Η Εορτή της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης

Η Εορτή της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης

Με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης, του οποίου προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο.

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε  Αρχιερατικό Συλλείτουργο  προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου  Β’, στο οποίο συμμετείχαν, οι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος και Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος παρασημοφόρησε τον  Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο, με το Χρυσούν Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα για την πολυετή προσφορά του στο μοναχισμό και την Εκκλησία.

Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε στο σκεπτικό της ομόφωνης αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου να τιμήσει δύο πρόσωπα κληρικούς, τους Ηγουμένους Σταυροβουνίου Αθανάσιο και Τροοδιτίσσης Αθανάσιο. Και οι δύο Καθηγούμενοι αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στην πνευματική πορεία του Μοναχισμού.

Με την καθόλη προσφορά τους και τους πνευματικούς τους κόπους ανέδειξαν πνευματικά αναστήματα  νέων κληρικών και μοναχών. Μέσα από την πνευματική άσκηση και την προσευχή ανέδειξαν την παράδοση του Μοναχισμού στην Κύπρο, όπως διατηρείται μέσα στους αιώνες.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος περιέγραψε την προσωπικότητα του Ηγουμένου Αθανασίου και του πολυετούς πνευματικούς του αγώνες, τόσο εντός όσο και εκτός της Μονής της Παναγίας Τροοδιτίσσης προσφέροντας ωφέλεια, παρηγορία και στήριξη στον κάθε πονεμένο άνθρωπο. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην διαπροσωπική τους  συνεργασία όλα τα έτη της ποιμαντορίας του ως Μητροπολίτης Πάφου, από το 1978 έως το 2006.

Ακολούθησε η Αντιφώνηση του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης, Αρχιμανδρίτη Αθανασίου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα.

************************************************

TIMHTIKH ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΗΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τη Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016, θα προστεί Αρχιερατικού Συλλειτούργου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, θα τιμήσει με το χρυσούν παράσημον του Αποστόλου Βαρνάβα τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο, για την άοκνη, πολύχρονη και υψηλή προσφορά του στον Μοναχισμό και την Εκκλησία γενικότερα.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

5 Αυγούστου 2016

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post