Ο ναός της Παναγίας της Αμασγού στο Μονάγρι

Ο ναός της Παναγίας της Αμασγού στο Μονάγρι

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΟΔΗΓΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Κυκλοφόρησε μεταφρασμένος στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά ο έκτος τόμος στη σειρά των Οδηγών Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου με τίτλο: Ο ναός της Παναγίας της Αμασγού στο Μονάγρι.  Οι εκδόσεις έγιναν από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Tραπέζης Kύπρου σε συνεργασία με την Iερά Mητρόπολη Λεμεσού και το Tμήμα Aρχαιοτήτων.

Η σειρά των οδηγών θα καλύψει εκτός από τα βυζαντινά μνημεία της Kύπρου, τα οποία ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Kληρονομιά (UNESCO) και άλλα σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του τόπου.  Τα καθαρά έσοδα από την πώληση των Οδηγών, κατατίθενται στα ειδικά ταμεία των Ιερών Μητροπόλεων και των Μονών και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες συντήρησης των μνημείων.

Την έκδοση σε κάθε γλώσσα προλογίζει ο Γιάννης Κυπρή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και χαιρετίζουν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και η Καθηγουμένη της Μονής της Παναγίας Αμασγού Μοναχή Επιφανία.

Μέσα από τις σελίδες του Οδηγού γίνεται αναδρομή στην ιστορία της Μονής και στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη του καθολικού της μονής, που είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Παρεμβάλλεται κείμενο για το βυζαντινό ναό της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Καντού, μετόχιο της Μονής της Παναγίας της Αμασγού, καθώς και για τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εκεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Στο κεφάλαιο για την αρχιτεκτονική του ναού της Παναγίας της Αμασγού παρουσιάζεται η τυπολογία του μνημείου, οι διάφορες οικοδομικές φάσεις και τα υλικά δομής. Ο ναός ανήκει στον τύπο του καμαροσκέπαστου ναού, ο οποίος φέρει δεύτερη ξύλινη στέγη, καλυμμένη με κεραμίδια.

Ακολουθεί εκτενές κείμενο για τον τοιχογραφικό διάκοσμο του ναού, ο οποίος διακρίνονται σε πέντε στρώματα τοιχογραφιών, που χρονολογούνται από τον 12ο έως και τον 16ο αιώνα.

Στο τελευταίο κεφάλαιο περιγράφονται το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, οι φορητές εικόνες από τον 12ο έως και τον 19ο αιώνα και τα ιερά σκεύη.  Ακολουθούν πίνακες με τοπογραφικό και αρχιτεκτονικά σχέδια, στα οποία σημειώνεται η θέση των τοιχογραφιών του καθολικού.

Στο τέλος του Οδηγού υπάρχει Γλωσσάρι όρων για την καλύτερη κατανόηση των κειμένων και παρατίθεται επιλεγμένη βιβλιογραφία.

Το κείμενο για την ιστορία της Μονής περιλαμβάνει στα Προλεγόμενά του ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Ευθυβούλου. Το κείμενο για την αρχιτεκτονική του ναού συνέγραψε ο Διομήδης Mυριανθεύς, Aρχιτέκτων και το κείμενο για το ναό της Αγίας Μαρίνας στο Καντού η Ντόρια Νικολάου, Αρχαιολόγος. Τα τμήματα για τη ζωγραφική ο Γιώργος Φιλοθέου, Αρχαιολόγος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και εκείνα για το τέμπλο, τις φορητές εικόνες και τα ιερά σκεύη ο Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου Αρχαιολόγος, Έφορος Συλλογών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.  Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έγιναν από τον Διομήδη Μυριανθέα.

Η φωτογράφηση έγινε από το Βάσο Στυλιανού, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και φωτογραφίες από το Αρχείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η καλλιτεχνική και τυπογραφική επιμέλεια καθώς και ο διαχωρισμός των χρωμάτων έγινε από το Εν Τύποις Βούλα Κοκκίνου Λτδ και η εκτύπωση στα τυπογραφεία Κασουλίδη.  Την ευθύνη έκδοσης της Σειράς των Οδηγών έχει ο δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Αρχαιολόγος, Έφορος Συλλογών του Πολιτιστικού Ιδρύματος.

Ο Οδηγός, είναι διαστάσεων 22×16 εκ., αριθμεί 140 σελίδες με 113 ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες και 12 σχέδια.  Διατίθεται στην τιμή των € 10,00 από την Αγορά, το πωλητήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος, την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, την Ιερά Μονή Παναγίας της Αμασγού στο Μονάγρι, γνωστά βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.boccf.org

Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2012

Print Friendly, PDF & Email

Share this post