Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ: Έκθεση Έργων Εικονογραφικής Τέχνης με θέμα: «Η Ανάσταση του Ιησού»

Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ: Έκθεση Έργων Εικονογραφικής Τέχνης με θέμα: «Η Ανάσταση του Ιησού»

Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία/Ώρα
Date(s) - 18/04/2019 - 10/05/2019
Ολοήμερο

Κατηγορίες


ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

 

Στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού αγιογραφίας που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από τις 3 Απριλίου έως τις 10 Μαϊου 2019, η έκθεση «Η Ανάσταση του Ιησού». Η Έκθεση παρουσιάζει 63 έργα σύγχρονης αγιογραφίας που επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή ειδικών του διαγωνισμού. Στα έργα αυτά αναζητήθηκαν και αναδείχθηκαν νέες εικαστικές εκφράσεις και αποτυπώσεις του θέματος της Ανάστασης στη χριστιανική Ανατολή, βασισμένες ωστόσο στους καθιερωμένους τύπους της βυζαντινής εικονογραφίας.  

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) – που  συμπλήρωσε πέρυσι τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της – πρωτοπαρουσίασε την Έκθεση αυτή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Η ΔΣΟ είναι οργάνωση στην οποία συμμετέχουν επίσημες Κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες είκοσι πέντε χωρών, καθώς επίσης και πέντε ομάδες βουλευτών από άλλα κοινοβούλια. Με τη δράση της και τις πρωτοβουλίες της συμβάλλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου γίγνεσθαι μέσα από την εμπειρία της Χριστιανικής και δη της Ορθόδοξης παράδοσης.

Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού αποτελεί το κεντρικό και θεμελιώδες γεγονός της χριστιανικής πίστης, ζωής και θεολογίας. Το Πάσχα, η εορτή των εορτών, αποτελεί ελπίδα και φως για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη και ανά τον κόσμο εορτάζεται από τους χριστιανούς με τον ίδιο πόθο, χαρά και λαμπρότητα. Η εικαστική απεικόνιση του εν λόγω γεγονότος κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ιστορία της χριστιανικής εικονογραφικής τέχνης.

Πρέπει να τονισθεί ότι το ενδιαφέρον της Δ.Σ.Ο. και η δραστηριότητά της καλύπτει τον χώρο της παράδοσης του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου μαζί με αυτόν των αρχαίων ανατολικών εκκλησιών. Ως εκ τούτου, ο όρος «βυζαντινή τέχνη» θα πρέπει να προσληφθεί στην ευρεία της έννοια, ώστε να καλύπτει και την εκκλησιαστική–λειτουργική αγιογραφική τέχνη όλων αυτών των λαών και παραδόσεων.

Η Έκθεση φιλοξενείται φέτος στο Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’  στην αίθουσα Δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, όπου φιλοξενούνται πίνακες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα από τη Συλλογή Νίκου Δίκαιου που αγοράστηκαν από τον Εθνάρχη Μακάριο τη δεκαετία του 1960 από τη Λυών της Γαλλίας. Τα έργα σύγχρονης βυζαντινής αγιογραφίας που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό αντιπαρατίθενται με θρησκευτικά έργα  δυτικής τέχνης δίδοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συγκρίνουν τις διαφορετικές τεχνοτροπίας στην απεικόνιση του Θείου. Τον σχεδιασμό της  Έκθεσης στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ανέλαβε ο αρχιτέκτονας κ Σπύρος Νάσαινας.

Διάρκεια Έκθεσης: 3 Απριλίου – 10 Μαΐου 2019

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 13:00 και 14:00-16:30

Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Α΄ Οροφος)

www.makariosfoundation.org.cy

Share this post