Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΔΕΥΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΣΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Με πολλή χαρά, παραθέτουμε το ενημερωτικό δελτίο που ελάβαμε, από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, για τη Συνάντηση (α) της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (28-29 Αυγούστου 2012) και (β) της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (29/8-5/9/2012), στο Κολυμπάρι Χανίων, στην Κρήτη.Σκοπός των ανωτέρω Συναντήσεων ήταν η προετοιμασία της επόμενης Γενικής Συνελεύσεως του ΠΣΕ, που θα γίνει στο Busan της Νοτίου Κορέας, τον Οκτώβριο του 2013. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος είναι ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στο ΠΣΕ.
Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου
Ακολουθεί το Ενημερωτικό Δελτίο:
H Α.Θ.Π. Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΔΕΥΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΣΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τελευταίας συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών πριν από τη Γενική Συνέλευση του 2013. Η Κεντρική Επιτροπή φιλοξενήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, από τις 29 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2012. Πριν από την Κεντρική Επιτροπή προηγήθηκαν οι εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής, 28-29 Αυγούστου 2012.
Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις μέρες αυτές την Κρήτη και έλαβε μέρος στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής. Ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του, ως Οικουμενικός Πατριάρχης, στο έργο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Η επιλογή του θέματος της Γενικής Συνελεύσεως έγινε για να μεταφερθεί το μήνυμα των Εκκλησιών σε ποικίλες καταστάσεις όπως αυτή της Κορέας, αλλά που ανταποκρίνεται επίσης και στην κατάσταση της διαιρεμένης Κύπρου ή και άλλων περιοχών του κόσμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναιρέσεως της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Αυτό άλλωστε τόνισε και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου στη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου έκανε αναφορά στην κατάσταση της εισβολής και κατοχής, όπως και την καταστροφή των ναών και των μνημείων μας.
Το θέμα της Γενικής Συνελεύσεως είναι διατυπωμένο με τρόπο που να αποτελεί συγχρόνως προσευχή και επίκληση προς τον Θεό, αλλά και να περιλαμβάνει τις έννοιες της ζωής σε σχέση με τον Θεό, τον δωρεοδότη της ζωής, καθώς και τις έννοιες της δικαιοσύνης και της ειρήνης, για τις οποίες ο Χριστιανισμός πρέπει να εργάζεται ως πρέσβης της ειρήνης και της δικαιοσύνης.
Είναι προφανές ότι η ειρήνη δεν είναι δυνατό να επικρατήσει χωρίς τη δικαιοσύνη. Το θέμα έχει δύο όψεις, μία Θεολογική και δεύτερη πολιτική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εύχεται για την άνωθεν ειρήνη και για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου. Αυτό είναι απόλυτα σχετικό και με την έννοια της καταλλαγής μεταξύ Θεού και ανθρώπου, αλλά και των ανθρώπων μεταξύ τους, δεδομένου ότι ο Χριστός ζήτησε την καταλλαγή μεταξύ των αντιμαχομένων πριν προχωρήσουν στην προσφορά τους προς τον Θεό.
Το ερώτημα που έθεσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος είναι το ποία μπορεί να είναι η συμβολή των Εκκλησιών ή και το αποτέλεσμα των συζητήσεων στη Γενική Συνέλευση για να μη παραμείνει θεωρητική συζήτηση και νεκρό γράμμα.
Μεταξύ των πολλών θεμάτων της ημερησίας διατάξεως της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Το εκκλησιολογικό κείμενο της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως: Η Κεντρική Επιτροπή με ευμενή σχόλια έκανε αποδεκτό το εκκλησιολογικό κείμενο που επεξεργάσθηκε η Επιτροπή Πίστεως και Τάξεως, με τον τίτλο: «Εκκλησία: προς μία κοινή θεώρηση» (The Church: Towards a common vision). Η επεξεργασία του κειμένου ακολούθησε μία μακρά και πολυχρόνια διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες είχαν διατυπώσει τις εκκλησιολογικές τους θέσεις σε συνάντηση που φιλοξενήθηκε από την Εκκλησία Κύπρου και οργανώθηκε από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας το 2010. Το κείμενο αυτό είναι κείμενο εκκλησιολογικών συγκλίσεων και, έπειτα από την αποδοχή του από τη Γενική Συνέλευση το 2013, θα αποσταλεί στις Εκκλησίες για να διατυπώσουν τις θέσεις και απόψεις τους. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει στη ζωή της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως, έπειτα από το προηγούμενο κείμενο συγκλήσεων «Βάπτισμα, Ευχαριστία, Ιερωσύνη».
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής συζητήθηκε επίσης και η οικονομική κρίση στη Ελλάδα με ομιλητές την Καθηγήτρια Κατερίνα Σαρρή, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη.
Η εικόνα που παρουσιάστηκε και από τους τρεις ομιλητές για την Ελλάδα είναι τραγική. Αύξηση της ανεργίας, αύξηση του αριθμού των αστέγων, αύξηση του αριθμού εκείνων που προσφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας, αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών.
Μέσα στα ίδια πλαίσια, μία εκ των συνεδριών της Κεντρικής Επιτροπής είχε αφιερωθεί στην οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή των ανθρώπων.
Ψήφισμα για την κατάσταση στη Συρία. Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η Κεντρική Επιτροπή υιοθέτησε ψήφισμα για την κατάσταση στη Συρία, το οποίο θα προωθηθεί στους διεθνείς οργανισμούς, στις Εκκλησίες της Συρίας και αλλού. Στόχος είναι η επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στη χώρα αλλά και η στήριξη των Χριστιανών που εγκαταβιούν στη χώρα.
Συνάντηση των Ορθοδόξων μελών. Στα πλαίσια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις των Ορθοδόξων μελών υπό την προεδρεία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σασίμων Γενναδίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και την παρουσία των Ορθοδόξων σε αυτό. Επίσης συζητήθηκαν και διάφορα άλλα θέματα, όπως αυτό της Συρίας και το πως οι Εκκλησίες μπορούν να ενεργήσουν.
Την Κυριακή ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα εγκαίνια του καθολικού της Μονής της Αγίας Τριάδος που βρίσκεται έξω από τα Χανιά. Πολλά ορθόδοξα μέλη παρακολούθησαν την τελετή των εγκαινίων.
Απο την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.