Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος Δ΄
Ο μακαριστός Πατριάρχης της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας και πάσης Ανατολής Ιγνάτιος Δ΄, εκοιμήθη την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, σε ηλικία 92 ετών.
Η Κηδεία τελέστηκε την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ashrafieh, στη Βυρηττό.
Της Εξοδίου Ακολουθίας προέστη η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο και την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο και άλλους Ιεράρχες εκπροσώπους τοπικών Εκκλησιών.
Ο αοίδιμος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος νοσηλευόταν από το μεσημέρι της Τρίτης, 4 Δεκεμβρίου 2012, σε κρίσιμη κατάσταση, στο Ορθόδοξο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, στη Βηρυτό του Λιβάνου. Αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, είχε εισαχθεί σε κωματώδη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου και τελικά υπέκυψε. Η είδηση της απώλειάς του έχει προκαλέσει τη συγκίνηση των εκατοντάδων χιλιάδων ορθοδόξων αράβων χριστιανών και εν γένει των ορθοδόξων παγκοσμίως.
O Πατριάρχης Ιγνάτιος Δ΄ γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Muharda, κοντά στη Χαμά της Συρίας. Το 1936 μετακόμισε στη Βηρυτό και εισήλθε στον κλήρο σε νεαρή ηλικία. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, από το οποίο αποφοίτησε το 1945. Ακολούθως, ο διάκονος Ιγνάτιος συνέχισε τις σπουδές στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια των ετών 1949-1953.
Με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών επέστρεψε στο Λίβανο και ως νεαρός θεολόγος χειροτονείται ιερομόναχος. Να σημειωθεί ότι ήδη, από το 1942, ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Κίνησης Ορθοδόξου Νεολαίας στο Λίβανο και τη Συρία. Η εν λόγω Κίνηση συνέβαλε αρκετά στη συμμετοχή των νέων στη ζωή της Εκκλησίας. Το 1953, ο μακαριστός Πατριάρχης Ιγνάτιος ήταν ένας από τους οργανωτικούς του Συνδέσμου, της Παγκόσμιας Αδελφότητας Ορθοδόξου Νεολαίας. Το 1961 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Palmyra και Πατριαρχικός Επίτροπος. Το 1962 στέληκε στη Μονή Balamand και ανέλαβε Ηγούμενος και Πρύτανης της νεοϊδρυθήσας Θεολογικής Σχολής του Balamand. Ακολούθως, η εν λόγω Σχολή αναβαθμίστηκε σε Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο, το πρώτο στη Μέση Ανατολή. Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων.
Το 1970 ο Ιγνάτιος ανέλαβε την Μητρόπολη Latakia, Λαοδικείας. Στις 2 Ιουλίου το 1979, εξελέγη Πρωθιεράρχης του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας, σε διαδοχή του Πατριάρχου Αντιοχείας Ηλία, ο οποίος εκοιμήθη. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 1979.
Ο αοίδιμος Πατριάρχης Ιγνάτιος Δ΄ για 33 χρόνια διαποίμανε το λαό του Θεού και αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Προσέφερε τα μέγιστα για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και αγωνίστηκε για τον κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα θρησκείας ή εθνικότητας.
Την Εκκλησία της Κύπρου την αγαπούσε ιδιαίτερα. Διατηρούσε άριστες αδελφικές σχέσεις με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο, καθώς επίσης και με τους προκατόχους του, μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Κύπρου Μακάριο Γ΄ και Χρυσόστομο Α΄.
Στην Κύπρο ήρθε τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο (27 Μαρτίου 2012) και έλαβε μέρος στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων της Μέσης Ανατολής.
Ο μακαριστός Πατριάρχης Ιγνάτιος, αξιώθηκε από το Θεό και είδε να πραγματοποιείται το όνειρό του (πρόταση την οποία κατέθεσε κατά τη συνάντηση στη Λευκωσία, το Μάρτιο του 2012) για ουσιαστικότερη συνεργασία και βαθύτερη επικοινωνία μεταξύ των νέων Ορθοδόξων Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.
Η φιλόξενη Εκκλησίας της Κύπρου εγκαινίασε αυτή την ευκαιρία προς τους ορθόδοξους νέους της Μέσης Ανατολής, στους κατασκηνωτικούς χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πίστευε ο αείμνηστος Πατριάρχης Ιγνάτιος, στη γνωριμία και τη συνεργασία των νέων στελεχών της Εκκλησίας, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενεές.
===========================================
Να σημειωθεί, ότι την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012, εξελέγη Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου ο Μητροπολίτης Βόστρων Saba Esper, ο οποίος έχει τη διαποίμανση τριών επαρχιών της Συρίας, των Hawran, Jabal al-Arab και Golan.
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου κ. Najib Mikati δήλωσε ότι η Κυριακή 9 Δεκεμβρίου είναι επίσημη μέρα πένθους για τη χώρα. Επίσης Λιβανέζοι ηγέτες, αναφερόμενοι στην προσωπικότητα του εκλιπόντος Πατριάρχου Ιγνατίου, εξάρουν τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτιζε ως θρησκευτικός ηγέτης, ο οποίος πίστευε στην αρχή της συνύπαρξης των ανθρώπων. Επιπρόσθετα, θεωρούν απώλεια για το Λίβανο το θάνατο του Πατριάρχου Αντιοχείας Ιγνατίου Δ΄.
Πατριάρχου Ιγνατίου, αιωνία η μνήμη!