Μνήμη των μαρτύρων Πέτρου, Διονυσίου, Παύλου, Ανδρέου, Βενεδίμου, Παυλίνου, Ηρακλείου και Χριστίνας (18 Μαΐου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των οκτώ μαρτύρων Πέτρου, Διονυσίου, Παύλου, Ανδρέου, Βενεδίμου, Παυλίνου, Ηρακλείου και Χριστίνας. (περισσότερα…)

Άγιος Κάρπος

Μνήμη των Αποστόλων Κάρπου και Αλφαίου (26 Μαΐου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των αποστόλων Κάρπου και Αλφαίου (εκ των Ο΄ αποστόλων). Ο άγιος Κάρπος περιλαμβάνεται στον κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Χριστού και, σύμφωνα με τη Β´ προς Τιμόθεο Επιστολή, ήταν συνοδός και συνεργάτης του αποστόλου Παύλου και ανέπτυξε ιεραποστολική δράση στην Τρωάδα. (περισσότερα…)

13 μάρτυρες μονής καντάρας

Μνήμη των δεκατριών μοναχών της μονής Καντάρας (19 Μαΐου)

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Πατρικίου, επισκόπου Προύσης της Μ. Ασίας, ο οποίος μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. (περισσότερα…)

Άγιος Συνέσιος Καρπασίας

Μνήμη του αγίου Συνεσίου, Επισκόπου Καρπασίας (26 Μαΐου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του αγίου Συνεσίου, Επισκόπου Καρπασίας. Ο άγιος Συνέσιος γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, ασκήτεψε σε σπηλιά κοντά στο χωριό του και τελικά ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο Καρπασίας, τον οποίο και κόσμησε με τις αρετές του. Επίσης, αγωνίστηκε εναντίον των αιρέσεων με πνευματικό ζήλο και χριστιανική σύνεση. (περισσότερα…)

Άγιος Ερμείας

Μνήμη του αγίου μάρτυρα Ερμεία (31 Μαΐου)

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Ευσταθίου, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που έζησε στις αρχές του 11ου αιώνα μ. Χ., των αγίων μαρτύρων Ευσεβίου, Χαραλάμπη και Χριστίνας, που μαρτύρησαν στη φωτιά, και του αγίου μάρτυρα Ερμεία. (περισσότερα…)

Όσιος Ισαάκιος

Μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητού (30 Μαΐου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της αγίας Εμμέλειας, της μητέρας του Μεγάλου Βασιλείου που κοιμήθηκε οσιακά σε μονή, όπου συμμόναζε με τη θυγατέρα της Μακρίνα. Επίσης, γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητή, ηγουμένου της μονής Δαλμάτων. (περισσότερα…)

Οσιομάρτυς Θεοδοσία

Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας (29 Μαΐου)

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας της Κωνσταντινουπολίτισσας. Η Αγία Οσιομάρτυς Θεοδοσία, γεννήθηκε από χριστιανούς και πλούσιους γονείς στην Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Αδραμυττηνού (716 μ.Χ.).  (περισσότερα…)

Άγιος Ανδρέας δια Χριστόν Σαλός

Μνήμη του Αγίου Ανδρέα του δια Χριστόν σαλού (28 Μαΐου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ιερομάρτυρος Ευτυχούς επισκόπου Μελιτινής, της αγίας μάρτυρος Ελικωνίδας, του νεοϊερομάρτυρος Ζαχαρία από την Προύσα της Μ. Ασίας και του Αγίου Ανδρέα του δια Χριστόν σαλού. (περισσότερα…)

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Μνήμη του οσίου Ιωάννη του Ρώσου (27 Μαΐου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του οσίου Ιωάννη του Ρώσου και του ιερομάρτυρος Ελλαδίου και εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος. (περισσότερα…)