Μέγας Κωνσταντίνος: Ένας ειδωλολάτρης γίνεται Ισαπόστολος

Μέγας Κωνσταντίνος: Ένας ειδωλολάτρης γίνεται Ισαπόστολος

Το πρωί της Τρίτης 21ης Μαΐου 2019 τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κοιμητηριακό ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου και συλλειτουργούντων κληρικών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας Λευκωσίας.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου ο οποίος εστίασε στην «προκλητική» μετάνοια του εορταζομένου αγίου Κωνσταντίνου και την αποδοχή του στη συνείδηση του χριστιανικού κόσμου ως ισαποστόλου, αν και ο άγιος ήταν ένας λαϊκός. «Τόσο ο Κωνσταντίνος όσο και η Ελένη, είπε, ανήκαν στις τάξεις των λαϊκών. Πολλές φορές, ταυτίζουμε τον όρο «άγιος» με ιεράρχες, ασκητές, μοναχούς, μάρτυρες. Και όχι μόνο ήταν λαϊκοί, αλλά ο ίδιος ο Κωνσταντίνος, όπως μας παραδίδει η ιστορική παράδοση, ήταν συνεργός στην απόπειρα έναντι του υιού του και μετά της συζύγου του. Και πολλοί θέτουμε το ερώτημα: Πώς γίνεται ένας τέτοιος τύπος, ξαφνικά να τιμάται όχι μόνο ως άγιος αλλά και ως μέγας και ισαπόστολος; Η κλήση της αγιότητας αφορά κάθε βαπτισμένο πιστό, όποια θέση κι αν έχει. Δεν αφορά μία μερίδα χριστιανών, αλλά κάθε ένα που έχει γίνει δεκτικός της Θείας Χάρης, είτε κληρικό είτε λαϊκό. Κι από τη στιγμή που ο άγιος μετανόησε και βαπτίστηκε, η Εκκλησία μας δέχεται ότι τα προ βαπτίσματος αμαρτήματα εξαλείφονται. Για αυτό και με τόση παρρησία διακηρύττουμε πολλές φορές για το μεγάλο μυστήριο του βαπτίσματος, το λουτρό των αμαρτημάτων μας. Και πέραν τούτων, αν δεν δεχόμαστε την αγιότητα ενός λαϊκού που αμάρτανε και μετά μετανόησε και βαπτίστηκε, τότε πώς τιμάμε τόσους άλλους αγίους της Εκκλησίας μας όπως τον απόστολο των εθνών Παύλο, την οσία Μαρία την Αιγυπτία και τόσους άλλους, που λαϊκοί όντες μετανόησαν;   

Ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν ονομάστηκε έτσι μόνο γιατί ήταν σπουδαίος και αήττητος μαχητής και επέτυχε μεγάλες ευεργεσίες για τους διωκόμενους τότε χριστιανούς, αλλά για τη μετάνοια που επέδειξε. Αφού βαπτίστηκε είπε «Νῦν ἀληθεῖ λόγῳ μακάριον οἶδ’ ἐμαυτόν, νῦν τῆς ἀθανάτου ζωῆς πεφάναι ἄξιον, νῦν τοῦ θείου φωτός πεπίστευκα». Κι όλοι εμείς, που πίπτουμε καθημερινά λόγω της ασθενούς μας φύσεως, ας έχουμε παρηγοριά όλους αυτούς τους αγίους που τιμούμε και που υπήρξαν κι αυτοί στην επίγεια πορεία τους άνθρωποι με αδυναμίες, αμαρτίες και ελαττώματα και τελικά πέτυχαν τον αγιασμό».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτανεία περιμετρικά του ναού και παρατέθηκε δεξίωση.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Print Friendly, PDF & Email

Share this post