Εκδηλώσεις προς τιμήν του Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία Β΄
Η Εκκλησία της Γεωργίας οργανώνει εκδηλώσεις, από 11 έως 13 Ιανουαρίου 2013, προς τιμήν του Αγιωτάτου και Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Μτσχέτης και Καθολικού Πατριάρχου πάσης Ιβηρίας (Γεωργίας) κ. κ. Ηλία Β΄.
Το Πανορθόδοξο Συλλείτουργο και οι άλλες τελετές και πανηγυρικές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 έτη από τη γέννηση και 35 έτη από την ενθρόνιση στον Πατριαρχικό Θρόνο της Εκκλησίας της Γεωργίας, του Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχου πάσης Γεωργίας, κ. κ. Ηλία Β΄.
Ήδη, την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013, έφθασαν οι αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα (Tbilisi που ερμηνεύεται ζεστά νερά). Επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, μαζί με τους Μακαριωτάτους Προκαθημένους, Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο και Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βάρνης κ. Κύριλλο, Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.
Την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο και την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Επίσης, παρευρίσκεται ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.
Την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε υποδοχή των αντιπροσώπων, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας, στο Πατριαρχικό Μέγαρο, στην Τιφλίδα, και ξενάγηση σε αυτό από τον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Ηλία. Το βράδυ, επισκεύθηκαν την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Mikheil Saakashvili, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου και των Μακαριωτάτων Προκαθημένων, του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Γεωργίας και των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων αντιπροσώπων των κατά τόπους Εκκλησιών.
Την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013, οι αντιπροσωπείες των Ιεραρχών παρακολούθησαν τις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: “Η Θρησκεία και ο Πολιτισμός”, στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, του Πατριαρχείου της Γεωργίας, “ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας”. Κύριος ομιλητής του εν λόγω Συνεδρίου, ήταν Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε συνάντηση των επισήμων αντιπροσωπειών με τον Πρωθυπουργό της Κυβερνήσεως κ. Bidzina Ivanishvili και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. David Usupashvili. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. David Usupashvili προσφώνησε τους υψηλούς επισκέπτες και αντιφώνησε, εκ μέρους όλων, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Ακολούθως, το λόγο έλαβαν ο Αγιώτατος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας και οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι Σερβίας και Τσεχίας και πάσης Σοσλοβακίας και ο Πρόεδρος της Βουλής.
Το βράδυ της Παρασκευής, Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης και όλα τα μέλη των αντιπροσωπιών παρακολούθησαν με τον Πατριάρχη της Γεωργίας, τον Πρωθυπουργό της Κυβερνήσεως, τον Πρόεδρο της Βουλής, εκπροσώπους άλλων δογμάτων, Πρέσβεις και μέλη Διπλωματικών αποστολών και πολυάριθμο ακροατήριο τη συναυλία με μουσικό ρεπερτόριο, του οποίου συνθέτης, μεταξύ άλλων, είναι ο ίδιος ο Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης της Γεωργίας κ. Ηλίας.
Το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκαν προσκυνηματικές επισκέψεις σε Μοναστήρια της Εκκλησίας Γεωργίας. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 25 έτη υπάρχει τεράστια ανάπτυξη του μοναχισμού στη Γεωργία, με την πνευματική καθοδήγηση του Αγιωτάτου και Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Ηλία.
Την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013, τελέστηκε Πανορθόδοξο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στο οποίο συμμετέσχαν οι αντιπροσωπείες των Ιεραρχών, των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, με προεξάρχοντα την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, όλοι οι Ιεράρχες αντιπρόσωποι, είχαν την ευκαιρία να προσφωνήσουν τον τιμώμενο, Μακαριώτατο Πατριάρχη της Γεωργίας κ. Ηλία Β΄, εκ μέρους των Προκαθημένων των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Εκ μέρους της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και της Εκκλησίας της Κύπρου, προσφώνησε τον Μακαριώτατο Καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Κατόπιν, προσέφερε δικηροτρίκηρα, ως αναμνηστικό δώρο της Εκκλησίας της Κύπρου, με την ευκαιρία του Ιωβηλαίου του Προκαθημένου της Εκκλησίας Γεωργίας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σεβασμού και τιμής προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Γεωργίας, ολοκληρώνεται με επίσημο δείπνο το βράδυ της Κυρακής.
