέρα του Μαρία ήταν αδελφή του Αποστόλου Βαρνάβα. Η οικογένειά του διέθετε ευρύχωρο σπίτι στην Ιερουσαλήμ για τις συνάξεις των Χριστιανών. Εκεί έλαβε χώρα το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους Μαθητές Του και ο Ιωάννης Μάρκος είναι ο άνθρωπος, «ο κεράμιον ύδατος βαστάζων», ο οποίος θα έδειχνε στους  δύο Μαθητές που έστειλε ο Ιησούς για την προετοιμασία του δείπνου το «ανώγαιον μέγα εστρωμένον [...]