Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου (30 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου, αδελφού του Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου. (περισσότερα…)

Ιάσων και Σωσιπάτρος

Μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονα και Σωσιπάτρου (29 Απριλίου)

Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή του Παραλύτου, ένεκα της ευαγγελικής περικοπής που ακούγεται κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονα και Σωσιπάτρου, εκ των Ο΄ Αποστόλων. Κατάγονταν ο μεν Ιάσων από την Ταρσό ή τη Θεσσαλονίκη, ο δε Σωσίπατρος από την Αχαΐα. (περισσότερα…)

9 Μάρτυρες των εν Κυζίκω

Μνήμη των εννέα Μαρτύρων των εν Κυζίκω (28 Απριλίου)

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εννέα Μαρτύρων των εν Κυζίκω, των οποίων τα ονόματα είναι Θεόγνις, Ρούφος, Αντίπατρος, Θεόστιχος,  Αρτεμάς, Μάγνος, Θεόδουλος, Θαυμάσιος και Φιλήμονας, οι οποίοι κατάγονταν από διάφορους τόπους, αλλά την περίοδο των διωγμών συνελήφθησαν όλοι μαζί στη Κύζικο. Επίσης σήμερα αποδίδεται η εορτή των Μυροφόρων γυναικών. (περισσότερα…)

Άγιος Συμεών

Μνήμη του Ιερομάρτυρος Συμεών, επισκόπου Ιεροσολύμων (27 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Συμεών, του δεύτερου επισκόπου Ιεροσολύμων (†107), συγγενούς του Κυρίου, των Μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος, των Οσίων Συμεών και Γεωργίου, των Στυλιτών, Ιωάννου ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Καθαρών, του Ομολογητού και Ευλογίου του ξενοδόχου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως Επισκόπου Αμασείας (26 Απριλίου)

Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας, του οσίου Καλανδίωνος του Κυπρίου και του Οσίου Γεωργίου, του κτήτορος στα τέλη του 11ου αιώνα της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Πενταδάκτυλο, στην περιοχή της κοινότητας Κουτσοβέντη. (περισσότερα…)

Ευαγγελιστής Μάρκος

Μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου (25 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος, ο οποίος ονομαζόταν και Ιωάννης, ήταν Ιουδαίος Ελληνιστής και η μητέρα του Μαρία ήταν αδελφή του Αποστόλου Βαρνάβα. (περισσότερα…)

Μνήμη της Οσίας Ελισάβετ (24 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ελισάβετ και του Μάρτυρος Σάββα του Στρατηλάτου. Η Οσία Ελισάβετ καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς της, Ευνομιανός και Ευφημία, ήταν φημισμένοι για τα πλούτη τους και περίφημοι για την αρετή τους. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (23 Απριλίου)

Σήμερα, 23 Απριλίου Δευτέρα μετά την Κυριακή των Μυροφόρων, εορτάζουμε πανηγυρικά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος έζησε στα τέλη του 3ου - αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλείας του Διοκλητιανού. (περισσότερα…)

Απόστολος Ναθαναήλ

Μνήμη του αποστόλου Ναθαναήλ (22 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αποστόλου Ναθαναήλ. Ο Άγιος Ναθαναήλ καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας. Ήταν στενός φίλος του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος και του ανήγγειλε τις προφητείες που εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Χριστού. (περισσότερα…)

Όσιος Θεόδωρος

Μνήμη του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου (22 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου. Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην κοινότητα Συκέα της Αναστασιουπόλεως, και ήταν γιός της πόρνης Μαρίας και του Κοσμά, ο οποίος ήταν αποκρισάριος, δηλ. αγγελιοφόρος του Ιουστινιανού. (περισσότερα…)