Μνήμη του Αγίου Ειρηναίου, επισκόπου Λουγδούνου (23 Αυγούστου)

Μνήμη του Αγίου Ειρηναίου, επισκόπου Λουγδούνου (23 Αυγούστου)

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τιμά τη μνήμη του Αγίου Ειρηναίου, επισκόπου Λυών της Γαλλίας.

Απόδοση της εορτής σημαίνει ολοκλήρωση, από τις 15 Αυγούστου έως και σήμερα, της Θεομητορικής εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αυτό συμβαίνει όταν, μέσω της υμνολογίας, βιώνουμε μεθεόρτια μεγάλα θεολογικά και πανίερα γεγονότα της Εκκλησίας που έχουν άμεση σύνδεση με την προσφορά της Θεοτόκου για τη σωτηρία μας.

Οι Χριστιανοί βιώνουν την εμπειρία ότι η Παναγία η αειπάρθενος έχει συμβάλει, με την αγνότητα και την απόλυτη υπακοή της στην εκπλήρωση του θελήματος του Θεού, στη λύτρωση και σωτηρία ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους με τη θυσία του Υιού της και Υιού του Θεού.

Οι πιστοί αισθάνονται την ευλογία και συμπαράστασή της να παραμένει σταθερή και μετά την αναχώρησή της από τα επίγεια ως μητέρα της Ζωής, δηλ. του Ζωοδότου Ιησού Χριστού.

Ο Άγιος Ιεράρχης Ειρηναίος, που εορτάζουμε σήμερα, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου. Ήταν διάδοχος των αγίων Αποστόλων και διετέλεσε Επίσκοπος της πόλης Λουγδούνου (σημερινής Λυών) της Γαλλίας και μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου επισκόπου Σμύρνης.

Ο Ειρηναίος είναι μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας. Συνέγραψε θεολογικά κείμενα, κυρίως δογματικά και αντιαιρετικά, με τα οποία στήριξε ποιμαντικά πολλούς χριστιανούς και τους έσωσε από τις πλάνες των διάφορων αιρέσεων.

Αποκεφαλίστηκε από τον αυτοκράτορα Σεβήρο, το έτος 202 μ.Χ., παίρνοντας έτσι το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου, παραμένοντας πιστός στην Ορθόδοξο πίστη και θεολογία και ταυτόχρονα Επίσκοπος αυθεντικός, ο οποίος θυσιάζεται για τη λογική του ποίμνη.

Το θεολογικό έργο του Ειρηναίου έγινε η βάση και πηγή άντλησης όλων των μεταγενεστέρων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας, όπως ο Επιφάνιος Κύπρου στο αντιαιρετικό του έργο «Πανάριον». Ο θησαυρός αυτός παραμένει διαχρονικά σταθερή αξία στην  παράδοση της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post