Ο Αρχιεπίσκοπος: Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί!
«Το θέμα της Αμμοχώστου, όπως ετέθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δει αν έχουν καλή πρόθεση οι Τουρκοκύπριοι για να προσφέρουν μια πόλη η οποία είναι κατάκλειστη 40 ολόκληρα χρόνια, νομίζω ότι είναι ένα θετικό στοιχείο», δήλωσε την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013, στον Παχύαμμο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ και πρόσθεσε πως ο ίδιος πιστεύει πως καλή θέληση οι Τούρκοι δεν είχαν, ούτε έχουν ούτε και θα έχουν ποτέ στο μέλλον.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου πεσόντων για την 48η επέτειο των μαχών της Τηλλυρίας (1964), συνέστησε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εάν, είπε, πρόκειται να δείξουν καλή θέληση και να μας δώσουν την Αμμόχωστο, έστω και κατεστραμμένη αυτό είναι ευπρόσδεκτο από εμάς. Εάν όμως θέλουν ανταλλάγματα τέτοια που θα δώσουν υπόσταση ή αναγνώριση στο ψευδοκράτος τότε «κάτι τέτοιο δεν συμβουλεύω την κυβέρνηση να κάνει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί συνήθως οι Τούρκοι πάντοτε θέλουν να παίρνουν».
Επίσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, διαφωνίες εξέφρασε τόσο με ενέργειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και με την έκθεση της Pimco, προβλέποντας ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση η Κύπρος θα καταστραφεί.
Σε δηλώσεις του στο ΜΜΕ, αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε για το Διοικητή της ΚΤ: «Πιστεύω ότι το τραπεζιτικό θέμα τόσο των τραπεζών όσο και του συνεργατισμού, ό,τι δεν κατάφερε ο κ. Χριστόφιας να ισοπεδώσει, άφησε τον κ. Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να το ισοπεδώσει».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη διαφωνία του και για τον έλεγχο που διενήργησε η Pimco και την αξιολόγηση των μετοχών με 1 σεντ, εκφράζοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να αξιολογηθούν πάνω από 50-60 σεντ ανά μετοχή.
«Κάνουν ότι θέλουν», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας πως εκείνο που τον έχει αναστατώσει είναι «ότι δεν σέβονται τους ανθρώπους, που τους έπιασαν τα χρήματα, τους «κούρεψαν» τις καταθέσεις και αντί να τους περιμένουν να βάλουν νέο συμβούλιο, νέο πρόεδρο και νέο εκτελεστικό της τράπεζας Κύπρου, ώστε να αποφασίσουν οι μέτοχοι προχωρούν αυτοί να πάρουν αποφάσεις».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την απορία, γιατί αδυνατεί η Κυβέρνηση να θέσει τροχοπέδη για να σταματήσει αυτή η οικονομική κατηφόρα, λέγοντας πως «στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα, δεν θα μείνει τίποτα. Έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν το τραπεζικό μας σύστημα και στο τέλος εκείνος που θα την πληρώσει θα είναι ο φτωχός λαός. Δεν θα την πληρώσει ούτε ο κύριος διοικητής, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Πρόεδρος».
Εμείς καλά την έχουμε, συνέχισε και διερωτήθηκε τι θα κάνει ο φτωχός λαός, προσθέτοντας πως για αυτό η Εκκλησία εγείρει φωνή και εκεί που μπορεί να βάλει τροχοπέδη θα βάλει.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δήλωσε πως δεν θα διστάσει να καλέσει το λαό σε αντίδραση διότι – όπως είπε – αν σιωπήσουμε η καταστροφή είναι βεβαία. «Είμαι σίγουρος», κατέληξε, «ότι η καταστροφή θα επέλθει στην Κύπρο».
Πηγή: ΚΥΠΕ