Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Το μεγαλύτερο προσόν είναι η ταπείνωση

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Το μεγαλύτερο προσόν είναι η ταπείνωση

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον προσφυγικό συνοικισμό Στροβόλου 2, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Πρωτοσυγκέλλου της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου, με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών και την παρουσία μεγάλου πλήθους ευλαβών προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή. Κατά την διάρκεια του εσπερινού μίλησε επίκαιρα ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης.

 Ανήμερα της εορτής τελέσθηκαν ο όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και στην παρουσία πλήθους πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος εξήρε τον υποδειγματικό βίο του συμπατριώτη του αγίου Σπυρίδωνος. «Ο άγιός μας αγάπησε τον Θεό και μετά τον άνθρωπο. Ήταν ταπεινός και εργαζόταν μαζί με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μετά τον πρόωρο θάνατο της γυναίκας του, ο κόσμος όλος, που τον αγαπούσε, τον εξέλεξε επίσκοπο. Κι ο άγιός μας συνέχισε να είναι ποιμένας και των αλόγων και των λογικών προβάτων. Ήταν ένας άνθρωπος χωρίς την κοσμική γνώση, πτυχία και περγαμηνές. Και αυτός ήταν ένας λόγος που τόσο οι κύπριοι ιεράρχες, όσο και άλλοι εκτός Κύπρου, δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχει στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Όμως, ο άγιός μας πήγε και εκεί έδειξε το μεγαλείο του Θεού. Αν και αγράμματος κατά κόσμον, εντούτοις απέδειξε την τριαδικότητα και ομοουσιότητα του Θεού.

Ο άγιος Σπυρίδων, συνέχισε ο Μακαριώτατος, είχε τόση αγιότητα, ώστε να συλλειτουργούν άγγελοι μαζί του. Η σημερινή μέρα είναι για μας όλους μία ευκαιρία να τον μιμηθούμε. Την απλότητά του, την απέραντη ταπείνωσή του, την υπέρμετρη αγάπη του προς τον Θεό και τους ανθρώπους, την ζεστή πίστη του, την πλήρη υπακοή του στο θέλημα του Θεού. Αν κι εμείς ταπεινωθούμε και ανοίξουμε την καρδιά μας, μόνο τότε θα καταφέρουμε να τον μιμηθούμε. Και θα τον μιμηθούμε πραγματικά όχι μόνο με τις μετάνοιες και τις ασκήσεις μας, αλλά με τη μίμηση του βίου του, αρκεί να το θέλουμε.

Ο Θεός, αδελφοί μου, μας προόρισε για τη βασιλεία Του και όχι για την απώλεια, για την οποία είναι προορισμένος μόνο ο υιός της απωλείας. Κι ο άγιος Σπυρίδων πέτυχε το πλήρωμα του αγιασμού και αγάλλεται στη Βασιλεία του Θεού. Διότι ο άγιός μας είχε το προσόν της αγιότητας, της ταπείνωσης, είχε πληρότητα ζωής. Και η πληρότητα στην ζωή του δεν ήταν αποτέλεσμα των κοσμικών θέσεων, των αξιωμάτων, του πλούτου και του χρήματος. Όποιος στηρίζεται σ΄ αυτά και περιμένει να βρει πληρότητα, ματαιοπονεί. Αυτά δίνουν μία πρόσκαιρη, φευγαλέα χαρά. Ενώ ο άγιος Σπυρίδων, παρόλες τις θλίψεις που του επιφύλαξε η ζωή με την απώλεια της συζύγου και της θυγατέρας του, εντούτοις τις υπερέβη με την αγάπη, ταπείνωση και υπακοή του. Διότι μόνο αυτά δίνουν τη γνήσια χαρά του Θεού».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρετέθη κέρασμα στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων του ναού από τις γυναίκες του Χριστιανικού Συνδέσμου.

 

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Iερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post