Παρουσίαση βιβλίου: Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου

Παρουσίαση βιβλίου: Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου

Η Ιερά Μητρόπολις Πάφου και ο Δήμος Γεροσκήπου

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου 

των Ανδρέα Φούλια και Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου

 

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ

 

την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, 7:30 μ.μ.

στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος,

τ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου

κ.κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου κ. Μιχάλης Παυλίδης

και εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων ο Δρ. Ευστάθιος Ράπτου.

 

Εκ μέρους των συγγραφέων, αντιφώνηση θα απευθύνει 

ο Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολις Πάφου και ο Δήμος Γεροσκήπου συνδιοργανώνουν στις 7 Ιουνίου 2019 και ώρα 07:30 μ.μ. την παρουσίαση του βιβλίου των Βυζαντινολόγων Δρα Ανδρέα Φούλια και Δρα Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου, Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, η οποία θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος καθώς και ο Δήμαρχος Γεροσκήπου κ. Μιχάλης Παυλίδης. Εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα χαιρετήσει ο Δρ. Ευστάθιος Ράπτου.

Η πρωτοβουλία για την έκδοση επιστημονικού οδηγού για τη Βυζαντινή πεντάτρουλλη εκκλησία της Γεροσκήπου ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου και αποτυπώνει την ανάγκη για προστασία, ανάδειξη αλλά και γνώση των ιστορικών μνημείων της επαρχίας. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής είναι ο αρχαιότερος σωζόμενος και καλύτερα διατηρημένος ναός στην Κύπρο, αφού χρονολογείται στον 8ο αιώνα. Έχει συνεχόμενη λειτουργική ιστορία γύρω στα 1200 χρόνια αποτελώντας το κέντρο της ζωής της κοινότητας της Γεροσκήπου, αλλά και ευρύτερα.

Μέσα από την επιστημονική έρευνα των δύο συγγραφέων, αναδείχθηκαν πολλές πτυχές της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης του μνημείου, ενώ εντοπίστηκαν και δημοσιεύονται πολλά νέα και άγνωστα στοιχεία του ναού. Ως τέτοια αναφέρονται: τάφος στο ιερό βήμα παρά το τετράκογχο μαρτύριο, λίθος με σταυρό που χρησιμοποιήθηκε ως σταυροπήγιο στη θεμελίωση του ναού, μεσοβυζαντινές επιγραφές, που αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ύμνους προς τον Τίμιο Σταυρό, στον οποίο αρχικά ήταν αφιερωμένος, καθώς και άγνωστες μέχρι σήμερα τοιχογραφίες.

Παρουσιάζονται επίσης η επίπλωση του ναού, φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, χειρόγραφα και παλαίτυπα.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post