Διορθόδοξη Προπαρασκευαστική Διάσκεψη

Διορθόδοξη Προπαρασκευαστική Διάσκεψη

Το καίριο ζήτημα της  δικαιοσύνης και της ειρήνης συζητήθηκε στην Κω (11-17 Οκτωβρίου 2012) από 37 εκπροσώπους των Ορθοδόξων και Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών (Αρμενικής, Κοπτικής, Συροϊακωβιτικής), ιεράρχες, καθηγητές και λαϊκά μέλη των εκκλησιών, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία της ορθόδοξης προπαρασκευαστικής συμβολής για την 10η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ τον επόμενο χρόνο ( 30/10- 10/11/2013) στο Πουσάν της Κορέας. 

Υπό την αιγίδα του  Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ φιλοξένησε τη συνδιάσκεψη υπό την κοινή προεδρία του Μητροπολίτη  Σασίμων κ. Γενναδίου Λυμούρη εκ μέρους των Ορθοδόξων και του Μητροπολίτου Μεσοποταμίας κ. Μορ Ευσταθίου Μάττα Ρόχαμ εκ μέρους των Αρχαίων Ανατολικών, με το βασικό θέμα της προσεχούς Συνέλευσης του ΠΣΕ «Θεέ της ζωής, οδήγησέ μας στη δικαιοσύνη και την ειρήνη», το οποίο αναπτύχθηκε  στη θεολογική και κοινωνική του διάσταση.

Με σαφείς αναφορές στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα και στις συνεχείς απειλές εις βάρος των Χριστιανών στη Συρία, τονίστηκε η αλληλένδετη σχέση ειρήνης και δικαιοσύνης. Επίσης επισημάνθηκε το χρέος των Χριστιανών μέσα στον διασπασμένο και πάσχοντα κόσμο να δίνουν με ενεργό τρόπο τη μαρτυρία τους, που απορρέει από την πίστη τους στον Θεό, τον χορηγό της ζωής, της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

Εξάλλου στα πλαίσια των εργασιών έγινε αναφορά στην ουσιαστική παρουσία των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα διοικητικά όργανα και τα προγράμματα του ΠΣΕ, όπως επίσης και η φιλοξενία σημαντικών συνδιασκέψεων. Επίσης ανάμεσα στα θετικά πεπραγμένα της τελευταίας οκταετίας, χαιρετίστηκε η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη συναινετική λήψη των αποφάσεων (consensus process).

Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι το όραμα για την ενότητα των Χριστιανικών Εκκλησιών, κατά την εντολή του Κυρίου «ίνα πάντες ώσιν εν» (Ιω 17), που αποτελεί και τον ιδρυματικό στόχο του ΠΣΕ, έχει υποχωρήσει, καθώς το χάσμα ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες διευρύνεται, λόγω των διαφορετικών απόψεων σε θέματα ανθρωπολογίας και ηθικής. Επίσης προτάθηκε περισσότερη εμβάθυνση στο θεολογικό πλούτο της Εκκλησίας των πρώτων χριστιανικών αιώνων.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, που συνέρχεται κάθε επτά χρόνια, αποτελεί το ύψιστο διοικητικό του σώμα και την έκφραση της αδελφικής κοινωνίας (fellowship) των 345 εκκλησιών-μελών στις αποφάσεις. Στηρίζεται στη μελέτη της Γραφής, στη θεολογική σκέψη και στο πνεύμα της από κοινού αντιμετώπισης των συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων.

 Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών
Διορθόδοξη Προπαρασκευαστική Διάσκεψη
για την 10η Συνέλευση Πουσάν Κορέα 2013
Κως – Ελλάδα, 11-17 Οκτωβρίου 20120

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

1. Με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ), ύστερα από πρόσκληση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, υπό την γενναιόδωρη αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων και Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών συναντήθηκαν στη νήσο  Κω, για να μελετήσουν το θέμα της 10ης Συνέλευσης του ΠΣΕ, προκειμένου να προπαρασκευασθούν για τη Συνέλευση στο Πουσάν και να προσφέρουν τη θεολογική τους συμβολή στην επόμενη Συνέλευση του ΠΣΕ το έτος 2013. Στη συνδιάσκεψη προήδρευσαν από κοινού οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, εκ μέρους των Ορθοδόξων Σασίμων Καθ. Γεννάδιος  Λυμούρης και εκ μέρους των Αρχαίων Ανατολικών Μεσοποταμίας Μορ Ευστάθιος Μάττα Ρόχαμ.

2. Κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχει επικρατήσει το έθος στα πλαίσια του ΠΣΕ  να συγκαλείται μία προπαρασκευαστική Διορθόδοξη συνδιάσκεψη πριν από τις Συνελεύσεις. Ο κύριος σκοπός της συνάντησης υπήρξε η σπουδή, η συζήτηση  και η μελέτη πάνω στο κύριο θέμα και στα επιμέρους θέματα της προσεχούς Συνέλευσης μέσα από μία Ορθόδοξη προοπτική, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως προετοιμασία για όλους τους τους εκπροσώπους των Εκκλησιών στο Πουσάν και για να εκφραστούν τις προσδοκίες τους για την προσεχή Συνέλευση και εξής. Τριάντα επτά ιεράρχες, ιερείς, ακαδημαϊκοί, λαϊκοί άνδρες, γυναίκες και εκπρόσωποι της νεολαίας έγιναν ενθέρμως δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Κατά την εναρκτήριο συνεδρία τελέστηκαν τα θυρανοίξια ενός νέου παρεκκλησίου, όπου συμμετείχαν όλοι οι σύνεδροι με τον τοπικό κλήρο και τις τοπικές αρχές. Μετά από μία εισαγωγή για τον σκοπό της συνδιασκέψεως, την παρουσίαση εισηγήσεων που εκφράζουν την Ορθόδοξη συμβολή στο ΠΣΕ και τις απαντήσεις του ΠΣΕ προς τους Ορθοδόξους, η συνδιάσκεψη επικεντρώθηκε στη πολύπλευρη θεολογική προσέγγιση του θέματος της Συνέλευσης.

3. Κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, «ο Θεός της ζωής» κατανοείται με τριαδολογική προοπτική. Ο Τριαδικός Θεός είναι ο Θεός της Ζωής για όλη την κτίση, διότι ο Ιδιος  δημιούργησε τον κόσμο, τον συντηρεί και τον προστατεύει ως έκφραση τη αγάπης Του. Η ύψιστη πράξη της αγάπης του Θεού είναι η οικονομία της σωτηρίας, η οποία κατανοείται ως καινή κτίση και αποκατάσταση του ανθρώπινου γένους. Το κάλεσμα για ενότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη παραμένει το καθήκον μας σήμερα, όπως ο Σαρκωθείς Χριστός προσευχήθηκε πριν από το Πάθος του (Ιω. 17). Ως Χριστιανοί, προσευχόμαστε και εργαζόμαστε με συνέπεια όλοι μαζί για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ενότητας σύμφωνα με το μήνυμα του Χριστού και την αγάπη του Θεού για την ανθρωπότητα. Ενόσω εργαζόμαστε για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη σε αυτόν τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι η δικαιοσύνη και η ειρήνη θα εκπληρωθούν μόνον στο έσχατον, όπου ο Χριστός θα πληρώσει «τα πάντα εν πάσι» (Εφ. 1,22).

4. Η Συνδιάσκεψη περιέλαβε επίσης τη μελέτη της «Δήλωσης για την Ενότητα», με στόχο τη βελτίωση του κειμένου, όπως επίσης λεπτομερή παρουσίαση πρακτικών πληροφοριών για τη Συνέλευση, τον χώρο, το πρόγραμμα, τη δομή και τα αναμενόμενα  αποτελέσματα της Συνέλευσης. Η κάθε ημέρα άρχιζε με προσευχή στο παρεκκλήσιο που εγκαινιάστηκε, ενώ στη συνέχεια ακολουθούσε βιβλική μελέτη σχετική με το θέμα της Συνελεύσεως. Ο Σεβασμιώτατος Ιωακείμ Μανουκιάν της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας του Ετσμιατζίν, απηύθυνε ειδική δέηση το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, μόλις αναγγέλθηκε η εκδημία του Αρμένιου Πατριάρχη των Ιεροσολύμων μακαριστού Τοργκόμ Μανουκιάν.

5. Η σύγκληση της διάσκεψης στην Ελλάδα έδωσε στους συνέδρους την ευκαιρία να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με τον ελληνικό λαό που αντιμετωπίζει μία βαθειά οικονομική κρίση. Επίσης προσευχήθηκαν για την Ελλάδα και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η οικονομική κρίση σύντομα θα ξεπεραστεί. Η συνδιάσκεψη στην Κω έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους των Εκκλησιών να επισκεφτούν διάφορες ενορίες, να προσευχηθούν μαζί με τους ενορίτες και να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή στην Κω.

6. Τα μέλη της συνδιάσκεψης από τη Μέση Ανατολή πληροφόρησαν τους συνέδρους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. Οι σύνεδροι, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, ειδικότερα στη Συρία, προσευχήθηκαν για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Θεός θα οδηγήσει την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

7. Οι σύνεδροι επικύρωσαν την τελική έκθεση της συνδιάσκεψης, η οποία θα διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντας στη Συνέλευση ως Ορθόδοξη συνεισφορά εκ μέρους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 Aπό τη Γραμματεία της Συνδιασκέψεως

Print Friendly, PDF & Email

Share this post