Μνήμη του Αγίου Μνάσωνα, επισκόπου Ταμασού (19 Οκτωβρίου)

Μνήμη του Αγίου Μνάσωνα, επισκόπου Ταμασού (19 Οκτωβρίου)

Τη μνήμη του Προφήτη Ιωήλ, το όνομα του οποίου σημαίνει «αγάπη Κυρίου», του Αγίου Μνάσωνα, επισκόπου Ταμασού, που ήταν μαθητής των Αποστόλων και διάδοχος του Αγίου Ηρακλειδίου, και του Οσίου Ιωάννη του θαυματουργού, που ασκήτεψε στο όρος της Ρίλας στη Βουλγαρία και ίδρυσε εκεί την ομώνυμη Ιερά Μονή, τιμά σήμερα η Αγία μας Εκκλησία.

Ο Άγιος Μνάσων καταγόμενος από ειδωλολατρική οικογένεια, ασπάστηκε το Χριστιανισμό μετά από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με κάποιους από τους εβδομήκοντα Αποστόλους. Καιόμενος από ένθεο ζήλο, πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου συνάντησε τους Αποστόλους Πέτρο και Ιωάννη και έλαβε την ευλογία τους.

Τέτοια ήταν η εκτίμηση που έτρεφε η πρώτη Εκκλησία προς το πρόσωπό του, ώστε o Ευαγγελιστής Λουκάς, στις Πράξεις των Αποστόλων, τον ονομάζει  «αρχαίο μαθητή» της Εκκλησίας, σημειώνοντας πως στο σπίτι του είχαν φιλοξενηθεί ο Απόστολος Παύλος καθώς και άλλοι Απόστολοι.

Στην περιοχή της Ταμασού, ο Μνάσων ασκήτεψε σε σπήλαιο αρχικά μαζί με το διδάσκαλό του Ηρακλείδιο και, ως πιστός μαθητής, τον βοήθησε αργότερα στη διάδοση του Ευαγγελίου. Όταν με τη χάρη του Θεού, ο Ηρακλείδιος προείδε το τέλος της επίγειας ζωής του, χειροτόνησε το Μνάσωνα στην επισκοπή Ταμασέων, την οποία ποίμανε διδάσκοντας και θαυματουργώντας, μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ, λίγο πριν από την κοίμησή του, όρισε ως διάδοχό του το Ρόδωνα.

Να αναφέρουμε ότι το 2007, μετά από οκτώ αιώνες, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄, η επισκοπή Ταμασού ανασυστήθηκε ως μία εκ των νεοϊδρυθέντων Μητροπόλεων της Παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας μας. Η διεύρυνση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου πρώτιστο στόχο έχει την εκπλήρωση του οράματος του Χρυσοστόμου Β΄, για την καλύτερη φροντίδα και διαποίμανση του λαού του Θεού. 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post