Ετήσιο Μνημόσυνο των Υπαλλήλων, Προέδρων και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στον ι.ν. Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως (17 Φεβρουαρίου 2019)

Ετήσιο Μνημόσυνο των Υπαλλήλων, Προέδρων και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στον ι.ν. Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως (17 Φεβρουαρίου 2019)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, 17 Φεβρουαρίου 2019, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη, όπου τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο των αποθανόντων υπαλλήλων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, καθώς και των αποθανόντων Προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στο ότι ο κάθε άνθρωπος καλείται εκούσια και αποφασιστικά να κάνει την ενδοσκόπησή του έτσι ώστε να εισέλθει στην όμορφη και κατανυκτική εκκλησιαστική περίοδο του Τριωδίου. Το Τριώδιο αποτελείται από εβδομήντα ημέρες του εκκλησιαστικού έτους οι οποίες προετοιμάζουν τον πιστό, για τον εορτασμό των Παθών και της Αναστάσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.

Υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος, ότι ο χριστιανός σύμφωνα με την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, προσκαλείται από την Εκκλησία με χαρά, αισιοδοξία, μεταμέλεια και κυρίως με ταπείνωση, να κατανοήσει και να αντιληφθεί ότι η υψηλόφρονος γνώμη δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, ο υπερφίαλος εγωισμός και η αλαζονεία οδηγούν τον άνθρωπο σε εμπόδια και αδιέξοδα.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος επισήμανε ότι σε εμάς εναπόκειται η προαίρεση και η επιλογή, καθώς και η απόφαση με συστολή, σιωπή και εσωτερική αγωνιστικότητα να υπομένουμε το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως, ούτως ώστε να αξιωθούμε της επουρανίου Βασιλείας του Θεού, ως εμπειρία από αυτή τη ζωή.

Κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΡΙΚ (ΟΣΥΡΙΚ), κ. Θέμης Θεμιστοκλέους. 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

 


 

Ακολουθεί ο επιμνημόσυνος λόγος του κ. Θέμη Θεμιστοκλέους

 

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΣΥΡΙΚ ΘΕΜΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΡΙΚ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΦΕΒ 2019, Ι.Ν. ΑΠ. ΒΑΡΝΑΒΑ ΔΑΣΟΥΠΟΛΗΣ

 

Τιμούμε και φέτος τη μνήμη των θανόντων προέδρων, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθυντών και υπαλλήλων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, σε αναγνώριση και έκφραση ευγνωμοσύνης για το έργο που επιτέλεσαν υπηρετώντας τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας για ενημέρωση, επιμόρφωση, πολιτισμό και ψυχαγωγία.

Με αφοσίωση στο καθήκον που τους έταξε η πολιτεία, όλοι όσων τα ονόματα μνημονεύθηκαν από τον Άγιο Μεσαορίας – τον οποίο θερμά ευχαριστούμε – έβαλαν τα θεμέλια στο οικοδόμημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Κύπρο.

Ο καθένας μια ξεχωριστή προσωπικότητα με διαφορετικά γνωρίσματα, αρετές, εξειδίκευση και ευθύνες. Ολοι όμως ένα σύνολο ταγμένο στην εκπλήρωση της αποστολής του ΡΙΚ.

Ξεκίνησαν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στη δεκαετία του 1950, πιο νωρίς από πολλές άλλες χώρες. Αναπνέοντας αέρα ελευθερίας μετά την ανεξαρτησία, δημιούργησαν πολιτισμό. Συντήρησαν τη γλώσσα, την παράδοση, την ιστορία. Πρόβαλαν την πρόοδο του τόπου, στην  Κύπρο αλλά και διεθνώς .

Πολλοί αναδείχθηκαν σε δημόσια αξιώματα ή διακρίθηκαν με τη λογοτεχνική, κοινωνική ή επιστημονική δράση τους, προβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και την προσφορά της στον τόπο.

Το άφρον πραξικόπημα του 74 είχε το ΡΙΚ πρώτο στόχο μαζί με το προεδρικό, όπως και η βάρβαρη τουρκική εισβολή που μαζί με τόσες άλλες καταστροφές  επέφερε μεγάλα πλήγματα στην υποδομή και τη λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης. Μέσα σε εκείνες τις χαώδεις συνθήκες, οι λειτουργοί του ΡΙΚ και πάλι στάθηκαν στις επάλξεις του καθήκοντος, καταγράφοντας την τραγωδία, ενημερώνοντας τον κόσμο και συντηρώντας το ηθικό του μέσα από τα προγράμματά τους.

Στα χρόνια της αναδημιουργίας, οι άνθρωποι του ΡΙΚ επούλωσαν τις πληγές, αναβάθμισαν τις εκπομπές σε τεχνολογία, περιεχόμενο και ποιότητα, αντιστάθηκαν στην υπόσκαψη από ιδιωτικά και εμπορικά συμφέροντα, και πρόβαλαν την αναγκαιότητα και τη διαφορετικότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που σήμερα αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ουνέσκο.

Οι συνάδελφοι που σήμερα μνημονεύουμε προσέφεραν και μια άλλη μεγάλη υπηρεσία. Δίδαξαν τον επαγγελματισμό, το εργασιακό ήθος, την προσήλωση και το ζήλο στην επιτέλεση της αποστολής, και την ανταπόκριση στις προσδοκίες της κοινωνίας. Αυτό προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στην εποχή που ζούμε σήμερα, στην οποία πρέπει να προσμετρούμε την αξία και το έργο του καθενός, και να συναισθανόμαστε πλήρως τις ευθύνες μας ο καθένας απέναντι στον τόπο και το μέλλον του.

Το ΡΙΚ αποτελεί κτήμα των ακροατών και των τηλεθεατών, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτιστικής παράδοσης, εξυπηρετεί τις δημοκρατικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση της ελευθερίας έκφρασης και τον πλουραλισμό των ιδεών και των απόψεων.

Για να είναι σε θέση να εκπληρώνει την ιδιαίτερη αποστολή που του έταξε η Πολιτεία, το ΡΙΚ χρειάζεται σήμερα νομοθετικό εκσυγχρονισμό, επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση, σύγχρονες εγκαταστάσεις, και διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του από συμφέροντα, επιρροές και ιδεολογίες. Έχει επίσης τη διαχρονική υποχρέωση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και να διασφαλίζει την πληρότητα, τη σφαιρικότητα και την αντικειμενικότητα των ειδήσεων που μεταδίδει. Έτσι, εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι μνημονευθέντες ήξεραν ότι η εμπιστοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος της σχέσης με την κοινωνία των πολιτών και πως η σχέση αυτή πρέπει να κτίζεται και να κερδίζεται καθημερινά. Αυτή πρέπει να είναι η δέσμευση των σημερινών διοικούντων και των σημερινών λειτουργών του ΡΙΚ ενώπιον της κοινωνίας, να κτίζουν και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη. Αν επιτυγχάνεται καθημερινά ο στόχος αυτός, τότε προσφέρουν το καλύτερο μνημόσυνο σε αυτούς που σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε.

Αιωνία η μνήμη των αγαπημένων συναδέλφων μας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post