Κατά κοινή ομολογία των μετεχόντων επισκόπων, πέρα από την έκφραση τιμής και σεβασμού προς τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Γεωργίας, είναι ότι οι ευφρόσυνες αυτές εκδηλώσεις δίδουν για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να δηλωθεί η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, προσφέρουν τη δυνατότητα αύξησης της επικοινωνίας μεταξύ των ιεραρχών και τεκμηριώνουν και επιτείνουν τις υπάρχουσες καλές και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Βιογραφικό σημείωμα του Αγιωτάτου και Μακαριωτάτου Πατριάρχου πάσης Γεωργίας κ. κ. Ηλία Β΄.
Ο Μακαριώτατος Ηλίας ο Β΄ (κατά κόσμον Ηρακλής Γκουντουσαούρι-Σιολασβίλι) γεννήθηκε στο Βλαδικαυκάς στις 4 Ιανουαρίου 1933, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του το 1927.
Οι γονείς του κατάγονταν από τη Γεωργία, και συγκεκριμένα από την περιφέρεια Kazbegi. Ο πατέρας του – Γεώργιος Simon Shiolashvili ήταν από το χωριό Sno, και η μητέρα του – Nathalia Josef Kobaidze ήταν από το χωριό Σιών. Ο Ηρακλής βαπτίστηκε τριών ημερών, ανήμερα των Χριστουγέννων το 1933. Το όνομα Ηρακλής το έλαβε προς τιμήν του σπουδαίου Βασιλιά της Γεωργίας Erekle II, ο οποίος υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία για τον Γεωργιανό λαό.
Το 1952, ο Irakli Shiolashvili αποφοίτησε από το δημόσιο σχολείο στην Vladicaucasus. Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές του στην Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Το 1957, ο δευτεροετής φοιτητής Ηρακλής, με τις ευλογίες του Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Μελχισεδέκ ΙΙΙ, χειροτονήθηκε διάκονος και έλαβε το όνομα Ηλίας. Το 1959 χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο. Αποφοίτησε το 1960 από τη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας. Του ζητήθηκε να συνεχίσει την επιστημονική-ερευνητική δραστηριότητα, αλλά λόγω της έλλειψης κληρικών στην πατρίδα του, αποφάσισε να επιστρέψει στη Γεωργία και διορίστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Μπατούμι, για να εξυπηρετήσει τις ποιμαντικές ανάγκες της ενορίας.
Το 1961 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και ενθρονίστηκε ηγούμενος. Το 1963 χειροτονήθηκε, με τις ευλογίες του Πατριάρχου πάσης Γεωργίας Εφραίμ ΙΙ, σε Επίσκοπος Βατούμης και Σεμοκμέδης και το 1967 εξελέγη Επίσκοπος Σουχούμης και Αβχαζίας. Το 1969 προήχθη σε Μητροπολίτη. Από το 1963 έως το 1972 ήταν ο πρώτος θεολόγος διευθυντής της σχολής Μτσχέτης. Είναι εντυπωσιακό ότι, ήταν ο μόνος θεολόγος σε εκπαιδευτικό κέντρο εκείνη την εποχή στη Γεωργία.
Στις 9 Νοεμβρίου του 1977, μετά το θάνατο Καθολικού Πατριάρχη της Γεωργίας Δαβίδ V, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε στον πατριαρχικό θρόνο τον Μητροπολίτη Ηλία. Στις 23 Δεκεμβρίου 1977 εξελέγη Καθολικός Πατριάρχης και στις 25 Δεκεμβρίου 1977 πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή του ως Προκαθημένου της Εκκλησίας Γεωργίας.
Από το 1978 έως το 1983 ο Πατριάρχης Ηλίας διετέλεσε Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών. Το 1988 με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχου Γεωργίας κ. Ηλία το Θεολογικό Σεμινάριο της Μτσχέτης μεταφέρθηκε στην Τιφλίδα, και εκεί ιδρύθηκε η Θεολογική Ακαδημία της Τιφλίδας και Ιερατική Σχολή.
Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Ηλία, έχει μεταφραστεί η Αγία Γραφή στη σύγχρονη Γεωργιανή γλώσσα. Επιπρόσθετα, εκδίδονται διάφορα θεολογικά και άλλα έντυπα, όπως π.χ. περιοδικά, εφημερίδες κ.ά.
Επίσης, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ηλία, έχουν ιδρυθεί στο Πατριαρχείο Γεωργίας: αρχιτεκτονικό κέντρο, τμήματα χειροτεχνίας και λαογραφίας, τμήματα για τις σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις, για τους ξένους και τις οικονομικές υποθέσεις, κέντρο νεολαίας “DZLEVAI”, η ανθρωπιστική υπηρεσία, τμήμα για τις προσκυνηματικές περιηγήσεις κλπ.
Κατά τη διάρκεια των 35 ετών της Πατριαρχίας του Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχου Ηλία ο αριθμός των επισκοπών της Εκκλησίας της Γεωργίας έχει αυξηθεί από 15 έως 33, κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σήμερα υπάρχουν 53 μοναστήρια επανδρωμένα, και πάνω από 1000 κληρικοί. Νέοι γεωργιανοί Άγιοι έχουν εισαχθεί στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Ο τελευταίος άγιος που διαπιστώθηκε και διακηρύχθηκε η αγιότητά του και κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας της Γεωργίας είναι ο άγιος Γαβριήλ, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στη Μονή Μεταμορφώσεως στη Μτσιχέτη.
Έχει οικοδομηθεί, κατά την Πατριαρχία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία, ο μεγαλύτερος ναός στη Γεωργία. Ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στην πρωτεύουσα Τιφλίδα.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας χαρακτηρίζεται ως ισχυρή προσωπικότητα, τόσο ανάμεσα στους Προκαθημένους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο και ανάμεσα στον κλήρο και το λαό της Γεωργίας.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός που δημοσιεύθηκε αυτές τις ημέρες, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων, ότι στα 35 χρόνια Πρωθιεραρχίας, ο Πατριάρχης Ηλίας για να παρακινήσει την αύξηση των γεννήσεων στη χώρα του, ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά, ανάδοχος του 3ου παιδιού κάθε οικογένειας. Φαίνεται ότι η πρόσκληση βρήκε αρκετούς ανθρώπους που παρακινήθηκαν από την υπόσχεση του Πατριάρχου. Σήμερα αριθμούν 14,000 παιδιά, των οποίων ο Πατριάρχης θεωρείται ανάδοχος.
Επίσης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Γεωργίας, είναι καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης μουσικών έργων, τα οποίων φιλοξενούνται σε αίθουσες μουσικής, όπως της Τιφλίδας, του Παρισιού και σε λίγες ημέρες του Λονδίνου.
Οι ιστορικές αδελφικές σχέσεις των Εκκλησιών Κύπρου και Γεωργίας
Να επισημανθεί ότι οι σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών είναι άριστες από κάθε άποψη και διατηρούνται μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Άξιο αναφοράς για την ιστορική σημασία των αδελφικών σχέσεων των Εκκλησιών Κύπρου και Γεωργίας είναι δύο πρόσφατα γεγονότα: α) η επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Γεωργίας κ. Ηλία Β΄ στην Κύπρο, 8 με 14 Ιουνίου το 2001, επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, και β) η Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, 22-27 Σεπτεμβρίου 2011.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Γεωργία τιμούν την Αγία και Ισαπόστολο Νίνα ή Νίνο, η οποία κατάγεται από την Καππαδοκία (η μνήμη της εορτάζεται στις 27 Ιανουαρίου).
Επίσης, πολλοί γεωργιανοί επισκέπτονται την Κύπρο, ως προσκυνητές. Ευλαβούνται ιδιαίτερα, την Παναγία, τον Άγιο Λάζαρο, πρώτο επίσκοπο Κιτίου, τον Άγιο Σπυρίδωνα επίσκοπο Τριμυθούντος και τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.
Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων